16. mars ble lenge nevnt som en mulig dato for en bred lansering av ebøker i Norge. Idag er selve dagen, og ingenting har skjedd. Den umiddelbare årsaken er regjeringens klønete håndtering av momsspørsmålet. Jeg har selv uttrykt forståelse for at norske forlag kvier seg for eboksalg når tekst på papir er momsfri, mens tekst på skjerm ikke er det, og de utenlandske ebøkene man konkurrerer med er svært billige i utgangspunktet.
snakkes det om en kortvarig utsettelse for noen forlags del. Det det snakkes mindre om, er det faktum at forfattere flest langt fra er klar for ebokmarkedet – og deres godkjennelse er altså nødvendig for å utgi ebøker på norsk. Klassekampen har en interessant oppsummering fra et seminar om ebøker på Forfatterforeningens årsmøte i helgen, der listen over spørsmål fra tilhørerne illustrerer hvor kort man er kommet i prosessen:

Hvordan skal royalty kunne regnes ut fra et produkt man foreløpig ikke vet prisen på? Hvordan få forbrukerne til å la være å benytte seg av piratmuligheter? Trond Davidsen var redd for at forlagenes eboksatsing kun vil dreie seg om bestselgerne, mens Bjørn Ingvaldsen priset papirbokas styrker og ble fulgt opp av en som spurte om streaming etter musikkens Spotify-modell kunne være en like så sannsynlig digital bokframtid.

Dette bekrefter inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha jobbet med ebøker, forfattere, forlag og bibliotek i en årrekke: med unntak av Torgrim Eggen og en håndfull andre entusiaster, er kunnskapen om ebøker liten og usikkerheten stor på forfattersiden. Når man i tillegg sliter med å komme til enighet med forlagene om ebokkontrakter, er det kanskje ikke så rart at Kulturrådets mann på ebokfeltet, Morten Harry Olsen, på Forfatterforeningens nettsted tar til orde for at Forfatterforeningen sier nei til ebøker i denne omgang.
For oss som faktisk kjøper ebøker bør dette også få konsekvenser. Jeg har for eksempel lenge sagt og skrevet at folk som ønsker å lese norske ebøker bør holde seg til lesebrett som støtter Adobe Digital Editions (ADE), som f.eks. Sony Reader. Nå er jeg mer tilbøyelig til å si: glem det. Ønsker du først og fremst å lese på norsk, er sjansen for at du vil finner en ny ebok av din favorittforfatter i overskuelig framtid ganske liten.
Inkompatibilitet med ADE har vært et argument mot Amazon Kindle. Men oppriktig talt: før vi ser en norsk ebokhandel som kan måle seg med det man har over dammen, har teknologien antagelig gått så mange omdreininger at spørsmålet kan ha blitt overflødig. Så igjen: dropp det. Kjøp din Kindle eller Sony eller Nook eller en av de mange andre spennende løsningene som nå dukker opp i markedet, kos deg med den og vinn erfaring med amerikanske ebøker.
Når den tid måtte komme, kan du jo alltids skaffe deg et lesebrett/tavle/padde som er kompatibel med eboksystemet man ender opp med å bruke i Norge i fremtiden.