Jeg blir ofte spurt om lesebrett og ebøker er mer miljøvennlige enn papirbøker. Det finnes en rekke logiske grunner til at det burde være slik. For det første er leseplater med elektronisk papir og blekk et uhyre effektivt gjenbruksprodukt: istedenfor å se på stadig nye trykte sider, ser du på den samme hele tiden.
Ebøker baserer seg heller ikke på hogst, transport og industriell prosessering av trær, eller unngår det meste av karbon- og energikostnadene som ellers hører den papirbaserte bokbransjen til. I det hele tatt er leseplaten og eboka frikoblet fra papirindustrien. Det er i det store og hele en god ting, jamfør denne statistikken:

1. Forests store 50% of the world’s terrestrial carbon.[…]
3. 42% of the industrial wood harvest is used to make paper.
4. The paper industry is the 4th largest contributor to greenhouse gas emissions among United States manufacturing industries, and contributes 9% of the manufacturing sector’s carbon emissions. […]
6. If the United States cut office paper use by just 10% it would prevent the emission of 1.6 million tons of greenhouse gases — the equivalent of taking 280,000 cars off the road.

Dermed er det ikke sagt at leseplaten er et miljønøytralt produkt. En typisk leseplate er laget av oljebasert plast, definitivt ikke en fornybar ressurs. Produksjon og transport fram til sluttbruker fører også til utslipp, og det vil hefte en liten karbonkvote knyttet til drift av serverne som lagrer ebøker. Ifølge en rapport som ble laget på oppdrag for Cleantech Group tidligere i år, er de samlede utslippene knyttet til en typisk Kindle-leseplate ikke større enn at de vil oppveies ved å lese 22,5 bøker.
En typisk Kindle-kunde kjøper 24-25 ebøker per år, og det innebærer at miljøet begynner å tjene på leseplatebruken etter et år. Tallet som nevnes er 168 kilo CO2 i året for 22,5 bøker, det vil si utslipp på 7,5 kilo CO2 per bok (tilsvarer 1 kilo kjøtt, eller en kjøretur på 50 km). Cleantech-rapporten anslår at det vil være over 14 millioner leseplater i bruk i 2012 (mot én million idag), en prognose som hvis den holder stikk vil gi en utslippsreduksjon på rundt 10 millioner tonn CO2.
Det i sin tur svarer altså til utslippene fra én million amerikanske biler. OK, så redder det ikke verden, men det er heller ikke til å kimse av. Og dersom alle lesende amerikanere svitsjet til leseplater, ville det faktisk monne… 🙂