Eee 1000H som jobbmaskin: 90% av kapasiteten til 30% av prisen

asus-eee-pc-1000h-mini-laptopTirsdag denne uken måtte jeg levere min Lenovo Thinkpad T61 inn til reparasjon, og var uten jobbmaskin for første gang på lenge. Jeg hadde bestemt meg for å kjøpe en netbook som en billig erstatningsmaskin, og gikk etter litt research for Asus Eee 1000H. Hos Digital Impuls betalte jeg 3650 kroner for en utgave med 160 GB harddisk og 2 GB minne, med andre ord 30 % av de 12 500 jeg betalte for Lenovoen ifjor.

Jeg var svært nysgjerrig på hvordan Asusen ville håndtere mitt daglige arbeid, og er så langt positivt overrasket. Jeg hadde forventet at maskinen skulle greie seg tålelig bra, men ikke at den på så mange områder skulle være bedre enn en fullversjons bærbar PC i forretningsklassen, og alt i alt komme ut som nesten jevngod. Hvorfor ser du nedenfor:

Fordel Asus

Støtte for eksternskjermer: På Eee brukes Fn+F8 til å “bla” gjennom ulike alternativer (begge skjermer på, kun ekstern skjerm, opprinnelig oppsett), og støtten for eksterne skjermer og projektorer ser ut til å være svært god. Jeg hadde ingen problemer med å koble meg til skrivebordsskjermen, vår Sony HD-TV eller to ulike projektører.  Thinkpaden er mer kronglete, både i Windows og Linux har jeg måttet droppe standardfunksjonen Fn+F5 og gå inn i programvaren for Nvidia-skjermkortet for å få projektører og eksternskjermer til å fungere.

Vekt: Inklusive lader veier Asusen omtrent det halve av Lenovoen, det vil si 1,5 kilo. For en som reiser mye i forbindelse med jobben er halvannen kilo spart halvannen kilo man ikke sleper rundt på. Tro meg: det betyr en hel del.

Batterilevetid: Den oppgitte batterilevetiden var grunnen til at jeg gikk for Asus. I tester blir levetiden målt til mellom 5 og 6 timer avhengig av bruk, et inntrykk som bekreftes av min bruk så langt. Da batteriet i Lenovoen var helt nytt, klarte jeg å skvise 2,5 timer ut av den på en god dag. Ifor mange situasjoner på reise er det for lite, rett og slett.

Varmeutvikling/viftestøy: Asusen er klart kjøligere enn Lenovoen, og på batteri med strømsparing på er den ofte helt kald. Tilkoblet nett med full kapasitet (“High Performance”) er viftestøyen hørbar, men på et lavt og behagelig nivå. Lenovoen blir ikke bare glovarm i perioder, den har også en langt mer merkbar viftestøy.

Kortleser og webkamera: Begge maskiner har samme antall utganger – 3 USB, Ethernet, lyd osv, men Asusen har i tillegg innebygd SD-kortleser og et 1,3 megapixels webkamera (Skype er preinstallert og har sin egen startknapp på tastaturet).

Trådløst: Ikke bare virker det som om nettverkskortet i Asusen finner nettverket vårt mye raskere enn både Thinkpaden og Jorunns Macbook Pro, men muligheten til å velge mellom ulike oppsett for wifi og Bluetooth er smart. Det er lett å tenke seg situasjoner der du vil spare strøm ved å skru av wifi, men samtidig vil ha på Bluetooth, for eksempel. Bryteren som skrur alle av alle nettverk på Lenovoen virker litt primitiv i sammenligning.

Uavgjort

Lettere jobbprosesser: Ved kjøring av programvare som OpenOffice eller Opera merker jeg ingen vesentlig forskjell på Centrino-prosessoren i Lenovoen og Atom-prosessoren i Asusen (vel å merke etter at jeg har skrudd opp farta på Atom-prosessoren til “High Performance”).

Vising av film i lavere oppløsning: Filmvisning i vanlig TV/DVD-oppløsning går like greit på begge maskiner. Det rapporteres at Atom-prosessoren sliter med å vise full HD-film, men det har jeg ikke hatt sjansen til å prøve ennå.

Fordel Lenovo

Tyngre prosesser: Når flere programmer er åpne samtidig, som f.eks. OpenOffice, Gimp og Firefox, opplever jeg at det går tregt å bytte vindu på Asusen. Firefox er spesielt utsatt, særlig når jeg er på nettsteder som er avhengige av javascript eller Google Gears. Ditto for visning av Flash-video – her opplever jeg at det kan hakke i høy oppløsning om ikke farten er skrudd helt opp. Planetarieprogrammet Stellarium ser foreløpig ikke ut til å trives veldig godt, det kan kanskje at det er temmelig regnekrevende.

Internskjerm: En 10 tommers 1024×600-skjerm kan selvsagt ikke sammenlignes med Lenovoens 14 tommer og 1440×900. Mens det er mulig å jobbe en full dag på sistnevnte, merket jeg et velkjent knipetak mellom øynene etter en times arbeid på Asusen. Når det er sagt er den lille netbookskjermen både god og skarp, og har få problemer med å vise de fleste nettsteder korrekt.

Tastatur: Igjen virker det kanskje urimelig å sammenligne maskiner av ulike størrelse. Men jeg ble faktisk positivt overrasket av Asus-tastaturet, som har fått endel pepper i anmeldelser. Bredden var godt unyttet, og tastene hadde relativt god feedback. Jeg ville være istand til å taste mye lengre på denne maskinen enn jeg ville orke å se på skjermen, for å si det slik. Det som slår mest negativt ut er plasseringen av høyre SHIFT-tast, som står så tett på pil-opp-tasten at man stadig ender opp med å skrive midt i setningen over istedenfor å lage stor bokstav.

Pekeutstyr: Om ikke alle liker Thinkpad-styrepinnen (jeg syns den er genial), er det vanskelig å se for seg at noen kan like løsningen som er valgt på Asusen. Her er museknappene så harde å trykke ned at man virkelig må anstrenge seg, og de er dekket av en aluminiumsplate som gjør det vanskelig å vite nøyaktig hvor man skal trykke.

DVD-spiller: Et stort “tja”, dette. Jeg kan sant å si ikke huske sist jeg spilte en DVD på min bærbare, og programvare og operativsystemer er jo ting man gjerne oppgraderer via nettet eller installerer med minnepinne nå til dags.


18 thoughts on “Eee 1000H som jobbmaskin: 90% av kapasiteten til 30% av prisen

 1. Skal man først bruke noen laken på en maskin, må man i det minste rettferdiggjøre det med en posting. :-)

 2. Hvordan er støyen og varmeutviklingen fra denne burken? Sitter med inntrykket at for jobbing, og da ikke med alt for grafiske/regnekrevende ting så er disse maskinene helt utmerket, men ofte sier testene ganske lite om hvordan vitestøyen er, og hvor varm den blir ved vanlig brukt. Man kan jo steke egg på overflaten av enkelte bærbare maskiner idag…

 3. Arg: Takk for påpekningen, har nå oppdatert med informasjon om dette svært viktige poenget. :-)

 4. La de små maskiner komme til meg, og hindre dem ikke. For PC-verdenen hører disse til.

  Jeg har akkurat matet den lille burken min med jpger fra moderstasjonen FAT32. Det gikk som ei kule. :-D

 5. Takk for super post! I dag ga jeg min kjære Fujitsu-siemens Lifebook P7120 en kopp te, noe den ikke hadde lyst på. Bummer. Nå er jeg redd for at det blir handletur. Egentlig har jeg lyst på en til av samme maskinen, men jeg tror ikke det er mulig å få tak i den lenger, dessverre. I grunnen ser det ut som om denne maskinen kan være en god erstatter, men oppløsningen er dårligere. Det kan jeg sikkert leve med. Men: Hva med Linux? Jeg er avhengig av Linux, så er det mulig å installere det på denne? Beklager rotete post, men jeg er fortsatt i affekt etter insidenten.

 6. Jørn Helge: Jeg tror jeg snakker på vegne av alle her når jeg sier at du har vår medfølelse. Linux skal selvsagt inn på burken, og er greit å få på plass ifølge det jeg har hørt. Den er kraftig nok til å kjøre streit Ubuntu, men mange går for denne tilpassede varianten: http://www.geteasypeasy.com/

  Linux på netbooks ser ut til å ha de vanlige problemene ift bærbare – suspend/resume og batterilevetid – om man skal tro brukerforumene. Så for meg blir det å vente til neste ubuntu, og håpe på at problemene er fikset da…

 7. Åsmund: Jepp. Jeg kan ikke påstå at jeg er en videre tilfreds kunde, selv om servicen var grei nok da jeg leverte den inn til reparasjon. Har tidligere hatt god erfaring med Thinkpader, men begynner nå å lure på om de som hevder at kvaliteten har stupt etter at Lenovo har overtatt har rett..

 8. Mitt hovedproblem med Linux på EEE har vært trådløstnett. Den har til tider store problemer med å finne “working leases”, og jeg har ikke hatt stort hell i å finne en enkel løsning på problemet ved å Google heller.

  Men jeg har bare brukt den Linux-distroen som kom ferdiginstallert – det er mulig det er det som er problemet. På den andre sida er ikke min EEE like kraftig som den det er snakk om her heller.

 9. Takker for info, da er denne aktuell. Jeg syns lettvekteren til Lenovo er interessant også, men den er jo en del dyrere og litt større. Og så skal jobben helst betale den…

 10. Jørn Helge: Hvis du snakker om S10, som virkelig er en lekker maskin rent utseendemessig, har den også mye dårligere batterilevetid i standardkonfigurasjonen. Man blir veldig glad i å ha noen timer ekstra å gå på, for å si det slik. :-)

 11. Nei, det var vel den som heter SL300 jeg tenkte på. X300 “light”, skulle den være.

 12. Interessant. Jeg hadde akkurat samme opplevelse et par måneder etter deg i fjor: ny Lenovo Thinkpad gikkk rett på reparasjon og jeg kjøpte en Asusus eee PC som har vært en drøm og jobbe med, kan skrive under på mye av det du skriver her.

  Leste denne bloggposten først nå fordi jeg googlet Asus 1000H: et problem jeg har brent meg på med både Asus og Lenovo er nemlig at de ikke har egne “verksted” i Norge – dvs mye mer tungvint å fikse problemer enn f.eks Toshiba. Som når AC på strømledning gikk for en stund siden og asus vil jeg skal sende inn hele netbooken på reparasjon for å få en ny strømledning + kjeden jeg kjøpte den hos er utsolgt for den type ledninger. Kanskje jeg bare må bite i det sure eplet og kjøpe en sånn stor universalledning, men da er ikke maskinen like liten og lett lenger;-) Men servicen jeg fikk når ny Thinkpad måtte rett på verksted, den hadde en ripe som gjorde jeg ikke fikk byttet den inn, var slettes ikke grei, og Asus’en har vist seg å være en mye mer pålitelig maskin. Kjøpte dog en ny Asus da jeg fikk dataproblemer sist uke, og den viste seg å være nesten for en leketøy-PC å regne sammenlignet med 1000H – hadde bla løst batteri så den gikk rett tilbake til butikken. Endrer seg stadig dette….

 13. @Kristine: Sist jeg hadde problemer med Thinkpaden ble det løst på noen få dager, men man har kanskje endret praksis i løpet av det siste halvannet året. Nå er det også halvannet år siden jeg kjøpte min Asus, og den begynner å preges av tidens tann og mye reisevirksomhet. Batteriet falmer og tastaturet skranter.

  Jeg har vurdert å kjøpe en ny netbook, men når man for samme pris får en meget kraftig smarttelefon, som i mitt tilfelle blir godt nok på reise, blir det nok ikke til det. I løpet av et halvår eller to regner jeg med at netbook-markedet ser ganske annerledes og tablet-preget ut. Kommer det en spennende løsning som også inkluderer fysisk tastatur lar jeg meg gjerne friste… ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *