Nook: Barnes and Nobles Kindle-utfordrer

Den store amerikanske bokhandlerkjeden Barnes and Noble har lenge varslet en storsatsing på ebøker, og gitt at Amazon kun støtter sin egen leseplate måtte de gå for en annen leseplateteknologi. B&N valgte ikke Sony Reader, iRex eller BeBook, men en egenutviklet modell kalt Nook som ble lansert på en pressekonferanse i New York igår. Fra starten av loves det tilgang til én million ebøker (over halvparten gratis), som er langt fler enn de anslagsvis 300 000 titlene Amazon p.t. tilbyr.

nook_color-navigation

Selv om Nook baserer seg på samme elektroniske blekkteknologi som leseplater flest, er grensesnittet unikt. Som bildet over viser, vil man nederst på platen finne en stripe med en trykkfølsom LCD-skjerm. Herfra kan man klikke seg gjennom leseplaten og ebokhandelen. Ja, for Nook har i likhet med Kindle innebygd 3G, noe som gjør at man kan kjøpe bøker direkte fra leseplaten. Platen har også wifi som kan brukes i B&Ns 1300 fysiske butikker.

I likhet med Amazon vil Nook tilby synkroniserte bokmerker, hvilket vil si at alle maskiner som har tilgang til eboka “vet” hvor du sluttet å lese sist. Kjekt å ha hvis du ikke vil ha med deg Nooken på jobben en dag, og isteden vil lese videre på din iPhone. Med funksjonen LendMe tilbyr B&N en tilleggsfunksjon som ikke Amazon matcher: om en venn av deg har installert Nook-programvaren på sin PC eller telefon, kan vedkommende låne bøker av deg. Et utlån varer i 14 dager, og i mellomtiden er ikke boka tilgjengelig på din Nook. DRM med et litt mer menneskelig ansikt, altså, og det hele skyldes ifølge B&N at man spurte kundene hva de ønsket seg av en leseplate.

Med tanke på at Amazon har solgt rundt én million enheter av Kindle og allerede har etablert seg som den dominerende aktøren, kan man spørre seg hva B&N kan svare med. Selskapet selv er ikke i tvil: “With our nationwide footprint, Barnes & Noble customers can see, touch and hold nook. Our 40,000 booksellers are ready to help customers discover how easy it is to download and read eBooks on nook, and what a pleasure it is to have access to their favorite eBooks, magazines and newspapers any time and anywhere.”

Her kan bokhandelen være inne på noe. For faktum er at de fleste potensielle leseplatekjøpere ennå ikke har brukt en leseplate, og mange vil nøle med å kjøpe en usett via nettet. Nook kan altså introdusere leseplateteknologien til nye kundegrupper. Ifølge Nook-bloggen ønsker man å dyrke bindingen mellom den fysiske bokhandelen og leseplaten. Brukere som tar sin leseplate med til en B&N vil få spesialtilbud via wifi, og vil kunne lese en hvilken som helst bok i ebokhandelen gratis mens man er der.

Nook kjører Googles Android-operativsystem, og bekrefter dermed Linux’ totale dominans på leseplatene. Epub, PDF og Ereader er de støttede filformatene, uten at det sies noe om man også støtter Adobe Digital Editions. Hvis det ikke er tilfelle, er man i den ulykkelige situasjonen at det er tre konkurrerende DRM-systemer for leseplater. Prisen på Nook er $259, og den kan altså ikke brukes med full funksjonalitet utenfor USA. Og forresten: “nook” betyr “a sheltered and secluded place” alternativt hjørne eller innsmett. Verken verre eller bedre enn “kindle”, mao.

Utviklingen på det norske markedet vil i stor grad avhenge av hva Sony og Philips nå gjør med Reader og iRex, som er de mest aktuelle kandidatene til å brukes mot den ADE-baserte Bokdatabasen. Med Nook kan man trygt si at trådløs nedlasting rett til leseplaten er den etablerte standarden, og det skal bli svært vanskelig å selge store volum av leseplater som krever ekstern PC, kabel og to ulike dataprogrammer, slik tilfellet gjerne er med Sony Reader idag.

Den gode nyheten for norske forleggere (som også er medeiere i bokhandlere) er at Nook vil gi erfaring med å kombinere leseplater og et eksisterende nettverk av fysiske bokhandlere. Hvorvidt det i seg selv er nok til å konkurrere med Amazons lave priser og svært gode nettløsninger, gjenstår å se.

16 thoughts on “Nook: Barnes and Nobles Kindle-utfordrer

 1. Og sånn estetisk sett, synes jeg denne er den langt fineste av alle jeg så langt har sett (bilder av). Jeg har spesielt sansen for den fargeskjermen nederst hvor man kan lete etter titler og hente opp tastaturet.

 2. Det er jo unektelig positivt at nook skal kunne lese e-pub i tillegg til PDF og det for meg noe mindre kjente Ereader. Som du skriver, gjenstår det å se om den takler ADE, her er det vel bare å krysse fingrene. Uansett ser det ut til at nook blir i hvert fall hakket mer åpen enn kindle, og det er jo på ingen måte negativt.

 3. Interessant utvikling dette. Jeg synes som deg at koblingen til den fysiske bokhandelen er et spennende aspekt ved Nook. Spesielt den ekstra-opplevelsen B&N lover om man bruker Nook i bokhandelen er et godt “selling point”. Lurer enda mer på hvordan bibliotekene skal forholde seg til dette…

 4. Jeg tror det er helt vesentlig at flere får håndtert lesebrett selv hvis de skal være villige til å kjøpe. Muligheten til å hyllegresse e-bøker hos bokhandelen er absolutt forlokkende, akkurat som Amazons “Look inside”-funksjon.

  Eirik – jeg så du skal på ebok-seminar (e-bok-seminar?) med NFF og Fritt ord neste uke. Skulle gjerne vært der. Håper det kommer et referat et sted.
  Lurer på om noen politikere våger å dukke opp der og forsvare moms på e-bøker?

  Har du forresten sett nyskapningen til Plastic Logic? Akkurat navnet “Que” lyder ikke veldig salgsvennlig, men produktet ser spennende ut for de som skal gjøre mer enn å lese skjønnlitteratur:
  http://www.vettavisen.no/2009/10/kindle-far-reell-konkurranse/

 5. Det kan vel også tenkjast at Nook skal likna på Book, med ein N frå Barnes & Noble. Hakket betre enn “Kindle”, altså.

 6. Man kan vel bruke den i Norge, selv om man ikke kan kjøpe den her. 3Gen funker kanskje ikke, men resten kan de vel ikke begrense geografisk?

  Det jeg lurer på er om man kan få opp en blank “side” som man kan notere/skrible på. Jeg vet man kan notere i bøkene man leser, man her ikke sett noe om ren skriveblokk-funksjon. Men siden den kjører Android kan man vel lage en app for det.

  Og så lurer jeg på når noen skal sende meg en test-enhet av denne til meg. Jeg er jo blogger, gi meg kule ting! ;)

 7. @Thomas: Det spennende med Nook er at man både har innebygd utlån, og en belønning av fysisk fremmøte. Slikt burde jo kunne utnyttes av bibliotek, eller?

  @Niki: Jeg skal se om det tas referat eller filmes fra møtet på tirsdag, i så fall twitres eller blogges det. Skal snakke om ebokmomsen på et annen seminar imorgen (på Litteraturhuset) – Kulturrikets tilstand. Dit kommer såvidt jeg vet bare Trine Skei Grande fra politikersiden, som lenge har tatt til orde for å fjerne den meningsløse ebokmomsen.

  @Øystein: Uansett syns jeg “Nook” er et koselig navn. Tenker av en eller annen grunn på hjemmehygge når jeg hører ordet, og da er jo reklamebyråets hensikt oppnådd.

  @Børge: I likhet med “gamle” Kindle finnes det helt sikkert veier utenom systemet. Amerikanske kredittkort, proxyer som simulerer amerikanske IP-adresser og whatnot. Men det er jo bruk i strid med retningsklinjene, så du står fast om du får trøbbel og risikerer jo også det mange tidligere Kindle-kjøpere i Norge nå ser – at det kommer en utgave som fungerer slik den skal, uten at de kan oppgradere.

  Ad sending av Nook: still deg i køen, mann! :-D

 8. Ah, så med “kan ikke bruke”, så mener du egentlig “kan ikke kjøpe bøker fra den offisielle butikken”? Det tenkte jeg ikke på. Hva har vi vel Gutenberg Project, Doctorow, Lessig, andre smarte forfattere, og TPB for? Og det må da finnes noen butikker som selger bøker i de støttede formatene?

  Snakker om Doctorow, sett hans utrolig kule nye bok-eksperiment? http://www.publishersweekly.com/article/CA6702526.html

  “Ad sending av Nook: still deg i køen, mann!”

  Pøh, du er så bortskjemt med å få tilsendt leseplater (som du selv sa på Twit), nå syns jeg det er min tur! :)

 9. @Børge: Det ble litt uklart, ser jeg, så nå har jeg endret i bloggpostingen. Vil fremdeles fraråde kjøp, både med tanke på dine rettigheter som forbruker om du kjøper i strid med bruksbetingelsene, og ikke minst tatt i betraktning at du kan bli sittende med et mindreverdig produkt om B&N lanserer globalt om noen måneder.

  Hvis man mister nettbutikkfunksjonaliteten forsvinner også mye av poenget med den elegante stripa nederst. Da kan man like gjerne gå for Sony eller iRex, som har samme skjermteknologi, som fås kjøpt på ordentlig vis i Norge og som selvsagt støtter de samme fritekstene du nevner…

 10. Blir julen 2009 den første hvor ebok-lesere faktisk ligger under juletreet? Som ivrig leser og nerd så håper jeg i alle fall at det løsner litt. Det begynner i alle fall å bli litt “mainstream”, se f.eks. Aftenpostens lille test av Kindle i dag. Nå gjelder det bare å få en fornuftig løsning på alle disse standardene, men det ender vel som med Blueray/HD-DVD – altså kamp til døden. Som for øvrig ikke gavner noen.

 11. @Harald: Det er godt mulig at mange får en Kindle, ja. Standardene er fremdeles et hinder, dog, likeså mangelen på norsk stoff så langt. Den som leser mest på norsk, gjør nok klokest i å vente på neste runde fra Sony eller iRrex. :-)

 12. Hei! jeg har tenkt på å skaffe meg en leseplate. Hadde egentlig tenkt på en Sony PRS-600bc. Men det er så forskjellige typer og spesielt de som er på vei (nook i Norge eller QUE fra Plastic Logic). Synes du at man heller bør vente til 2010 for da å velge en god leseplate (stor nok skjerm og støtte for flere formater)?

 13. Hva er status for Nook?
  Kan jeg bruke den i Norge? Laste ned bøker osv.?
  Vil Wi-Fi fungere i andre nettverk en B&Ns?

 14. @Vilde: Sist jeg sjekket var det fremdeles ingen offisiell støtte for Nook i Norge. Lite interesse for den utenfor USA – derav stillheten her, vil jeg tro.

 15. Det er liten interesse for den utenfor USA, siden B&N er så lite interessert i verden utenfor. B&N er jo stort sett en papirbokhandel og flommer ikke over av penger, men de skyter seg selv i foten på sikt hvis de lar Amazon nærmest ta over det internasjonale markedet. Det hadde vært best for kunder, forfattere og forlag dersom Amazon fikk en skikkelig konkurrent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *