Julegavetips for Kindle-eiere

Ifølge Amazon.com kjøper og leser Kindle-eiere mer enn andre kunder, og så langt bekreftes det av mitt eget kjøpsmønster. Siden Kindle DX kom i hus for litt over 2 1/2 måned siden, har jeg lest 19 bøker på lesebrettet (jepp, det blir godt over en bok i uka, langt over de 25 i året Amazon mener er gjennomsnittet for nye Kindle-eiere). At jeg leser så mye mer enn før skyldes delvis familiesituasjonen – vi leser mye for og med sønnen vår, og dermed faller det seg naturlig at man plukker opp lesebrettet etter at han har sovnet. Å få barn er altså et utmerket lesestimulerende tiltak.

Men i hovedsak handler dette om de to viktigste drivkreftene bak eboksalg: tilgjengelighet og pris. Veien fra en anbefaling til et prøvekapittel og deretter (om boka faller i smak) til kjøp er latterlig kort på Kindle. Det er virkelig en genuint ny måte å forholde seg til bøker på, og så langt tyder Amazons salgstall på at man ikke trenger å nedlesse tekstene med multimedialt innhold for å få vekst i markedet. Den gode, gamle tekstboka holder lenge.

Takket være anbefalingssystemet og prøvekapitlene til Amazon har jeg gjort usedvanlig få bomkjøp denne høsten. Det store flertallet av Kindle-bøker jeg har lest kan altså anbefales på det varmeste:

Cybill Disobedience av Cybill Shepherd: Denne skuespillerbiografien (genren er min”guilty pleasure”) lastet jeg hovedsaklig ned fordi den er gratis, hvorpå jeg oppdaget at motspilleren til Bruce Willis i “Moonlighting” faktisk er en riktig oppgående og morsom dame. Oppdatering: Denne boken ser nå ut til å være fjernet fra Kindle Store. Et vanlig og irriterende fenomen, dette.

D-Day: The Battle for Normandy av Antony Beevor: Det er Beevor og det er annen verdenskrig – for oss krigsnerder sier det egentlig alt. Jeg syns stadig at Stalingrad er den beste av Beevors krigsbøker, men også denne er strålende. For en gangs skyld kommer også kartene (alltid viktig i en bok av dette slaget) til sin rett på e-blekkskjermen, noe de erfaringsmessig ikke alltid gjør.

Lustrum av Robert Harris: Ikke helt på nivå med den første boka i serien om den romerske politikeren og oratoren Cicero,  men det ambisiøse prosjektet om å skildre en av oldtidens mest interessante skikkelser via en tenkt biografi skrevet av hans sekretær holder fremdeles dampen oppe. Neste bok i serien skal definitivt lastes ned.

No Way Down: Life and Death on K2 av Graham Bowley: En annen av mine lesespesialiteter bøker om fjellklatring. Selv om denne boka ikke kan måle seg med Jon Krakauers klassiker Into Thin Air, skildres de katastrofale hendelsene på K2 i august 2008 (som blant annet førte til at den norske klatreren Rolf Bae omkom) godt ved hjelp av intervjuer med de overlevende og etterlatte.

Packing for Mars: The Curious Science of Life in the Void av Mary Roach: Med bøker som SpookStiff og Bonk har Roach gjort humoristiske skildringer av sær vitenskap til sitt spesialområde. Romforskning er selvsagt gefundenes fressen for Roach, med astronautmat og romtoaletter som noen av høydepunktene.

Red Inferno: 1945: A Novel av Robert Conroy: Kontrafaktisk historie er en av mine hobbyer (jamfør dette). I denne “hva om”-romanen, lagt til Tyskland våren 1945, tenker forfatteren seg at den uerfarne president Truman sender amerikanske tropper mot Berlin i strid med avtalen Roosevelt hadde inngått med russerne. Resultat: Hitlers drøm om krig mellom Sovjetunionen og de tidligere allierte blir blodig virkelighet.

Riding Rockets av Mike Mullane: Romferge-astronauten Mullane skriver svært åpenhjertig om sine år i NASA. Her får du vite hvordan det oppleves å reise opp med et romfartøy som aldri ble testet uten astronauter før det ble sendt opp, og i hvilken grad personlige intriger og politikk ligger bak avgjørelser i NASA (jamfør det som skrives om hvordan Sally Ride ble USAs første kvinne i verdensrommet).

Roving Mars: Spirit, Opportunity, and the Exploration of the Red Planet av Steve Squyres: Menneskene bak romsondene som i praksis utforsker universet for oss, får ufortjent lite oppmerksomhet. Squyres var en av hovedmennene bak NASAs svært vellykkede Mars-biler (en av dem kjører fremdeles, sju år etter landingen), og forteller levende om hvor mye blod, svette og tårer som ligger bak hvert eneste instrument ombord i “Spirit” og “Opportunity”. Også nyttig for den som ønsker å forstå hvordan vitenskap gjøres i våre dager.

Running the Books av Avi Steinberg: “Pimps make the best librarians.” Åpningssetningen til selvbiografien til bibliotekaren i Bostons største fengsel fanger i grunnen tonefallet i hele boka. Steinberg er en morsom, overraskende (du aner ikke hvor mange måter bøker kan brukes som våpen på før du har lest denne boka) og gripende skribent.

Searching for Whitopia: An Improbable Journey to the Heart of White America av Rich Benjamin: Denne boka er en tidvis sjokkerende reiseskildring fra et USA som i stadig større grad preges av etniske skillelinjer. Nødvendig lesning for den som vil forstå bakgrunnen for politiske fenomener som Tea Party-bevegelsen, og få et glimt av landets demografiske fremtid.

Storyteller av Donald Sturrock: Den autoriserte biografien om Roald Dahl er langt mer åpenhjertig enn man skulle forvente om dette komplekse (og ofte ubehagelige) mennesket. Mest interessant er skildringen av hvordan Dahl svært langsomt og motvillig innser at han er sin tids største forteller for barn. Mest overraskende er kapitlene om tiden i Washington under krigen, da Dahl forbløffende raskt ble en fast gjest i det Hvite hus.

The Emperor av Ryszard Kapuscinski: Den legendariske polske journalistens like legendariske bok om den legendariske siste keiseren av Etiopia, Haile Selassie. Et must for alle som vil forstå moderne afrikansk historie.

The Youth Pill: Scientists at the Brink of an Anti-Aging Revolution av David Stipp: En god oppsummering av den seriøse forskningen på anti-aldringsmedisin fra oldtiden og til våre dager. Stipp er optimist på anti-aldringsmedisinens vegne, noen som ikke lover godt for pensjonssystemene i den rike verden…

The World in 2050: Four Forces Shaping Civilization’s Northern Future av Laurence C. Smith: Den første boka jeg har lest som drøfter de fulle konsekvensene av at landene rundt Nordpolen (de såkalte NORCs eller “Northern Rim Countries”) stort sett vil tjene på klimaendringene vi kan forvente å se i 2050. Siden Norge hører til den lille og eksklusive NORC-gruppen (ta en titt på verdenskartet), er boka av stor interesse for alle om interesserer seg for vårt eget lands fremtid.

Three Cups of Tea av Greg Mortenson: Den spennende, rørende og ikke minst inspirerende historien om hvordan fjellklatreren Greg Mortenson kom til å bygge skoler i en av de fattigste og mest avsidesliggende delene av Pakistan.

Your Republic Is Calling You av Young-ha Kim, Chi-Young KimIkke lenger tilgjengelig for europeiske kunder. Her får vi håpe at bokas utgiver trekker sitt stupide hode ut av en viss lavtliggende kroppsdel og innser at man kun taper penger på ikke å gjøre Kim Young-ha tilgjengelig for lesere utenfor USA. Hvis fornuften mot formodning skulle seire, kan du altså laste ned en betagende blanding av spionthriller (republikken i tittelen er Nord-Korea) og hverdagsskildring fra dagens Sør-Korea.

Det nest beste med denne listen for Kindle-brukere er at du kan laste ned prøvekapitler til bøkene over, og avgjøre om du er enig med meg før du bruker et øre. Det beste er selvsagt dette: enten du velger å kjøpe noen av disse bøkene til deg selv eller gir bort et e-gavekort (jada, jeg vet at mye av sjarmen forsvinner, men det er verdt et forsøk), er det ingen køståing i julerushet. Now that’s “Convenience is King”. :)

Og som alltid: har du noen tips, så kom med dem!

13 thoughts on “Julegavetips for Kindle-eiere

 1. Takk for gode tips! Jeg leser nok mye mer skjønnlitteratur enn sakprosa, ser jeg, men fant likevel mye interessant på denne lista. Kanskje jeg skal la meg inspirere og lage min egen, stikk i strid med min “ikke anbefal de ekle menneskene med dårlig kundeservice”-tankegang? Hehe… Det er noe med at når lesebrettet først virker, så er det fantastisk, og også jeg har lest mye mer etter min Kindle kom i hus.

 2. Takk for tips, og samme her. De siste årene har jeg leste mindre og mindre, og spesielt de siste to årene hvor jeg utelukkende har lest mitt eget manus, inntil min Kindle 3 kom i hus for et par måneder siden, og lesingen av andre atter har tatt seg opp.

 3. @ziarah: Jeg er utvilsomt en ganske typisk mannlig storleser i det at jeg foretrekker sakprosa. På den annen side er smaken min såpass eklektisk at jeg håper det er noe av interesse for alle. :)

  @Ken: Morsomt at det skal være så enkelt at en elektronisk dings er noe av det mest lesefremmende vi har, men det ser altså slik ut.

 4. Takk for gode tips. Noen som forresten har lest Charles Robert Jenkins – The Reluctant Communist? Hadde lyst til å høre mer om historien da saken var i media for noen år siden, men tiden gikk. Har nettopp kjøpt kindle versjonen, men har ikke lest den enda. Vurderer om det blir neste bok, eller om jeg skal prøve en av de overnevnte.

 5. Aldri lest noen bøker om fjellklatring egentlig, selv om jeg har hatt litt lyst å sette tennene i Into Thin Air etter å ha lest hans Into The Wild. Også i den forteller Krakauer om noen av hans egen eksploter på fjellet. Veldig spennende!! Ellers veldig mange gode tips her. Leser mest romaner, men har nylig oppdaget saksprosa og det fins mye bra der ute. Kan anbefale “In Xanadu” av den britiske historikeren William Dalrymple.

 6. Jeg oppdaget da du ble intervjuet i spalten til DN om hva du har på nattbordet, at vi har litt overlappende smak (Stiff er bare legendarisk i mine øyne), så her er noen bøker jeg anbefaler (Gitt at det går greit å poste html-elementer her..)

  Killer germs
  Don’t Sleep, There Are Snakes: Life and Language in the Amazonian Jungle En X-misjonær som ble lingvist og forsket i et av de minste språkmiljøene i verden.
  Parasite Rex Skrekkblandet spennende om parasitter.
  In the Land of Invented Languages: Esperanto Rock Stars, Klingon Poets, Loglan Lovers, and the Mad Dreamers Who Tried to Build A Perfect Language
  Denne har du sikkert allerede lest: Outliers
  Orange Is the New Black: One Year in a Women’s Prison
  The Lunatic Express: Discovering the World . . . via Its Most Dangerous Buses, Boats, Trains, and Planes

 7. Har du tenkt å ruinere meg fullstendig mann?!!!
  Dette var gode og spennende tips. Takk og lov at jeg jobber i et bibliotek. Her var det mange tips som vil passe for målgruppa mi:-)

 8. @Kjetil: Ikke lest den, men takk for tipset. Nord-Korea har interessert meg lenge (jamfør mitt siste tips), så dette blir fort en julegave fra far til far.

  @Gert: Har lest det meste av Krakauer, og “Into Thin Air” er og blir hans beste. Så gled deg. Ellers finner jeg ikke “In Xanadu” til Kindle, det var kanskje papirutgaven du henviste til – eller har vi nok engang med et forlag som har trukket boka fra Kindle Store å gjøre?

  @Anne: Mange, mange takk. Her var det fristelser i fleng, gitt. Som du ser går det greit å bruke HTML, bortsett fra at du havner i en moderasjonskø, som rimelig kan være. La til HTML på de siste tipsene dine. :-)

  @Thomas: Det var planen min hele tiden å ruinere deg, ja. Men du som er slik en ivrig nettbrett- og tavlebruker har vel også noen gode lesetips? Du er hermed utfordret!

 9. En serie som jeg har snublet over i høst er Philip Kerr’s utmerkede romanserie om den tyske detektiven Bernie Gunther; har lest alle som er tilgjengelig på Kindle, og holder på nå med den siste i papirform, ettersom den av uforståelige grunner ikke enda er tilgjengelig på Kindle (de tre første bøkene i serien er heller ikke tilgjengelig; har dem liggernde i død-tre-form klar for romjula).

  Det snedige med serien er at den balanserer spenning, humor, historie, hopping mellom tidsepoker og lokasjoner (bla. 30-tallets Berlin, post-krigens Argentina og pre-revolusjon Cuba). På ingen måte stor litteratur, men definitivt et hakk over gjengse thrillere.

  Verdt et forsøk, selv om noen synes det blir litt for mye av det gode; fra FTs review av den siste boken (http://www.ft.com/cms/s/2/55c8814c-e84a-11df-8995-00144feab49a.html#axzz18rzC9mjy):

  “More seriously, Kerr’s plot is convoluted, consisting of a web of crosses, double-crosses and triple-crosses, which leave the reader more bewildered than enthused. Even those accustomed to the twists and turns of the criminal thriller will find their mental agility challenged.”

 10. Interessant! Kommer sikkert til å kjøpe noen av disse med tiden nettopp på grunn av “anmeldelsene” på denne nettsiden….

  En annen ting, og som jeg tidligere hadde etterlyst; problematikken rundt lade mulighetene på min Kindle 3 så har jeg funnet ut (takket være Eirik N) at jeg kan lade Kindle’n min med Iphone 3GS-laderen min! Fantastisk mye bedre enn å bruke oppkoblingen til pc’n. Hadde nær sagt at hverdagen min nå er SÅÅÅÅ mye bedre, men DET var kanskje å overdrive litt. Men lade-problemet mitt er nå løst. Takk til deg Eirik!

 11. Nå er det snart jul igjen, Eirik.

  Til slutt kjøpte også jeg meg en Kindle… nå venter jeg spent på årets Kindle-gavetips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA