De siste par årene har jeg i mine forelesninger snakket endel om hvordan kampanjer for personvern på nettet kan virke regelrett kontraproduktive. Når påkostede kampanjer som Datatilsynets “Du bestemmeri stor grad vektlegger anonymitet harselerer med synlighet, blir det lett til at man ignorerer den personlige og samfunnsmessige nytteverdien av synlighet på nettet.
Synlighet kan brukes til å bygge en positiv profil på nettet, som kan bli svært nyttig når man senere i livet skal søke jobb hos en arbeidsgiver som selvsagt bruker Google. Likeså kan aksept for synlighet bidra til å heve nivået på en rekke nettdebatter, for eksempel. Nå går flere nettforskere et langt skritt videre, og mener at nettvettregler av den typen man finner hos Redd Barna kan være farlige:

Kast nettvettreglene i søppelbøtta. De er ikke bare unyttige. De kan også være direkte farlige, mener Elza Dunkels, som til daglig arbeider ved Umeå universitet i Sverige. […] Ikke bare blir barna på denne måten fortalt at nettet er noe farlig de skal passe seg for. Når ungene opplever at de strenge reglene ikke passer inn i deres sosiale, digitale hverdag, blir det en oppfordring til et skjult liv.

SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg er inne på et poeng jeg har stor sans for, når han påpeker det håpløse i å insistere på flere separate identiteter i en tid da skillet mellom virtuelt og virkelig er i ferd med å viskes ut.