Hvor god er Kindles byggekvalitet?

Bildet nedenfor viser Jorunns Kindle 3 etter et kvarters opphold i norsk vinterkulde for noen dager siden. E-blekkskjermen “frøs” fast på en av skjermsparerne, og har siden ikke fungert tross forsøk på restart, lading osv. Jorunn har tatt kontakt med Amazons kundeservice, som har vanlig vært vennlig og effektiv innen rimelighetens grenser (fordi skjermen frøs rett før julesalget, kommer erstatnings-Kindlen neppe før i slutten av januar).

Jeg hadde ikke gjort noe større nummer av dette om ikke det hadde vært for at Jorunns forrige Kindle 3 måtte returneres til USA som følge av gjentatte systemheng. Trege eller frosne skjermer i kaldt vær og systemheng er blitt rapportert av andre Kindle-brukere, uten at jeg kan si noe om hvor vanlig det er. Men som Jorunn sier på sin Facebookside: selv om hun fremdeles syns Kindle er et praktfullt produkt, kan hun ikke anbefale den til andre når de egne erfaringene er så dårlige.

I Amazons brukerforum minnes det om at Kindles brukstemperatur ligger mellom 0°C og 35°C, mens den skal kunne lagres i temperaturer mellom -10°C og 45°C. Dette siste temperaturområdet, som er det som gjelder for Jorunns Kindle da hun bar den i lommen uten å lese, er snevrere enn typiske Kindle-alternativ som iPhone, som har et temperaturområde på -20° til 45° C. I land der temperaturen ofte er lavere enn -10 i store deler av året, kan forskjellen bli viktig.

Spørsmålet er om dette er et problem med e-blekkteknologi generelt. Min erfaring med Sony Reader, som ble fraktet rundt i iskalde og ryggsekker lommer sist vinter, er at kulden i verste fall fører til en litt tregere omblaing av sidene, som gir seg når man kommer inn i varmen. Jorunn tror problemet kan skyldes en kombinasjon av at Kindle 3 er tynnere enn andre lesebrett (hvilket vil si at den kjøles ned fortere), eventuelt i kombinasjon med at skjermen alltid er skrudd på (Reader og andre lesebrett blanker skjermen når den ikke brukes).

Så langt har jeg ikke hatt tilsvarende problemer med min Kindle DX i kulden, men den har da også hele tiden vært utstyrt med en beskyttende mappe i ull. DX har heller ikke hatt noen systemheng – det nærmeste jeg er kommet et alvorlig problem var da en tung PDF-fil fikk maskinen til å bruke et kvarter på å bla om til neste side. Noen andre erfaringer med Kindle eller e-blekkskjermer generelt der ute?

45 thoughts on “Hvor god er Kindles byggekvalitet?

 1. Hei Eirik,

  jeg har akkurat fått min andre 3. generasjons Kindle og håper at den er bedre enn den første. Den første var dessverre totalt ubrukelig grunnet de seriøst mange systemkræsjene. En kollega på jobben har også de samme problemene.

  Har dessverre ikke fått prøvd det nye Kindle-brettet mitt enda. Men fortsetter problemet så får jeg vel kanskje oppgradere til en DX?

  Jeg var ikke klar over brukstemperaturområdet, så det skal jeg ha i mente. Den egner seg da veldig dårlig til å ha i ryggsekken når jeg vandrer rundt i Oslo.

  Takk for bloggposten,

  Frank

 2. Ja! Jeg har hatt problemer med både min Kindle og Amazons kundeservice og blogger om det i mitt siste blogginnlegg. (http://idadah.blogspot.com/2010/11/min-kindleskuffelse-kindle.html)

  Min Kindle henger seg også opp stadig vekk, skjermen fryser i hvilemodus og den reagerer ikke på noe annet enn en såkalt “hard reboot” (holde powerknappen inne i 30-60 sekunder). I det siste har den også begynt å spontant reboote av seg selv mens jeg leser… Forferdelig trist; jeg er så fornøyd med den ellers.

  Amazon insisterer på at jeg må ringe dem. Jeg er student uten fasttelefon og med stramt budsjett, men jeg tror jeg endelig har fått dem til å, om ikke ta det hele pr email, så iallfall ringe meg. Call back-funksjonen de stadig refererte til gjelder jo nemlig ikke for Norge…

 3. @Frank: En kollega av Jorunn har også hatt problemer med sin Kindle i kulden, hvilket fikk henne til å mistenke at dette var noe mer systematisk. Ellers er det jo, som flere har påpekt, også kaldt i store deler av USA om vinteren. Så kuldeproblematikken burde være velkjent…

 4. Interessant. Jeg har nettopp skaffet ny Kindle etter at den gamle tok kvelden. Ikke på grunn av kulde, men sjalusi regner jeg med, siden jeg lekte mye med iPaden i en periiode og Kindlen gikk tom for strøm. Men etter det var den altså umulig å få liv i igjen. Temperatur har jeg ikke ofret en tanke før nå, bra at noen følger med.

 5. Hadde en del heng på min Kindle 3 den første tida før programvaren automatisk ble oppgradert. Etter det har den vært stødig som bare det. For de som evt plages med heng kan jo manuell oppgradering være verdt et forsøk. Lykke til!

 6. Jeg har forrige generasjons Kindle – og brukte den ute på togstasjonen gjennom hele kuldebølgen i fjor uten problemer.Det vil si – det kunne være litt kaldt å holde lesebrettet…

  Jeg har opplevd at den har hengt seg en gang – men da hjalp det å gjenopprette til fabrikkinnstillinger.

 7. @ziarah: Din opplevelse her understreker et vesentlig moment: selv om Amazon selger og yter service til kunder over hele kloden, vil det ofte være mer krøkkete å forholde seg til et firma uten representantasjon i Norge.

  @Bjarne: Enig i perspektivet du har på Twitter og Facebook: dette er noe folk bør ha i bakhodet nå som det stunder mot jul…

  @Trond: Vet at oppgradering hjalp for mange som fikk systemheng med Kindle 3 i startfasen, men her i huset hjalp det ikke.

  @Kenneth: Opprinnelig mistenkte jeg at det var noe ved selve e-blekket som kunne føre til at skjermen gikk i stykker. Liksom gamle LCD-display kunne sprenges i mange minusgrader (jeg opplevde det med en veldig dyr Casio-kalkulator en gang på åttitallet – kjipt for en fattig student) lurte jeg på om e-blekket kunne utvide seg og sprenge de små blærene det holdes på plass av.

  Men i tilfellet over tror jeg det dreier seg om en kortslutning av den typen all elektronikk er utsatt for i sterk kulde (drepte mitt første Canon EOS-kamera på den måten en iskald februardag i 1992). Kan hende er Kindle 3 spesielt utsatt for dette, fordi den er så tynn at temperaturen inne i enheten både faller raskt når man går ut, og øker tilsvarende raskt når man f.eks. går ombord i en buss.

 8. Folk hadde tilsvarende problemer med tidligere Kindle-generasjoner (har jeg funnet ut nå i ettertid …) http://brilligblogger.blogspot.com/2009/01/death-of-kindle.html Support-duden anbefalte ull.

  Og jeg vet om flere som har forsøkt manuell oppgradering av programvaren uten at det hjalp på frys- og heng-problemer. Min første Kindle hengte seg altså til slutt opp permanent. Kan ikke skjønne annet enn at retur-prosenten må begynne å bli noe ekstrem for Amazon på Kindle 3.

 9. Interessant. Jeg kjøpte min Kindle i juni i år – aner ikke hvilken “generasjon” lesebrettet mitt tilhører – og har hittil aldri hatt problemer med den, selv etter at kulden slo inn. Beskytter lesebrettet med en maooe i lær og har den i ryggsekken på vei til og fra jobb (leser stort sett bare på T-banen for tiden, da en 4 md. gammel jente hjemme krever mye av fritiden ellers). Er med andre ord kjempefornøyd så langt. Leit å høre at andre har hatt problemer. Kulden har skapt større problemer for bilen min…

 10. Etter å ha forlagt Kindle 3 (kun wifi) en stund oppdaget jeg at den var tom for strøm. Etter en oppladning ser jeg at den ikke bare var tom for strøm, den var HELT tom – alle pdf filer,notater,bøker osv. jeg hadde på den var rett og slett borte. Tenk deg at du er på reise og er så uheldig å gå tom for strøm!
  Når så dingsen endelig er oppe igjen så tar den seg til rette å oppdaterer seg selv (litt høflighet hadde kanskje vært på sin plass!!). Kobler den så til via USB porten på min pc og oppdager at alle katalogene på den har fått skikkelig juling og alt er fullstendig uleselig…..Nei – Kindle 3 Anbefales ikke!

 11. Jeg kjenner meg så ille tvungen, Eirik …. :) Per Apple selv er iPhone’s operative område “32° to 95° F
  (0° to 35° C)”

  Ikke noe for norske – eller svenske – forhold mao. Det samme gjelder iPad.

 12. @Tina: Jeg sammenligner de non-operative temperaturene. Mener det er relevant fordi man må gå ut fra at Amazon mener dvale med skjermsparer er non-operativ modus, all den tid det ikke er meningen at man skal skru av Kindle. Ellers tviler ikke jeg på at produsentene har lagt inn en solid sikkerhetsmargin – man kan åpenbart bruke smarttelefoner i minusgrader. Men de påvirkes definitivt – kamerafunksjonen på min N900 var enda mye tregere enn normalt nettopp, da jeg tok bilder i -9 grader i Botanisk Hage. :-)

 13. Jeg har samme problem med Kindle 3. Min gamle Kindle 2 frøs aldri. Jeg har også problemer med supporten – de insisterer på at jeg skal ringe dem. Det er synd med dette problemet, for egentlig er jeg veldig fornøyd med den.

 14. Hm. Jeg trur kanskje Kindle 3 er ekstra sårbar for kulde. Jeg har i hvert fall ikke opplevd noe lignende verken med min gode gamle Sony eller med en Kindle 2 jeg disponerte for en stund siden. Begge disse lesebrettene har jeg båret omkring i sekk eller veske i ganske sterk kulder, for så å bruke dem f.eks på toget.

 15. Nyttig å høre om kuldeproblemene. Selv har jeg både Kindle 2 og Kindle 3 og har hatt minimalt med problemer, bortsett fra et par ganger den har frosset etter å ha vært tom for strøm. Men i dette været er det greit å være oppmerksom.

 16. @Paul, Sungame: Tror det viktigste mottiltaket er å sørge for en viss beskyttelse. En Kindle som leses i sterk kulde brukes tross alt annerledes enn f.eks. en mobil, som holdes mot et varmt øre før den puttes tilbake i (inner)lommen. Ullmappen jeg peker til over er faktisk helt glimrende, og mye penere og mer praktisk enn materialet kanskje skulle tilsi.

 17. @Paul: Jeg har også den med kun wifi og oppdaget til min overraskelse at den var helt tom for batteri. Vi skrur den med andre ord aldri helt av. Etter lading er alt som det var så jeg håper det bare var du som var veldig uheldig og ikke jeg som var heldig ;-)

 18. Forsåvidt vært veldig fornøyd med min Kindle 2 DX, bestillte i det øyeblikk DX ble annonsert internasjonalt. Den har vært i heftig bruk siden da, både til faglitteratur og annen litteratur.
  Har hatt problemer en gang, da en søkedialogboks ble stående på skjermen uansett hva jeg gjorde. Løsningen ble til slutt å slå den _helt_ av og så starte den opp igjen. Det var forøvrig ikke så enkelt å få til, måtte google litt for å finne menyvalget som slo den helt av for det er godt gjemt i menysystemet….

 19. Sikkert litt off topic, men jeg vurderte å kjøpe en Kindle nå i høst, men før jeg gjorde det så tenkte jeg å prøve en Kindle -app. Så jeg dro ned Kindle for Android på min nye HTC Desire Z og er fantastisk fornøyd. Alt funker, hele tiden. Jeg elsker min Kindle-app og har ikke lenger noe behov for å kjøpe en Kindle…

  Hva skal man med Kindle når man kan ha en gratis Kindle-app med samme funksjonalitet på sin tablet, iPhone, Android eller Windowstelefon? Kindle-skjermen med digitalt blekk er selvfølgelig bedre for øyet å lese på, men kommentarene over får meg til å tvile på om det er verdt alle de tekniske problemene den ser ut til å ha. Og det beste med en app er at man får én ting mindre å dra på… Telefonen har man jo med seg uansett :-)

 20. Min Kindle har så langt ikke gitt meg problemer. Jeg utsetter verken meg selv eller Kindle for kulde.
  Men den har jo gått tom for strøm.

  TIPS:
  Som en nødløsning tok jeg nylig sjansen på å lade den med min Nokia lader for N900 med mini USB. Og det går helt fint!

 21. @Stine: Ikke off-topic det hele tatt. Har du øyne til å lese lange tekster på (små) LCD-skjermer, så all the more power to you. :) Amazons strategi med apps for mange plattformer gjør ikke bare underverker for markedsandelen, det gir også brukerne en sikkerhet for at de kan fortsette å lese om lesedingsen tar kvelden.

  Situasjonen her på bruket er at Jorunn ikke har svitsjet til Android fra Symbian ennå, så hun er foreløpig uten gode lesemuligheter. Det fikser seg nok snart…

  @Lillebjørn: Ah, jeg satt og tenkte på det så sent som igår. Takk! :)

 22. @dere som har hatt med kundeservicen til kindle; må man ringe som i å snakke inn i en telefon? Det passer i såfall veldig dårlig for meg da jeg er sterkt tunghørt.

 23. Nessie: Man må ringe og, hvis situasjonen er som den var for meg, prøve å forklare problemene på en særdeles dårlig telefonlinje til en person som tar det for gitt at du er en komplett idiot og nekter å ta innover seg at problemene med dingsen din er reelle.

  Generelt: Jeg prøvde å telle litt, og kom frem til at jeg kjenner ca ti personer som har kjøpt seg siste generasjons Kindle. Av dem har minst fem hatt til dels svært store problemer med sine, hvorav en døde etter få minutters bruk. Det virker som Amazon har kuttet så mange hjørner med den nye utgaven at den rett og slett er et substandard produkt.

 24. @Arnfinn: Wow, det der er jo seriøst anekdotisk materiale. Styrker meg i min beslutning om ikke å anbefale Kindle 3 inntil videre (selv om jeg er klar over at postinger som dette har en tendens til å tiltrekke seg dem som har noe å klage på, mens de fornøyde stort sett holder munn)…

 25. @Eirik: Et par av dem er i kommentarfeltet her allerede, så det later helt klart til at vi misfornøyde finner sammen. Men jeg må innrømme at summen av venners erfaringer nå gjør at jeg advarer mot å kjøpe Kindle 3. Selv venter jeg på en Galaxy Tab, som jeg tror og håper vil dekke mine behov sånn måtelig.

 26. @Arnfinn: Ser fram til å prøve Taben selv, men kommer til å vente en god stund utpå nyåret før jeg tar en kjøpsbeslutning. Vil gjerne se en mini-iPad og lanseringer fra noen andre produsenter først (fex Amazon)…

 27. Heldigvis har jeg andre erfaringer enn hva som kommer frem av innleggene her. Jeg er så langt svært godt fornøyd. Jeg behandler allikevel min Kindle med forsiktighet, noe jeg gjør med alle elektroniske enheter. Jeg forventer at en mobiltelefon holder godt i kulda når jeg tar den frem for å ta en telefon, men forøvrig holder jeg den mot kroppen i ei innerlomme. Kindelen får plass i veska, men dersom jeg skulle være ute i minus 18, som det er her nå, så tror jeg ikke jeg ville la den ligge der ubeskyttet lenge. Kanskje det finnes noen artikler der ute a la en strikket genser eller polvott til den? Om ikke så er jo det noe som kunne selges på ebay for den som måtte ha ønske om noe sånt.
  Nei, Kindelen ligger stort sett hjemme eller i veska når jeg skal reise. Forøvrig så er det mobiltelefonen og Kindle apps som gjelder. Uansett så tror jeg ikke noen lesebrett står for kulden som er nå. Om man får så mye bedre service fra andre produsenter, det aner jeg ikke. Trist at de i stykker uansett. Det er vel det eneste området pbøker er et bedre valg.

 28. Min kindle har fryst 2 ganger, men etter en del lading, og en hard-restart har den kommet tilbake begge gangene.

  Men i går fikk jeg en halv cm bred hvit stripe øverst på skjermen, som rett og slett ikke virker. Den flimrer litt av og til, men blir aldri oppdatert med innhold.

  Jeg kan fremdeles lese bøker på den, siden dette skjermområdet brukes til statuslinjen. Men det er fryktelig irriterende.

  Jeg har ikke hevet meg over kundeservice enda.

 29. Eirik: Jeg er veldig fornøyd med min Kindle, som jeg har mistet i asfalten og greier :) Det samme er de jeg kjenner med Kindle. Den reagerer ganske treigt i kulda nå, da.

 30. Jeg brukte min Kindle 3. gen. nå i uken på Mesnalia, satt ute og leste i -18 (men satt i solen…), og hadde den i jakkelommen på tur. Litt treg blading, ellers funket alt flott. Og til @Lillebjørn og andre – Nokia sine nye ladere fungerer glimrende på Kindlen. Også lading rett fra PCen er bra.

 31. Kort om min Kindle 3:

  Etter ca 2 mnd ble plutselig halve skjermen “hvit”, omtrent som bildet over. Den hadde ikke vært utsatt for kulde, jeg tror det kunne skyldes litt for kraftig trykk fra andre ting som lå i min litt for fulle sekk. Så vær oppmerksom på det.

  Selvfølgelig ulempe å måtte ringe til USA og tråkle meg gjennom et antall spørsmål. Men når det var gjort var servicen fra Amazon utmerket (som alltid, egentlig). Jeg fikk beskjed om at dette ikke kunne fikses over telefonen og de sendte meg en ny som jeg fikk raskere enn vanlig post (tror jeg).

  Ingen andre problemer. Nå har jeg imidlertid kjøpt “Kindle Leather Cover” som forhåpendtligvis beskytter bedre. NB med leselys som jeg bruker fordi det ofte er for mørkt på bussen nå midtvinters.

  Webleseren er imidlertid primitive saker

 32. It24 har i det siste fått et hyggelig utvalg av lesebrett! De har Kindle, Nook og Sony.
  Kjøper man derfra så slipper man å ringe USA for kundestøtte. Brettene blir lovlig fort utsolgt, så det er mulig de tar inn få om gangen (jeg fikk varsel om ny beholdning i dag og kort tid etterpå var det bare 2 KindleDX igjen), men det er jo også snart jul.

  http://www.it24.no/baerbar/tablets.html

  Kanskje du kunne lage en liten post på det, Eirik? De av oss som har slitt med kundestøtte for iPod vet hvor kjipt det er å måtte ringe noen som gjemmer seg bak en telefon langt, langt borte. Det har sine fordeler å kjøpe direkte fra norske forhandlere.

 33. Har hatt Kindle 3 i noen måneder, og er veldig fornøyd. Nå leser jeg mest innendørs, så det helt store kuldesjokket har den ikke opplevd. Bruker læromslag med leselys og er veldig fornøyd med dette også. Har ikke hatt tekniske problemer bortsett fra ett tilfelle av “frys”. “Hard reboot” fikset problemet greit. Dette var en av de første dagene jeg hadde den i hus, lurer på om jeg hadde trykket på litt for mange knapper på litt for kort tid. Etter dette har den fungert perfekt.

 34. Hallo Eirik, og andre som jeg tror er eksperter på kindle sammenlignet meg meg…jeg har for kort tid siden skaffet meg en kindle 3. Kjempe herlig! Men så gikk jeg tom for strøm (fikk melding om at tråløs sto PÅ….) Følte meg litt teit da, kan man si. Uansett, jeg skulle lade opp dingsen, men det GRØNNE lyset som skal komme opp i høyre hjørne, som skal indikere at den er OPPLADET, er ikke der! Det ser heller ikke ut til at den lader fra pc’n når pc’n går i hvilemodus. Er det noen som vet hva som skjer? Kanskje jeg rett og slett er ei kløne….?
  En annen ting er at det sies at kindle fungerer å bruke når den står på lading, men jeg får ikke til å slå den på når den er wiret opp.
  litt stresset nå….

 35. @Bård: Du sier ikke hva slags lader du bruker vanligvis, men hvis du har bestilt en vanlig Kindle-lader og den ikke funker må du kontakte kundeservice og få dem til å hjelpe. Normalt er de veldig flinke, er vår erfaring. Jeg har heller ikke klart å få Kindle til å lade med PCen i hvilemodus, så der anbefaler jeg at du prøver å lade med PCen på noen timer før du gir opp og kontakter kundeservice. :)

  Skjønner ikke helt hva du mener med at Kindlen din er “wiret opp”, forresten!

 36. Hei Eirik. Har kun usb-kabel med mini usb til kobling i Kindle’n. Det var alt som fulgte med i pakken som ekstra. “wiret opp” var kun en kjapp omformulering av å vare komlet opp til pc’n via kabelen…da kan jeg ikke gjøre noe på dingsen; bildet som viser en mini-usb kontakt øverst står teksten “USB Drive Mode”.
  Jeg ser ikke bort fra at det kan være jeg som gjør noe feil (forstår bare ikke hva det skulle være)….må jeg være inn på amazon.com-siden på nettet for å kunne lade opp min kindle?
  Synes bruker veiledningen var litt mangelfull på dette området. Finnes det noen nettside som har litt mer utfyllende basis-veiledning på bruk av denne?

 37. Glemte å spørre om billader med m/usb kan brukes som lader (f.ex kjøpt på Clas Olsson, o.l…) eller om jeg må kjøpe fra amazon.com?

 38. @Bård: Alt du normalt skal behøve å gjøre er følgende:

  1. Plugg USB-kabelen i PCen og din Kindle mens PCen er på (ikke dvale, ikke av).
  2. Vent og se om det orange ladelyset (blir grønt når den er fulladet) kommer på. Kan ta noen sekunder.
  3. La uansett din Kindle stå koblet til PCen i en time eller to.
  4. Er den ikke ladet etter dette, må du prøve å lade på samme måte fra en annen PC. Det hender nemlig at USB-porten ikke lader – av ulike årsaker.
  5. Hvis du ikke har klart å lade Kindlen på to ulike påskrudde PCer, er din Kindle antagelig defekt. Kontakt i så fall kundeservice.

  Vet ikke om din Clas Ohlson-lader kan brukes – det avhenger av spenning og strømstyrke bl.a. Men laderen til min Nokia-telefon (5V/1200 mA) fungerer helt utmerket.

 39. Takk så mye Eirik. Du er foresten helt super til å svare…jeg hadde nær sagt; hva skulle jeg gjort uten deg…? Så nettopp at Lillebjørn brukte sin N900 (nokia-lader) Jeg har en Iphone med nesten samme kabelen (usb-kobling til kontaktenheten son settes i veggen). Skal sjekke om den kan brukes….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *