Men leseplaten var ikke død…

Engadget skriver om leseplaten DR-900, en smekker sak med en oppløsning på 1024 x 768 punkter, berøringsfølsom skjerm, 3G, wifi og en batterilevetid på 10 000 sideomblainger. Det oppgis at filformatene som støttes er TXT, PDF og ePUB. Det mest interessante med lanseringen er at produsenten ASUS med dette går inn i ebokmarkedet for alvor. Intet ville være bedre enn om ASUS gjorde det samme for leseplatemarkedet som selskapet gjorde for databransjen i 2007 med lanseringen av de første netbookene.

Det ebokmarkedet trenger nå er ikke ennå flere dyre dingser, men billige, enkle leseplater for folk flest. Dette er spesielt aktuelt her til lands, hvor vi har en regjering som er kommet til at man istedenfor å fjerne momsen på ebøker (papirbøker er allerede momsfrie) isteden vil legge moms på ebøker kjøpt i utlandet. Ytterligere kommentarer enn den nedenfor er vel overflødige:

17 thoughts on “Men leseplaten var ikke død…

 1. Støtter “facepalmen”.

  Jeg skjønner ikke hvorfor e-bøker må behandles på en annen måte enn papirbøker. Som Kindle-bruker blir jeg stadig skuffet over at mange bøker kun er tilgjengelig i USA.. Jeg mener, hvis jeg kan bestille hvilken papirbok som helst fra Amazon.com hvorfor kan jeg ikke bestille samme boka i e-versjon? En bok er en bok.

 2. Det mest sannsynlige er vel et økosystem av lesedingser der rendyrkede leseplater er i den ene enden og vanlige PCer i den andre. Midt i mellom, sannsynligvis den største gruppen, vil vi finne mobiltelefoner, smarttelefoner, tavlePCer/iPadkloner og netbooks. Hovedutfordringen for ebøker idag er å finne gode og alment tilgjengelige distribusjonsmodeller (bokhandler og bibliotek), priser som er gode nok for vanlige forbrukere og formater som ikke legger hindringer i veien for normal bruk, dvs. låning til venner og familie, arv og gaver.

  Finansdepartementes indistrialdertenking når det gjelder merverdiavgift er nok mer et utslag av at hele merverdisystemet blir utfordret av potensialet for friksjonsfri handel over grensene og at ingen har funnet gode løsninger på hvordan samfunnet som helhet skal få inntekter fra denne handelen. Mistenker at to ting kommer til å skje. Først blir det merverdiavgift på utenlandske e-bøker, så blir det merverdiavgift på trykte bøker (for at det skal bli “rettferdig”). Dette er nok finansdepartementets drømmescenario. Takk og farvel til momsfritak på bøker om ikke stortinget setter seg på bakbeina ved neste budsjettbehandling.

 3. Så bra at andre aktører våkner og bidrar til dette markedet. Jeg har stor tro på at lesebrett vil komme for fullt iløpet av 2010/11 og vil bli ett verdifull bidrag i offentlig forvaltning. Jeg ser allerede mange muligheter, bla. bruk for politikere i møter istedet for bunker med papir som sendes ut idag. Får håpe at ASUS og Apple bidrar til at markedet løsner (slik som de har gjort med netbook og iphone).
  Håper også at det snart kommer versjoner med gode fargeskjermer uten at de er merket med ett eple. Først da kan de brukes i feks kommunestyremøter :-)

 4. @Sven Thore: For ordens skyld: det finnes allerede tavlemaskiner med gode fargeskjermer uten eple på. De lages av ASUS, blant annet, har tastatur og burde dermed egne seg utmerket i kommunestyremøter. :-)

 5. Det var jeg ikke klar over Eirik, takk skal du ha. Her har jeg ikke sjekket godt nok. Men kan ikke se at den ligger i produktportefølgen på asus.no. Vet du om den er tilgjengelig i norge enda? Hadde vært intr. å prøve ut.

 6. @Sven Thore: Søker du på “Eee PC T91” på kelkoo.no, finner du norske forhandlere. Den nyeste versjonen har Win 7, som jo burde være En Bra Ting (TM) for tabletfunksjonaliteten (den første versjonen hadde XP og spesialprogramvare, visstnok ikke veldig vellykket).

 7. @Harald: Kelkoo sier foreløpig ingenting om DR-900. Men det er kanskje litt i tidligste laget å forvente salg i Norge?

 8. Jeg skjønner ikke poenget med leseplater type Ipad eller denne Asus’en. De er jo altfor store for å være like “bærbare” som en pocketbok. Jeg har veldig ofte en pocketbok i jakkelommen min og kan godt tenke meg en e-reader av den størrelsen. Bærbarheten var jo nettopp hele poenget av disse dingsene. Tablet-readers som Asus og Ipad tror jeg er dødfød i denne størrelsen.

 9. @Gert Van Rooy: Helt enig! Disse tablettene er hverken fugl eller fisk – selv om det lukter litt fisk. Men om noen skal klare å gjøre suksess med dette så må det være Apple med Steve Jobs ved roret.

 10. @Åsmund: Gerts poeng er ikke leseplatene i seg, men de som er mye større enn vanlige bøker. iPaden hører til i den kategorien. Det andre Apple-produktet folk bruker som leseplate, iPhone, har hatt lite gjennomslag i ebokmarkedet sammenlignet med Kindle. Men du snakker kanskje om et mulig tredje produkt fra Apple, en slags maxi-iPhone/mini-iPad?

 11. @Eirik: Det jeg mener er at iPaden blir en slags forvokst iPhone, uten mulighet til å putte i lomma eller ringe med samtidig som den heller ikke egner seg så godt til lesing som f.eks Kindle. Det virker som om den havner mellom to stoler, selv om Steve Jobs forsøker å sette den på en pidestall. ;-)

 12. Jeg er – til nå – altfor lite kjent med leseplater, men trenger å sette meg inn i “fenomenet”… Mye spennende info å finne på bloggen din, Eirik.

  Hva finnes på det norske markedet mht lesebrett for barn??

 13. Det er stor forskjell på hva en privatperson ønsker og trenger og det en fra næringslivet har behov for når det kommer til leseplater.

  De som bare skal lese skjønnlitteratur er nok helst opptatt av at dingsen er håndterlig.

  Næringslivet har et mye større behov for en dings som kan lese dokumenter, helst i farger, som inneholder en del grafikk og grafer. Jeg ser for meg at spesialiserte enheter for dette markedet kan komme til å gjøre det veldig bra om de treffer rett.

  Det ideelle “møtebrettet” kommer sikkert til å ha en skjerm på ca. en A4side. Man bør ha mulighet for å ta notater. Og dersom den skal bli en suksess så kan man tenke seg at det er mulig å synkronisere enhetene slik at det man tegner kan dukke opp på de andre enhetene når man kan tegner og forklarer.

  Siden “møtebrettet” er beregnet for næringslivet blir de nok priset mye høyere enn om de hadde gått for privatmarkedet, og derfor oppstår et tredje marked, studentene. De trenger en enhet der de kan lese og notere, men fremfor alt så må de kunne sitere. En enhet som ved et par tastetrykk oppdaterer siteringsdatabasen vil klart være en vinner i den gården.

  Hadde de bare klart å bli enige om formatet og infrastrukturen så hadde fremtiden vært mye lysere. At selskap som Amazon og B&N som lever av å selge bøker nå prøver begrense hvem som skal få lov å kjøpe bøker er totalt uforståelig. Om jeg som kunde ønsker å lese boken min på Kindle eller Nook (eller iPad for den saks skyld) så burde det være totalt irrelevant for Amazon og B&N. Jeg burde kunne koble meg til min konto hos dem og kjøpe boken jeg vil ha. Og det bør faktisk kunne gå an å gjøre like enkelt med de andre dingsene som det er med Kindle hos Amazon.

 14. Jeg har vel brukt min PRS 505 i vel to år nå, og kan bare riste på hodet når jeg følger gangen i hvordan leseplater introduseres i Norge, eller skal vi si, mangler en god introduksjon i Norge. Som Eirik skrev, så er fordelene med en enkel leseplate store for dem som simpelthen liker å lese, hverken mer eller mindre. I min jobb tilbringer jeg mange timer hver uke på forskjellige flyplasser rundt om i Europa, og tro meg når jeg sier at det er en velsignelse å ha med seg “plata”.
  Jeg ser fordelene med å ha farger, wifi, ting og tang og alle andre ting implementert i plata, men tross alt, da har jeg PCen eller mobiltelefonen. Å måtte koble til plata til en PC for å laste inn bøker koster meg mindre. Det er faktisk ganske lett og trivelig å gå inn i e-bokbiblioteket mitt som jeg har liggende på en NAS server. Det er ganske greit å av og til slippe å forholde seg til nettet ved enhver anledning. Når man tar med seg plata på en rundtur i Europa, så vet man at det ikke gjør noe at man glemte laderen. Mest sannsynlig for man ikke bruk for den. Alternativt kan den lades opp via en usb på PCen om det er behov for det. Et skinnfutural beskytter skjermen og i den legger jeg også noen notater og huskelapper for jobbsammenheng.
  Dessverre må man slå av alle elektroniske duppeditter når man sitter på flyet ved avgang og landing (hvilket gjerne er 15 minutter avgang og 15 minutters innflyging og landing. Det er vel det eneste aberet jeg kan se med denne plata. Irriterende lenge å sitte på flyet uten å lese, mens jeg ser at papirbøkene florerer rundt meg.

  Moms eller ikke, jeg er trofast til mitt digitalprodukt og da jeg bare leser engelskspråklige bøker pga manglende norske bøker, så blir debatten om e-bøker i Norge litt på siden av hva som interesserer meg lenger. Før var jeg irritert på at det gikk så sakte. Nå spiller det ingen rolle. Jeg har aldri i mitt liv lest så mange bøker og kost meg så mye med ei god bok som når. Det kommer jeg til å fortsette med, og dessverre så blir det slik at det er de utenlandske forfatterne som mottar lønna si fra meg.

  Når det gjelder iPads, så er det et helt annet produkt og noe jeg ikke ser behovet for. Jeg har PC for arbeidet med meg uansett, eller den står klar hjemme. Jeg har i tillegg en notebook som jeg har lagt inn en god Linuxdistribusjon på, og dermed er jeg berget for det meste. Billig og greit.

  Jeg håper vel som alle andre at Norge forstår at kultur er kultur, det være seg digitalt format eller ikke. Dog, om det ikke skjer, så finnes selvfølgelig gode bøker på andre språk for de fleste av oss.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *