Formatkrigen i ebokmarkedet

Den som vurderer å kjøpe en leseplate bør vite at ebokbransjen for tiden er inne i en formatkrig av det samme slaget som vi har sett så mange ganger tidligere i mediebransjen. Riktignok er tilstanden ikke så ille som den var for bare et par år siden, da kundene sto overfor en haug med innbyrdes inkompatible formater (Palm, Microsoft Reader, PDF og Sony LRC var blant de vanligste), men det er altså fremdeles uavklart hva som blir bokbransjens motstykke til MP3.

Den ene hovedutfordreren er AZW, en komprimert og kryptert versjon av MOBI-formatet (som i sin tur nedstammer fra det enda eldre PalmDOC-formatet) som kun brukes på Amazons Kindle-leseplate. Konkurrenten er EPUB, en videreutvikling av Open Ebook-standarden, som baserer seg på XHTML og XML, og som gjerne krypteres med rettighetshåndteringssystemet Adobe Digital Editions (ADE).

EPUB/ADE er i ferd med å bli standarden for røkla i ebokmarkedet, inklusive Sony, Barnes & Noble, Philips, Google og mangt et folke- og nasjonalbibliotek. Dette er også løsningen Bokdatabasen, som etter planen blir landets første store ebokhandel i første kvartal av 2010, baserer seg på.

betamax

Sony var hovedaktør i den store videoformatkrigen –
har selskapet lært av feilene det gjorde den gangen?

Mens de ubeskyttede variantene av AZW/MOBI og EPUB/ADE kan konverteres og overføres til alle slags leseplater, er de krypterte ebokfilene totalt inkompatible. En ebok kjøpt til Kindle kan normalt altså ikke overføres til en Sony Reader, eller vise versa. Ønsker du å kjøpe norske EPUB-ebøker og samtidig ha tilgang til Kindle Store, må du antagelig kjøpe to leseplater.

Ebokmarkedet er voksende, men ikke større enn at det er umulig å se for seg at en slik todeling bli varig. Før eller siden må AZW eller EPUB vike, liksom Betamax i sin tid tapte for VHS i den store formatkrigen i videomarkedet. Selv om Amazon for øyeblikket står sterkt i markedet, er det vanskelig å se for seg hvordan man i lengden kan stå imot en de facto industristandard – særlig tatt i betraktning at AZW-Kindle-komboen er en konkurransehemmende løsning som kan bli gjenstand for tiltak fra EU.

Kanskje vil den endelige avgjørelsen på dette området falle når (eller hvis) Apple lanserer sin lenge varslede tavle-utgave med innebygd ebokhandel. Hvis Apple går for løsningen til sin gamle samarbeidspartner Adobe eller en annen EPUB-variant, er løpet kjørt for Amazons løsning. I så måte er det interessant at Amazon-filformatet Topaz, som nå er under utvikling, skal basere seg på EPUB.

Hva betyr dette i et kundeperspektiv?
Den som vurderer å kjøpe leseplate til jul, står overfor en ligning med ubehagelig mange ukjente – ikke ulik situasjonen for dem som planla å kjøpe videospiller på 1980-tallet. Kindle tilbyr den mest brukervennlige ehandelløsningen, men du kan ikke velge leseplate eller ebokhandel, og utvalget av titler på norsk vil antagelig være lite i lang tid fremover. Sony, iRex og Cybook har en upraktisk ehandelløsning, men her vil du kunne velge mellom mange slags leseplater og ebokhandlere, inklusive én stor norsk.

På lang sikt er det meget mulig at en kombinasjon av markedskrefter og lovregulering vil føre til en felles ebokstandard, og vi kan håpe på at den blir mest mulig DRM-fri. Den store forskjellen på VHS/Betamax og AZW/EPUB er jo tross alt at softwarebaserte formater kun krever filkonvertering og oppgradering for å gjøre leseplater kompatible med alt publisert materiale. Spørsmålet er likevel om man skal ta en slik utvikling for gitt, eller om det smarteste er å forholde seg til eboka som et produkt man leier på langsiktige – men usikre – vilkår.


13 thoughts on “Formatkrigen i ebokmarkedet

 1. Det siste avsnittet redder deg litt. Det er helt trivielt for f. eks. Amazon å sende ut en firmware-oppgradering til Kindle som lar deg lese andre formater. Og det er også helt trivielt for Amazon og godta at du sender over filer til dem for konvertering (slik vi i dag kan med Word-dokumenter, nettsider bilder og PDF’er). Eneste hindring vil være eventuell DRM innebygget i kildeformatet.

  Sammenligningen med Betamax er kanskje morsom, men dessverre veldig misvisende. En førstegenerasjons iPod har kunnet spille av mp3-filer fra dag én.

  Det kan hende EU/Forbrukerrådet må inn i bildet for at Amazon skal tillate hvem som helst å “publisere” til Kindle.

 2. @Gunnar: Du gjentar alle poengene mine, men bommer så på hovedpoenget – DRM er ikke en triviell bisak, men hovedsaken i overskuelig fremtid. Uansett hva man ellers måtte mene om streng DRM, danner det grunnlaget for virksomheten til Kindle Store, Sony Ebook Store, Barnes And Noble og de andre store aktørene.

  Så nei, det er ikke prosjekt Gutenberg som kommer til å drive fram en lønnsom ebokbransje, men tilgang til nålevende, kommersielle forfattere som Dan Brown og – om dette skal ta av i Norge – Anne B. Ragde og Unni Lindell. Inntil videre vil slike forfattere være DRM-beskyttet, og inkompatibilitet på dette planet vil være til stor ulempe for kundene. Slik inkompatible videoformater var det i sin tid.

 3. Rent teoretisk er DRM bare et trivielt hinder, og uansett ikke noe reelt hinder for at Anne B. Ragde sine bøker skal være tilgjengelig i Kindle Store, Sony Ebook Store, Barnes And Noble og de andre store aktørene. Det som nok vil være problematisk er å kjøpe en bok i Kindle store og lese den på en annen leseplate, men det betyr at ikke den som kjøper en Kindle riskerer å sitte igjen med katta i sekken eller en Betamax-spiller.

  For musikk finnes det en rekke parallelle formater (mp3, AAC, wav, ogg, osv), og for film finnes det et tilsvarende bredt spekter. Man må faktisk ikke velge, men kan si ja takk begge deler. En VHS-kassett går det derimot ikke an å spille av i en Betamax-spiller.

  For nettsider finnes det flere versjoner av HTML, for tekstdokumenter, regneark, databaser, bilder og nesten alle former for digital informasjon finnes det flere forskjellige formater. Hvorfor skal dette være annerledes for ebøker?

 4. @Gunnar: Nok en gang: hvis du tok deg tid til å lese postingen og min kommentar grundig – for ikke å si mer av det som står om ebøker og DRM i denne bloggen – ville du raskt oppdage at jeg ikke tror DRM er en varig løsning i ebokmarkedet.

  Men det er den gjeldende normen NÅ – først og fremst fordi vi er på et tidlig stadium i denne bransjen, både teknologisk og økonomisk. For en som skal kjøpe en leseplate til jul, er hypotetiske fremtidsmuligheter og sammenligninger med andre bransjer av liten interesse, så lenge de rent faktisk risikerer å kjøpe et produkt som ikke er kompatibelt med innholdet de ønsker å skaffe seg.

 5. Må si meg enig med Eirik her. Problemet er at det er bare en bokhandel som støtter azw formatet. Alle andre bohandlere og lesesystemer støtter pdf eller EPUB.

  Et god eksempel er bokbasen.no til norske forlag. Dette skal bli en distribusjonssentral for ebøker i Norge. Og de har allerede bestemt å støtte pdf/epub. Det innebærer at det på kort sikt ikke vil være mulig å lese norske ebøker på en Kindle (unntak vil være åpne ebøker).

 6. Når “Kindle” kommer som PC-program vil noen garantert lage konverteringsprogram slik at bøker kjøpt på Amazon kan leses på en hvilken som helst ebokleser. Om en slik konvertering er ulovlig vet jeg ikke, du har tross alt kjøpt boken.

 7. @Svein: Slike programmer fins allerede (det er vel strengt tatt ikke noe DRM-format der ute som ikke er knekt forlengst), og de er ulovlige både i Norge, USA og det meste av Kindle-markedet forøvrig. Så nei, jeg skal ikke gi deg søkeuttrykkene i Google. ;-)

 8. Jeg vet at DRM er knekt, hvis man er villig til å gå på Pirate Bay og andre tilsvarende steder kan jo mye allerede lastes ned gratis uten beskyttelse.

  For meg og jeg vil tro ganske mange andre er det stor forskjell på å laste ned en “hacket” bok og å kjøpe en bok fullt lovlig på Amazon, for så å bruke et program som gjør at jeg kan lese boken på for eksempel en Sony reader i stedenfor å bruke en Kindle. Da får jo både forfatter og Amazon sitt. Det er nok mot Amazons regler, men er det også ulovlig? Mulig det var det du svarte på, men i såfall virker lovverket å forby noe som jeg moralsk ikke har noen problemer med.

  Forøvrig var peonget med første innlegg at hvis man først er tvunget til å kjøpe en Kindle for å få kjøpt en bok hos Amazon så er interessen for å laste bøkene over på en annen enhet ikke så stor. Når de nå pga PC-programvaren tillater kjøp uten å eie en Kindle vil jeg tro interessen for å lese bøkene på andre enheter vil øke betraktelig, og forhåpentligvis vil det på sikt ikke være nødvendig med google søk for å få gjort det.

 9. @Svein: Ja, det er også ulovlig for privatpersoner å bryte DRM. Hva Kindle-eiere eventuelt måtte ønske seg av mulighet til å kjøpe bøker andre steder, kan ingen vite noe sikkert om. Mange er åpenbart ikke klar over formatbindingen – og det var hovedpoenget med min posting.

 10. Apropos formatkrigen, så kom jeg over statistikk over den relative populariteten til ulike ebok-formater på http://manybooks.net/format_stats.php .

  De 5 mest populære er nå PDF (844 441), eReader (307 374), ePub (268 059), FictionBook (238 431) og Palm Doc (149 042). Tenkte det kunne være et interessant datapunkt å ta med seg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *