E-sommerlektyre via Adobe Digital Editions – en guide

Jorunn og jeg er blitt enige om å lese det meste av sommerlektyren på hver vår Sony Reader (jeg beholder PRS-505, glad i papir-likheten som jeg er), og som ledd i det forsøket må vi selvsagt skaffe oss bøker. Jeg har sagt det før og sier det gjerne igjen: det store problemet med ebokmarkedet utenfor USA akkurat nå er mangel på tilbud til det som tross alt finnes av kjøpere. Det aller meste av det som utgis på papir havner aldri i ebokhandlere som Ebooks.com og Waterstones, og man er aldri trygg på at en ebokhandel selger til Norge.

Det store mangfoldet av formater hjelper heller ikke, selvsagt. Det nærmeste man nå er kommet en standard for ebokhandel utenfor Kindle-systemet er Adobe Digital Editions (ADE), som fungerer som en ebokhylle på skrivebordet ditt der du kan kjøpe/leie og låne ebøker, lese bøkene på skjerm og overføre dem til en eller flere Sony Readere. De fleste ebokhandlere støtter ADE, og selv om programvaren ikke er i nærheten av å være den iTunes-liknende applikasjonen vi alle håper på, er brukervennligheten helt grei om man følger riktig installasjonsprosedyre.

Det er til gjengjeld viktig, noe som understrekes av denne advarselen fra ebooks.com: “You must have the correct Readers installed on your computer BEFORE trying to download your order.” Det første punktet på programmet er imidlertid å skaffe seg en Adobe ID. Den får du ved å gå til ADE-hjemmesiden og registrere deg med brukernavn og passord. Vent på bekreftelse via epost, og logg deg så på ADE-kontoen din for å sjekke at alt fungerer som det skal.

adobe-digital-editions-2
ADE er et svært minimalistisk program, og ingen god
erstatning for Sony Reader-programvaren eller Calibre

Installasjonen er annerledes enn det du er vant til. Her er det ingen nedlasting og dobbeltklikk, isteden finner du et vindu på ADE-hjemmesiden, og installerer ved å klikke på instruksjonene der. ADE støtter Windows og OS X, selv om sistnevnte versjon ikke lar deg koble til og overføre filer til Sony Reader (man kan få det til ad omveier, men løsningen er ganske kluntete per idag). Når ADE er installert blir PCen din automatisk godkjent for lesing av DRM-beskyttede filer, og du er klar til å gå i butikken.

For å bruke ADE må du handle i ebokhandlere som støtter dette. Jeg valgte å prøve Waterstones, den store engelske bokhandlerkjeden som har satset tungt på Sony Reader. Netthandelløsningen er lite brukervennlig sammenlignet med det du er vant til fra Amazon (du får ikke ebøker som alternativ når du søker på pbøker, f.eks.), men jeg fant etterhvert fram til en ebok jeg hadde lyst på: Dark Summit: The Extraordinary True Story of Everest’s Most Controversial Season.

adobe-digital-editionsEbøker kan leses direkte på skjerm i ADE.

Jeg la den i handlekurven, registrerte meg som Waterstones-kunde, oppga kredittkortdetaljer, fikk dem godkjent og ble sendt til en peker til eboka. Og her kommer årsaken til det er lurt å ha ordnet Adobe ID på forhånd: eboka lastes direkte inn i ADE, og godkjennes kun for bruk på PCen din dersom du er logget på ADE med IDen din. I og med at jeg hadde gjort dette, gikk innlastingen kjapt og smertefritt, og boka var klar til lesing på PC-skjermen sekunder etter.

Deretter koblet jeg en PRS-505 til PCen, klikket OK for å godkjenne leseplaten for bruk, og kunne overføre fila fra ADE-biblioteket til leseplaten ved å dra og slippe. Fem minutter og 78 kroner etter at jeg bestemte meg for å kjøpe, var boka klar til lesing på leseplaten. Oppmuntret av dette gikk jeg til ebooks.com, som er en de største ebokhandlerne utenfor Kindle-systemet. Ebooks.com har ry på seg for å ikke selge utenfor USA/Canada, men boka jeg valgte var det ikke slike problemer med, og prisen på rundt femtilappen var det heller intet å si på.

Summa summarum: såsant du følger riktig prosedyre under installasjon, holder deg til Windows og ikke har noe imot de mange begrensningene som legges på DRM-beskyttede ebøker, er dette en helt grei måte å skaffe seg bøker på. Apple- eller Amazon-elegant er det ikke, men det fungerer. Slik ebokmarkedet er idag, er dét ikke noe å kimse av. :-)

8 thoughts on “E-sommerlektyre via Adobe Digital Editions – en guide

 1. Jeg har altfor lenge vært på nippet til å kjøpe meg en leseplate, men de er dyre og jeg er sikker på at sekundet etter at jeg har tastet inn kredittkortkoden min, lanserer Apple den ultimate som alt annet liksom bare blekner i forhold til…

  :-)

  Jeg har forresten lest et par romaner på min iPhone, med programmet Stanza. Og det har fungert fint.

 2. Børge: Jeg ville nok ikke holde pusten mht til en Apple-lansering. Man har snakket om det i årevis, men når det kommer til stykket tipper jeg Apple vil oppleve at marginene er for dårlige i bokbransjen (Amazon selger for øyeblikket mange av sine topptitler med tap) til at de gidder satse tungt, hvilket antagelig forklarer Steve Jobs’ negative uttalelser om boklesing i sin alminnelighet.

  Og ellers er det jo ikke er noe i veien med å lese ebøker på smartfon, bare skjermen er stor og god nok. Hørt mye pent om Stanza, så hvorfor ikke holde seg til den inntil videre? Det kan også være en Amazon-iPhone-løsning for ikke-USAnske brukere i kjømda, har jeg hørt… :-)

 3. Smartfon-løsning høres egentlig mest aktuelt ut for meg også, med bakgrunn i det typiske, men forsåvidt alltid vesentlige “mob’en har man jo uansett alltid med seg”-argumentet. Selv om dedikerte leseplater nok er bedre for øynene og har større batterikapasitet osv, blir de jo unektelig enda-en-dings-man-må-bære-med-seg i (hånd-)bagasjen og holde styr på blant mye annet… Se bare på mengden fotos og videosnutter folk tar med mobiler i forhold til med kameraer, enda så lette, og lettbrukte, digitale kompaktkameraer er blitt.

  Ut fra dette mistenker jeg at det store gjennombruddet for ebøker (om en slik diskontinuitet skulle inntreffe) like godt kan skje når/hvis det lanseres en iTunes/AppStore-type distribusjonsløsning svært lettilgjengelig fra allerede meget utbredte leseenheter (les, mobiler av ymse fabrikat, med bra “nok” og stor “nok” skjerm) med tilstrekkelig utvalg bøker. Hva som utgjør et “tilstrekkelig utvalg” er jo endel av cluet, såklart. Lettere sagt enn gjort, alt dette, nødvendigvis. Men jeg tror altså ekstra-dings-å-dra-med-seg samt høna-og-egget-problemet mtp foreløbig svært lav utbredelse av leseplater ift mobiler, begge er ganske vesentlige her.

  Vil uansett takke ekteparet Newth for sin aktive utprøven av også denne vannskorpe-duppende produktgenren, med rapportering til oss ikke fullt så tekno-eventyrlystne. Men som skrivende futurist(er) tar man såklart sitt ansvar alvorlig, må vite. :-) Stå på folkens.

 4. Informativ og nyttig post! Etter at jeg vant en PRS-505 tidligere i sommer, har jeg vært på konstant jakt etter et nettsted der ikke-noramerikanere kan kjøpe relativt ny litteratur i e-bokformat. Det foreløpig eneste norske alternativet, digitalbok.no, bugner ikke akkurat av nye, spennende titler…

 5. Da har jeg vært innom ebooks.com og gått til anskaffelse av William Gibsons Spook Country for den sumlende svim av seksti kroner og femtifem øre. Ingen geografiske begrensninger på den boka, og den ser ut til å funke bra på Readeren.

  E-boka er imidlertid “satt” med veldig liten skrift. Selv om man selvfølgelig kan zoome inn, blir layouten litt rar om jeg zoomer inn mer enn et hakk fra “standard-visninga”.Blant annet blir linje- og avsnittsinndelinga nokså tilfeldig. Jeg regner med at dette har med hvordan PDFen er lagd og satt opp å gjøre, og at det rett og slett er noe jeg må leve med.Det går brukbart for meg som har relativt unge øyne, men jeg kan tenke meg at det blir litt slitsomt for eldre og/eller svaksynte lesere.

 6. @Magnus: Jeg har sjelden opplevd en så mindre inspirerende ebokhandel som Digitalbok.no. Triste greier, da ideen om å bruke vannmerkede PDFer egentlig er ganske fremtidsrettet. Jeg snakker her ikke om PDF-delen, men vannmerking fremfor streng DRM. Ja, for erfaringene med PDF-filene fra Ebooks er også ganske dårlige for mitt vedkommende. Skal man først bruke PDF bør man koste på seg en konvertering til ebokstørrelse (det kan gjøres automatisk, for svingende!), ellers bør man gå for Epub.

 7. @Eirik: Jeg er helt enig med deg, både i at Digitalbok.no er nokså trist hva utvalg, presentasjon og navigasjon angår, og i at PDFene derfra ikke er altfor gode. Flere av e-bøkene er helt tydelig innskanna versjoner av papirbøker. Det virker som om OCR-prosessen ikke har gått helt smertefritt, og dette har gitt en del lese/skrivefeil. Det virker heller ikke som om det har foregått noen korrekturlesning eller tilpassing til bruk for lesebrett. Trist.

  Når det gjelder Ebooks.com, har jeg litt blanda erfaringer med kvaliteten så langt. William Gibsons Spook Country var i en størrelse som fungerte særdeles dårlig på readeren. Kathy Reichs’ Devil Bones (jada, guilty pleasure) fungerer derimot bedre.

  Summa summarum håper jeg virkelig bransjen skjerper seg på dette området. Hvis e-bokmarkedet skal ha noen kommersiell framtid, må man som du skriver tilby bøkene i et format som er skikkelig tilpassa lesebrettene.

 8. Magnus – hvorfor ikke gå inn på http://www.sonyreader.no for å finne lesestoff til Sonyen? Der har velvillige norske sjeler lagt inn bokhandlere hvor man får kjøpt bøker.
  Og wikien til MobileRead gir forslag til gratisbøker:
  http://wiki.mobileread.com/wiki/Main_Page

  Selv koser jeg meg over Buskerud fylkesbiblioteks prosjekt om utlån av e-bøker. Ikke at jeg har det minste håp om at vi får landsdekkende utlån av de o så skumle e-bøkene før det er gått et år eller to med Alvorlig Prat (stort sett gjort av den vettskremte forlagsbransjen), men det hadde vært gøy å prøve utut det svenskene og danskene allerede har vovet seg på:
  http://ebok.dbib.no/

  Er vi ualminnelig redde for å både prøve og i det hele tatt tenke nytt her i Norge?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *