Meteorslurv i VG

VG følger opp saken fra Sverige der et sikkerhetskamera fanger opp en kraftig meteor (det er ikke første gang i den avisen, forøvrig). Dessverre går det litt galt når det vakre himmelfenomenet skal beskrives i artikkelen:

Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Institutt for astrofysikk ved Universitetet i Oslo gleder seg over aktiviteten på himmelen.  – To meteorer i året er mer normalt. Nå har det kommet fem på fire daget. Dette er gøyalt, sier kjendisastronomen.

Jeg er sikker på at det ikke var dette representanten for Astrofysisk Institutt mente å si. Saken er at meteorer (også kjent som stjerneskudd) er ganske vanlige – en mørk natt vil du fort kunne se fem i timen, og under de årlige meteorsvermene (som Perseidene i August og Leonidene i november) observerer man vanligvis langt flere. Meningen var nok å si “to så sterke meteorer på så kort tid” eller liknende, men det fremgår altså ikke av artikkelen. Sitatsjekk er en god ting i slike saker, er min erfaring.

Uansett sitter leserne av landets største nettavis igjen med et inntrykk av at meteorer er sjeldne. Men altså: meteorer er vanlige, og om det er klarvær der du bor kan du se flere allerede ikveld. Alt du trenger er et mørkt observasjonssted, varme klær og tålmodighet. Kikkert er ikke nødvendig – det er faktisk en ulempe når man ser etter meteorer. Og skulle du se en virkelig sterk meteor kan du rapportere det til Norsk Astronomisk Selskap, som utvilsomt har bedre presisjonsnivå enn VG i slike saker. :-)

3 thoughts on “Meteorslurv i VG

  1. Sant sant. Så langt jeg vet som ufaglært ‘verdensromentusiast’ smeller det jevnt med alt fra smågrus til tennisballer. Trivsel og show helt til en litt større ramer ned i huet på oss :)

  2. Når kommer forresten neste store meteor som kan treffe oss? Sjuåringen i huset er overbevist om at han ikke blir eldre enn sytten år, for en eller annen autoritet i venneflokken har fortalt kompisene at jorda blir «smadra» av en meteor om ti år …

  3. Lasse: Du aner ikke hvor oppgitt det gjør meg på fagets vegne å høre slikt. Jeg får en god del henvendelser per mail og direkte i etterkant av forelesninger o.l. som går på bekymring for kosmiske kollisjoner. Stort sett er dette bare misforstått medie-opphausing av astronomiske beregninger som i verste fall antyder en liten sannsynlighet for kollisjon en gang i fremtiden.

    Hva angår autoriteten i venneflokken: kan du hilse sjuåringen fra denne astrofysikeren og si at Jorda IKKE blir smadra av en meteor om ti år?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *