Etter å ha slitt med en stadig tregere og mer ustabil installasjon av Ubuntu 8.04, følte jeg meg tvunget til å droppe alle forsetter om å holde meg til samme versjon i mer enn seks måneder, og installerte Ubuntu 8.10, “Intrepid Ibex”. Som sist valgte jeg å oppgradere direkte via nettet: et klikk på knappen og så var den nye versjonen installert på knappe tre kvarter.
Og der stoppet det brått. Jeg har tidligere opplevd at oppgraderingsfunksjonen kan harke, men igår skar det seg helt. Feilmeldinger raste inn raskere enn jeg kunne håndtere dem, og grafikksystemet kollapset etterhvert så totalt at jeg simpelthen ga opp forsøkene på å lappe og gjorde en nyinstallasjon fra CD. Etter nok en time var det nye systemet oppe og kjørte, og virket definitivt mindre tregt enn forgjengeren.
Helt til jeg skulle logge meg ut fra brukerkontoen min, og systemet frøs totalt. Googling avslørte årsaken: det er en rapportert feil i grafikkdriveren til NVidia-kort som f*kker opp denne mildest talt grunnleggende funksjonaliteten i et operativsystem beregnet på flere brukere. Riktignok er det mulig å omgå feilen ved å redigere en konfigurasjonsfil for hånd, og jeg løste problemet slik. Men det er defintivt ikke noe man overlater til nybegynnere, som med rette frykter konsekvensene dersom de gjør en feil.
Det fikk jeg sanne da jeg skulle fikse oppsett for to skjermer. Med Ubuntu 8.04 gikk det relativt greit å lage et skjermoppsett for bærbar og 22-tommers skjerm koblet til dockingstasjon. I 8.10 var det simpelthen umulig. Etterhvert skjønte jeg at konfigurasjonsprogrammet nvidia-settings rett og slett ikke lagret oppsettfilene. Også dette er en kjent feil som kan løses med litt mekking for hånd. Men hvis dette ikke gjøres med pinlig nøyaktighet, kan man fort ende opp der jeg satt igår, og gjenskape den opprinnelige konfigurasjonsfila via kommandolinjen etter at grafikksystemet nektet å starte.
Selv om Ubuntu stadig blir bedre – denne gangen ble printeren min gjenkjent og konfigurert automatisk ved tilkobling, for eksempel – hører det ingen steder hjemme at et operativsystem skal slippes med slike “showstoppere”. Apple brukte i sin tid “frykten for kommandolinjen” som argument mot de tidlige versjonene av Windows, som fort vekk kunne dumpe brukerne fra det grafiske grensesnittet til en svart skjerm med en blinkende markør på. Om Microsoft hadde opplevd Linux som en reell trussel, kunne det samme argumentet med fordel vært brukt nå. Dessverre.
Oppdatering: Idag opplevde jeg det styggeste systemfryset noensinne med Linux. Etter omstart stanset maskinen under bootsekvensen to ganger på rad, før jeg klarte å få den igang etter å ha prøvd alle valgmulighetene man får når man kjører maskinen i gjenopprettingsmodus. Deretter måtte jeg håndtere en bug i Evolution, før jeg kunne konstatere at den nye skjermdriveren er betydelig dårligere enn den jeg hadde under 8.04. Og batterilevetiden er fremdeles råtten sammenlignet med Windows. Summa summarum: dette er ikke en Linux-variant jeg vil anbefale for nybegynnere.
09/11/2008 at 17:41
Dette var trist. Har du forslag til en annen distribusjon for nybegynnere?
09/11/2008 at 17:49
Vel, 8.04 har jo ikke disse to showstopperne, og skal støttes av Ubuntu i fem år framover. Jeg mistenker at mange av mine problemer med 8.04 skyldes at jeg kjørte en oppgradering fra 7.10 istedenfor å installere fra skrætsj. Så den kan være en mulighet.
Ellers holder på OpenSUSE på med spennende ting, og det går interessante rykter om neste versjon av Fedora. Alternativt å kjøpe en maskin med Linux preinstallert, selvsagt. 🙂
09/11/2008 at 17:58
Men 8.04 har en stygg Pulse Audio-bug som gjør at man må fikse ting i komandolinje for å kunne høre på lyd i Flash og i et program (vlc, totem, whatever) samtidig. Ihvertfall på de to maskinene jeg har prøvd det på. Og det er heller ikke særlig nybegynnervennlig. Og min installasjon av 8.04 har begynt å oppføre seg stygt, så jeg hadde lyst til å prøve noe annet.. Men jeg har aldri brukt noe annet enn Ubuntu. Kanskje på tide..
09/11/2008 at 18:50
børge: Du har rett, jeg hadde glemt Pulse-audiotrøbbelet. Urk! 🙁 Jeg har jo prøvd Fedora og SUSE før, så hvorfor ikke?
09/11/2008 at 18:59
Jeg har de siste årene forsøkt å sette meg inn i Linux, og spesielt Ubuntu. På grunn av et litt sært grafikk-kort har det vært vanskelig rett ut fra installasjonen, og krevd konfigurering jeg ikke har hatt kompetanse til/tålmodighet til.
Mitt siste forsøk var derimot veldig vellykket. Linux Mint 4 (basert på Ubuntu) virket problemfritt uten tweaking og slikt.
Dessverre førte en harddisk-feil (fysisk) til at jeg endte opp med Vista igjen. Men straks jeg får ordnet med ny harddisk, går jeg for Linux.
09/11/2008 at 20:07
Enda værre er det med Kubuntu 8.10, KDE4 er absolutt ikke klart. Det lagger, hakker og systemet mitt kræsja med jevne mellomrom.
I tillegg er det nesten umulig å nedgradere til 8.04 med kde 3.5, så jeg endte opp med en full re-install. Dette holder ikke for et operativsystem som skal fungere for nybegynnere..
09/11/2008 at 23:58
Kristoffer: Jeg har hørt pene ting om Mint. Takker for tipset!
Atle: Uferdige produkter er har irritert mange med Ubuntus siste versjoner – Firefox 3 var et fordømt drog å bruke den første måneden etter at 8.04 kom. Først etter oppgradering til 8.10 syns jeg den virker rimelig responsiv. Gudsjetakk valgte man ikke å gjøre OpenOffice 3 til standard…
10/11/2008 at 00:58
Ja, jeg prøvde også å installere Ubuntu 8.10 for noen dager siden; har brukt 8.04 i en lang periode, men da jeg ble nødt til å formatere PC-en for Windows bestemte jeg meg for å vente med å installere til den nyeste versjonen kom.
Det virket fint… til jeg skulle logge meg på det trådløse nettverket mitt. Det virker fint med alle andre trådløse nettverk, men ikke mitt (ja, det virker i Windows og 8.04, så det er ikke ruteren sin feil). Min ruter er Telenors standardruter fra Zyxel, så det er en ganske utbredt sak.
Hele affæren ble rett og slett irritasjon, så jeg kommer til å installere 8.04 igjen om noen dager og se hva jeg gjør når neste versjon kommer. Jeg orker i alle fall ikke å strekke kabler for å være koblet til veven.
10/11/2008 at 10:01
Jeg må ha vært heldig. Jeg hadde ingen problemer med å oppdatere til 8.10. Faktisk funker 8.10 bedre hos meg enn 8.04 gjorde, nå har jeg jo til og med lyd. 😉
10/11/2008 at 10:30
Elin: Fint å høre at Ibex fremdeles funker bra! Men du var jo en av dem som slet med det forannevnte Pulse Audio-problemet på 8.04, og i så måte et av “ofrene” for Ubuntus litt overivrige lanseringspolitikk. 🙂
10/11/2008 at 20:35
Jeg hoppa også over 8.04 og gikk heller rett fra 7.10 til 8.10. Med ren installasjon var det temmelig problemfritt, nesten på grensen til kjedelig, hvis sant skal sies.
Etter noen dagers bruk, er jeg fremdeles like fornøyd. Det er to bugs jeg har merka: Den der harddiskklikkefeilen er der ennå, og siden mange av Ubuntuutviklerne fremdeles hevder (antageligvis med rette) at det er en BIOS-bug, og så har nettverkskortet mitt plutselig koblet ned og opp igjen den trådløse forbindelsen et par ganger (jeg mener det kan være i forbindelse med oppdateringer).
Så, jeg håper feilene som andre her har merket, er uheldige tilfeldigheter og ikke «begynnelsen på slutten». Men hvis Ubuntus bugs fører til fokus på at det faktisk finnes flere linux-distribusjoner, er det faktisk ikke bare negativt.
10/11/2008 at 20:53
Lasse: Godt å høre at det har gått greit for deg. Nå er begge feilene jeg nevner, bugs som er rapportert eller omtalt av andre. Og idag oppdaget jeg jammen en stygg en til, gitt – Evolution var omtrent ubrukelig før jeg fant en workaround. Okei da, så kan det tenkes at det totale systemfryset jeg opplevde i formiddag, som førte til at maskinen nektet å boote etterpå, var en uheldig tilfeldighet. Eller kanskje finner jeg årsaken på denne listen. Hvorom alt er, er det første gang jeg har vært oppriktig takknemlig for å ha beholdt XP-partisjonen – den ble redningen da Ubuntu gikk ned. Jeg liker det ikke når Linux gir meg den følelsen…
11/11/2008 at 13:44
De fleste brukere gidder nok ikke tenke flyindustriens “double redundancy”, nei. Ett operativsystem får holde.
11/11/2008 at 17:16
Du har nok helt rett, KEE. De fleste brukere har kun ett operativsystem. Og for de aller, aller fleste, er dette designet i Redmond.
Men la oss også ta med i betraktningen at det nok antageligvis finnes noen som har opplevd systemkrasj i dét operativsystemet, også … 🙂
11/11/2008 at 17:28
Lasse: Ingen tvil om at Windows kræsjer – jeg opplevde nettopp ett her i Tromsø. Saken er at jeg ikke er vant til så mye trøbbel med Linux. Jeg opplever nå en negativ tendens etter åtte års klar framgang fra distro til distro, og liker det ikke… 🙂
11/11/2008 at 23:56
Neida, jeg er helt på linje med deg, Eirik. Selv en fanboy som jeg har blitt etter hvert, reagerer negativt på slike historier som de som fortelles her. Jeg er bare glad for å se at de faktisk blir diskutert, og at bugreports blir sendt inn, slik at det er et håp om at tilbakemeldingene når fram til de som kan gjøre noe med dem.
12/11/2008 at 11:06
Hei!
En av de heldige jeg også. Har brukt Intrepid siden alpha-release og ikke opplevd nevneverdige problemer på min Dell D830. Men jeg har forsikret meg mot havari.. Jeg delte harddisken min i to partisjoner for et par versjoner siden, slik at /root er på en, og /home-mappen min er på en. Så har jeg laget en USB-oppstartsdisk (du finner det i menyen på 8.10). Ved havari kan jeg boote fra USB-minnepennen min og få tak i det jeg trenger. Merk at ikke alle minnepenner fungerer like godt, min 16GB Cosair fungerer utmerket.
Hvis jeg har 24 minutter ledig rekker jeg å installere hele Ubuntu på nytt, og velger manuell partisjonering og monterer /home-mappen på nytt der hvor den var, og alt er tilbake – til og med bakgrunnsbilde og innstillinger, mine virtuelle maskiner og alt sammen.
Mvh Tor Arne Pedersen
12/11/2008 at 15:38
Tor Arne: Jeg har også separate partisjoner, klok av skade. Har ennå ikke prøvd USB-install, men det virker jo som en god og grei løsning!
17/12/2008 at 17:46
Jeg har mange problemer med Ibex. Det er helt ufattelig. Kan fortsatt ikke bruke Samba shares gjennom gvfs ennå. Gedit funker ikke med nettverks disker (må reloade tekst filen hele tiden). Gimp har nå plutselig to vindu på oppstart, uten at det gir mening. Systemet må hard-rebootes fordi det henger på shutdown. Måtte legge inn grafikk driveren (nvidia) manuellt. Ting låser seg (har skjekka minne, dette er bøg). Ting får fler og fler features og folk fikser ikke bugs. Jeg har brukt Linux siden 98 og ting ble bedre og bedre. Har det snudd nå?
17/12/2008 at 18:34
Hogne: Takk! Det er akkurat det spørsmålet jeg også stiller meg. Det ville ikke falle meg inn i søvne å gå tilbake til en leverandør som utsetter sine kunder for sikkerhetshull som dette, men med opptil tre langbeinomstarter per dag er jeg på jakt etter andre åpne alternativer. Jeg har skjønt at siste Fedora ikke er god nok ennå, dessverre…