Jeg i slett lune, Personas?

Via Espen fant jeg Personas, et MIT-kunstprosjekt som genererer en grafisk fremstilling av nettpersonlighet eller persona, basert på det man må anta er ganske avansert nettsøk og kategorisering av innsamlede data, jamfør denne beskrivelsen:

Enter your name, and Personas scours the web for information and attempts to characterize the person – to fit them to a predetermined set of categories that an algorithmic process created from a massive corpus of data. The computational process is visualized with each stage of the analysis, finally resulting in the presentation of a seemingly authoritative personal profile.

Espen får litt snodige resultater, noe han tilskriver sitt ganske alminnelige navn (på norsk). Det er ikke noe jeg kan dekke meg bak, så når jeg legger navnet mitt inn i Personas-generatoren og får nettpersonligheten under, er det ikke fritt for at jeg stusser:
eiriks-personas
At “online”, “books” og “education” gir store utslag, virker helt rimelig. Sosiale medier opptar meg, jeg blogger tidvis om musikk og for alt jeg vet kan min astronomibakgrunn koble meg til religiøse funderinger. Men “aggression”? Okei, så har Nettavisen beskyldt meg for mobbing nylig, men hallo?

Så leser jeg den lille teksten som dukker opp før Personas setter igang, og som sier: “It is a critique of data mining”. Personas handler om å vise hvor feilaktig nettets bilde av oss kan bli. Takk for det. Et øyeblikk vart jeg skræmt, sjø… ;-)

9 thoughts on “Jeg i slett lune, Personas?

 1. Da jeg kom opp med et stort felt for sport skjønte jeg at dette måtte gås nærmere etter i sømmene. Veldig bra tiltak, men det burdet nok opplyses at det er en kritikk. Mange tror dette representerer deres “internettaura” og tar den til seg:-)

 2. Denne tjenesten tar ikke norske tegn. Da jeg har en å i etternavnet mitt, nektet tjenesten også å akseptere dette tegnet. Så tjenesten fant “no digital traces” for meg – heldigvis?

 3. @Thomas: Eventuelt opplyses med litt STØRRE bokstaver, for det står der jo vitterlig.

  @kreinas: Jepp, det er kanskje like greit. :-)

 4. jeg fikk ikke en gang treff på mitt eget navn, så skulle jeg tatt det til meg, måtte jeg konkludert med at jeg ikke eksisterer :P

  På nettnavnet mitt fikk jeg såpass fragmentert resultat at det ikke sa noe som helst. Bortsett fra at det var i overkant mye sport :D

 5. Er du sikker på at du ikke er litt aggressiv? For på nettsiden skriver de blant annet at vil vise “the mischaracterizations caused by the inability to separate data from multiple owners of the same name.” Hvor mange Eirik Newth er det egentlig ;-)

  Jeg lurer på hvordan de søker? Når jeg oppgav mitt favorittbrukernavn på nettet (hansfn) så passet det veldig bra, men når jeg brukte mitt fulle navn … Hvor Hans Nordhaug er det egentlig?

 6. @Hans: Dette er vel et forsøk fra din side på å TIRRE meg opp, så jeg virkelig beviser at Personas har rett, er det ikke? Grrrrr…. ;-)

 7. Du prøvde vel ikke tilfeldigvis flere ganger? fikk markant forskjellige svar hver gang. Og overraskende mange “Illegal” første gangen o.O

 8. Pingback: perhenrik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *