Denne uka kommer 2050-bloggen til å fokusere på temaet demografi, det vil si studier av befolkningsutvikling, som er blitt aktualisert etter valget i USA i forrige uke. Som svært mange amerikanske kommentatorer har påpekt, og som blogget her, kan valget av Barack Obama være et tegn på et demografisk grunnfjellskifte i USA – en endring av tyngdepunktet i politikken som drives fram av endringer i befolkningsgrunnlaget.
Et tema som stadig dukket opp i valgkampen, var forholdet mellom by og land i USA. Republikanernes visepresidentkandidat, Sarah Palin, brukte stadig begrepet “small-town America” under henvisning til at dette var det “virkelige” USA – The ‘Real’ America. Kartene nedenfor, som er produsert av Mark Newman ved universitetet i Michigan (og sluppet under en Creative Commons-lisens, hvilket innebærer at de kan brukes relativt fritt), viser hvor rett Palin hadde i geografisk perspektiv.
Ser man på valgresultatet (der rødt indikerer republikansk flertall i presidentvalget, og blått demokratisk) fordelt etter delstat (til venstre nedenfor) og i fylkesperspektiv (til høyre) blir det åpenbart at det meste av USAs areale er preget av republikanerne. Eller om man vil: det republikanske partiet er på mange måter blitt landsbygdas parti, mens demokratenes bastioner ligger i byområder og langs kystene (alle kart kan klikkes på for større versjoner).

Imidlertid – og dessverre for republikanerne i denne omgang – avgjøres valg primært ikke av geografi, men av demografi. På kartet vil venstre nedenfor er hvert fylke dimensjonert etter antall velgere, og da blir kystenes og de store byområdenes innflytelse raskt enklere å se. Hvis man i tillegg tar hensyn til den reelle stemmefordelingen – et typisk fylke er ikke rent republikansk eller demokratisk – får man det politiske fargekartet til høyre. For å sette dette i perspektiv, kan kartene sammenholdes med resultatene fra 2004.

Disse kartene gir også demokratene grunnlag for optimisme i et lengre perspektiv, ikke minst om Sarah Palin skulle velge å stille som landsbygdas kandidat i 2012. For i USA som i verden forøvrig er urbaniseringen av de viktigste demografiske trendene – ikke minst fordi det store flertallet av innvandrere til landet velger å bosette seg i byer eller bynære områder. I 2005 bodde over 80 % av amerikanere i byer eller forsteder – 10 % av landets befolkning bor i de to storbyområdene New York og Los Angeleles.
Pekere:
– Wikipedia: Demographics of the United States – Wikipedia, the free encyclopedia
– Brookings institution: America’s New Demographics: Regions, Metros, Cities, Suburbs and Exurbs
US Census Bureau Home Page