“Follow Me” – glimrende løsning for sykkelglade familier

Poden og jeg ruller rundt i Oslos gater som en levende reklameplakat for tiden. Overalt hvor vi kommer snur folk – ikke minst barn og småbarnsfedre –  seg etter oss og glor, og stopper vi varer det ikke lenge før noen kommer bort og spør hva i alle dager vi har skaffet oss. Årsaken er at jeg nylig gikk til anskaffelse av en dings kalt “Follow Me”, et sveitsisk produkt som lar en hekte en barnesykkel på en voksensykkel, slik at de tilsammen blir en tandem.

Jeg fikk tipset om “Follow Me” av svigerfar, og kjøpte den på nettstedet köpbarnvagn.se for rundt 2000 norske kroner. Nettbutikken var ordentlig og leveringen gikk greit. Monteringen ble mer komplisert enn nødvendig var, takket være litt uskarpe, fotokopierte instruksjoner. Men har man noe mer teknisk anlegg enn meg, er konstruksjonen så enkel at monteringen nesten er selvforklarende: man erstatter spindelen på bakjulet med en spesialspindel (alternativt to spesialmuttere), og hekter hele Follow Me-rammen på den.

Follow Me-rammen hektes på en spesialspindel på bakhjulet og sikres med to skruer

Deretter fester man to spesialmuttere på forhjulet til barnesykkelen og en støtteanordning på sykkelrammen, før et støttestag justeres slik at det passer til barnesykkelens størrelse. Når alt er justert og skrudd fast, er det en smal sak å feste Follow Me til voksensykkelen og hekte barnesykkelen av og på med et håndgrep. Hensikten med den makalöse manicken er at du skal kunne transportere ditt barn trygt der det er mye trafikk eller når veien blir lang, uten at det skal gå på bekostning av den selvstendige syklingen når anledningen byr seg.

Og etter å kjørt rundt med “Follow Me” en ukes tid, kan jeg gå god for at produktet fungerer slik det skal. Det er solid i utførelsen, og en konstruksjon bygd opp av sveisede trekanter i stål tåler sykling på Oslos hullete gater uten noen form for skrangling eller slark. Det er imidlertid en god idé å følge brukerveiledningens råd om å sjekke skruer og muttere med jevne mellomrom. Særlig spindelopphenget kan bli løst etter endel kjøring, og på en langtur er det en ekstra grunn til å ha med sykkelverktøy.

Selv om tandemen blir lang (poden kaller den for “toget”) og svingeradien ditto stor, har jeg hele tiden følelsen av full kontroll. Man får fort teken med å komme seg av sykkelen for å trille uten at hele stasen velter, noe som er praktisk i travle Oslokryss. Med bare sju-åtte centimeters klaring til bakken hadde jeg regnet med at forhjulet på podens sykkel skulle slå nedi bakken ved kjøring over høye fortauskanter e.l., men det har så langt ikke skjedd.

Det mest positive er likevel den pedagogiske virkningen. For meg er sykkelen først og fremst et transportmiddel (dernest et treningsapparat), og ved å observere min opptreden i trafikken (som jeg innrømmer er blitt noe bedre etter denne anskaffelsen) lærer poden ved selvsyn hvordan man blir en syklende trafikant. Det hele skjer med et minimum av sjenanse for medtrafikanter.

Rammen kan tilpasses sykler fra de aller minste, opp til sykler for sju-åtteåringer

Ja, for få ting irriterer meg mer i trafikkbildet enn foreldre som bruker travle sykkelstier som øveplass for barn ned til treårsalderen. Ikke bare utsetter de sine barn for overhengende fare for å bli truffet av 90 kilo svett mannfolk i høy fart, de bygger også opp under den utbredte norske oppfatningen om sykkelen som et leketøy og (i forlengelse av det) sykkelstien som en lekeplass.

I Oslo skorter det ikke på steder der barn kan øve og utfolde seg på sykkel i relativ trygghet fra biler og voksne syklister, og “Follow Me” gjør det lett som en plett å sykle med barnet til slike steder. Vi har allerede begynt å sykle på grus langs Akerselva, og med tid og stunder skal doningen(e) inn i Oslomarka. Det ligger an til å bli en fin og aktiv friluftssommer, takket være Follow Me. :-)

Oppdatering 24. juni: Det er definitivt en god idé å demontere Follow Me minst én gang i uka og gå over skruer og muttere. Særlig ser spindelen ut til å blir løs etter noe tids bruk, og bøylen som barnesykkelen hviler på kan også forskyve seg noen millimeter.

Oppdatering 26. august: Vær meget forsiktig når du sykler på glatt/vått føre med Follow Me. Egentlig sier det seg selv: den bakerste sykkelen fungerer som en henger som lett får sleng. Vi opplevde å velte på vei inn i en rundkjøring en regnvåt ettermiddag forleden uke. Heldigvis gikk det bra da hastigheten var lav og trafikken liten.

Oppdatering 29. april 2013: Har ikke lenger Follow Me da sønnen vår er blitt for stor, men husker det som et bra produkt. Derfor er det fint at systemet har fått norsk agentur – sjekk http://www.familiesykling.no (Neida, ingen har betalt meg noe som helst ;)

25 thoughts on ““Follow Me” – glimrende løsning for sykkelglade familier

  1. Denne ser jo genial ut, Eirik.

    Har en knert selv som ikke er interessert i å sykle, så dette kan kanskje være en løsning for oss.
    Men jeg lurer bare på en ting; Blir barnesykkelen “låst” slik at barnet slipper å holde balansen selv?

  2. @Arnstein: Rammen er så rigid at syklene oppfører seg som en tandem med hengsel på midten, så jeg tror absolutt ikke det er nødvendig å kunne holde balansen selv. Derimot er det kjekt å holde i styret hele tiden – jeg har poden mistenkt for å ville sitte bakpå og spise is, men har sagt klart nei… ;-)

  3. Lur løsning, men 2000 kroner er da en ganske stiv pris? Dessverre ser det også ut som om den er vanskelig å kombinere med hengerfestet til Burley.

    Ser at den veier 4 kilo, merkes vekten når du sykler uten noen på slep? Synes du den er den i veien når den er “slått sammen”, eller at den skrangler?

    Ser uansett ut som et must for oss med unger som skal vokse opp i byen.

  4. @Morten: Prisoppfatning er jo et individuelt spørsmål – for egen del syns jeg produktet gir god valuta for pengene. Jeg mener: jeg er jo mer enn villig til å betale 3000-4000 kroner for at poden skal ha en solid sykkel og skikkelig utstyr, så å øke den summen med 50 % for å lære ham trafikkreglene på en trygg måte blir for meg en god deal. Byggekvaliteten er som sagt utmerket, man får definitivt ikke Biltema- eller Clas-følelsen av denne dingsen. ;-)

    jeg vil tro du får problemer med enhver form for henger som festes i spindelen. Vekta er det ikke så mye å si på egentlig, den merkes mest når jeg skal ha sykkelen ned i kjelleren, fordi tyngdepunktet forskyves bakover. Når Follow Me ikke er i bruk, kan du folde opp hele den bakre trekanten ved å flytte på en sikkerhetspin, og så spenne den fast med en rem som f.eks. kan festes til setestangen. Strammes remmen hardt, skrangler det ikke overvettes. Men dingsen er jo konstruert for å kunne hektes raskt av spindelen, så man er på ingen måte nødt til å kjøre med den hele tiden.

  5. Flott at den kan brukes til ungene er ganske store. Prisen er lettere å rettferdiggjøre når man ser på hvor lang brukstid denne greia har. Jeg har vanskelig for å se hvordan vi kan unngå å ende opp med en (eller flere) slike til sykkelstallen vår. Med en allere proppfull bod, så er jo denne også lettere å lagre enn en ren “hengettersykkel”.

  6. Hey, ikke et vondt ord om Claes eller Biltema her – har kjøpt masse utstyr der som er mer enn bra nok. Om ikke sykkel….

  7. Helt enig, Espen. Det er ikke nødvendig å rakke ned på Claes eller Biltema…og ikke på iPad heller ;-)

  8. Så morsomt Eirik. Jeg var på nippet til å bestille Follow Me – men ville sjekke om det var noen brukeranmeldelser av den på nettet – og så dumpet jeg borti din. Ekstra morsomt at vi har en felles venn og har truffet hverandre før (dagens gjettekonkurranse…) nå skal jeg bestille Follow Me – la oss vinke når vi ses på veien!

  9. @Aslak: Bestill absolutt Follow Me, men pass på å lese min siste oppdatering over. Kan aldri være forsiktig med barn bakpå!

    Ellers mistenker jeg at vår felles venn er veldig glad i amatørteater, og pleide å frekventere Babettes på Mo? ;-)

  10. Hei dere,
    Kan også tipse om denne varianten: http://www.trail-gator.com/ som vi har vært veldig fornøyde med. Den kostet ca halvparten da vi kjøpte den på XXL for noen år siden og fungerte ekstremt godt på sykkeltur i Danmark. Lett å slå sammen og fin å kombinere med andre festeanretninger på sykkelen. Dessuten relativ enkel å montere. (du må dog montere en dings på voksen-sykkelen og en dings på barnesykkelen)
    Kristine

  11. @Kristine: Trail-Gator ser fin ut, ikke minst for den som har fester for andre typer hengere på sykkelen, og med din kommentar er den hermed nevnt. Jeg har ikke prøvd den selv, så det blir vanskelig for meg å omtale den i selve bloggpostingen. :-)

  12. Du store, dette høres helt genialt ut. Vi har 2 små som tidvis og alt ettersom blir fulgt til barnehage via sparkesykkel, sykkelvogn, egen sykkel, barnesete på sykkel, bæremeis eller akebrett. Ikke har vi sertifikat og moped er liksom litt utelukket. Trail-Gator har vi sett på, men gir meg inntrykk av å ikke la seg kombinere med et standard barnesete til å ha bakpå voksensykkelen, og vi er til stadighet mer enn et barn over seteantallet. Dette må undersøkes! :)
    Vi er virkelig helt i målgruppen her, vi har faktisk tenkt tanken på å ordne oss en spesialsykkel med plass til barn både foran og bak, eller rett og slett bare handle sparkesykler til store og små. Bilfri innovasjon ftw! Takk for tipset! :) (Og som pedagogisk trafikkverktøy kan jeg tenke meg dette er genialt!)

  13. @Eirin: Follow Me skrus fast på spindelen gjennom bakhjulet, så om barnesetet deres festes til setestangen eller bagasjebrettet er det mulig å hekte en sykkel på og transportere to barn på den måten. Som bildet viser er det ganske god plass, jeg klarer å hekte på sykkelvesker på bagasjebrettet med Follow Me på.

    Oppmerksomhet kan jeg i alle fall garantere – når poden vil hektes på pleier han nå bare å si: “pappa, jeg vil bli populær”. :)

  14. HeI Eirik, og tusen takk for tips – jeg overtar et pent brukt eks etter en kollega av kusinen min (sic!) i morgen – takk for monteringsveiledning på denne siden. Gleder meg veldig til å teste den ut. Ikke minst er den ferske syklisten spent.

  15. @Andrine: Så bra du fikk tak et i brukt eksemplar. Dette er solid, sveitsisk metallhåndverk, så du kan regne med at den vil vare i mange fine sykkelsesonger.

    Og til dere som eventuelt er interessert i hva som skjedde med min FollowMe: min bror har nå overtatt den, så den er dessverre ikke på markedet. :)

  16. Hei, Jeg ville kjøpt meg Loctite (ikke den hardeste ) Det sakl få bollter etc å holde seg på plass.

  17. Hei!
    Jeg har lest litt rundomkring at det kan være et problem å få festet Follow me til sykler med skivebremser, og at Follow me ruster fort? Har du noen erfaring med noen av delene?
    Har så lyst på en sånn, men skulle bare ønske det fantes en brukt og billig et sted (bare et lite hint dersom noen skulle ha en liggende i veien ;) )

  18. Hei Sølvi,

    Jeg har en Follow me liggende som jeg gjerne selger. Ta kontakt på lars at kvisle dot no

    Mvh,

    Lars Kvisle

  19. @Sølvi: At den ruster fort er ikke min erfaring, og den lot seg greit feste til min sykkel med hydrauliske skivebremser.

    @Halvard: Takk for tips. Det er nå gjort. :)

  20. Har noen en slik liggende? Jeg er interessert i å kjøpe brukt! Betaler porto ved behov. Ta kontakt på 97973543

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *