Mini-PCer med Linux i skolen

VG har snakket med Ari Børde Krøyer og Bjørn Venn, som i et samarbeidsprosjekt med Friprog-senteret, KS IKT-Forum og flere fylkeskommuner er med på å teste ut hvordan den nye generasjonen av små PCer kan brukes i skolen (de første erfaringene er allerede gjort). I prosjektet brukes Acer Aspire One, som i Norge selges for halve prisen av vanlige bærbare, og som kan leveres preinstallert med Linux.

Prisen er et sterkt argument for å satse på mini-PCer med fri og åpen programvare. Et relatert poeng jeg ikke har tenkt så mye på, er plassen. En konvensjonell bærbar med 15 tommers skjerm kan ta opp stå mye plass på en vanlig skolepult at man i enkelte tilfelle må bytte til større pulter, noe som i sin tur fører til færre elever i hvert klasserom, med de følgene det har for skolebudsjettene.

Nigerian students power up their OLPC laptops by inju.

Bildet over viser bruk av XO-PCer i en skole i Nigeria (Flickr, CC-lisensiert)

Vekt er et annet argument, selvsagt. I en skole som fremdeles bruker mye lærebøker, hjelper det godt når maskinen veier to kilo mindre enn normalt. Hovedargumentene for en slik satsing må likevel være pedagogiske, og her står Acer-prosjektet overfor det samme problemet som ellers i skolen: elever som lærer å bruke PC på gutte- eller jenterommet, og lærere som mangler kompetanse, selvtillit og tid til å styre bruken av maskinene i riktig retning.

Poenget med selvtillit og tid skal ikke undervurderes. Det finnes, som Venn og Krøyer er inne på, tusenvis av gratisprogrammer med stort pedagogisk potensial tilgjengelige (ta Stellarium og Celestia fra mitt eget fagfelt, for eksempel). Men som en lærer sa nylig da hun så prosjektet Fremtidskloden, som jeg er involvert i: uten en lærerveiledning som viser nøyaktig hvordan dette skal tas i bruk, pluss lett tilgjengelig tilleggsmateriale, kommer lærerne ikke til bruke det.

Legger man til manglende digital lese- og informasjonskompetanse, blir saken enda mer kompleks. Ja, for det er altså slik at datamaskiner i skolen i stor grad blir brukt som tekstbaserte informasjonskilder. Samtidig er de fleste av oss fremdeles solid rotfestet i en analog lesekultur, og baserer det vi måtte ha av kunnskap om lesing og informasjonssøk på erfaringene med den.

Jeg skriver og snakker mye om dette for tiden, og slås av mangelen på kunnskap om noe så grunnleggende som digitale genre. Verdensveven er et tekstbasert medium som i løpet av kort tid har utviklet genre like ulike som papirbasert sakprosa og lyrikk – den statiske nettsiden, nettavisartikkelen, bloggen og wikien er kanskje de viktigste – men lærere ser gjennomgående ut til å vite like lite om disse som lesere flest.

Storsamfunnet bruker mange ressurser på å lokke barn og unge til å lese på papir, samtidig som det knapt gjøres noen forsøk å formidle kunnskap om digital lesing. Da er det kanskje ikke så rart at nettet i skolesammeheng kan framstå som et ullent og skummelt sted hvor man finne alt mulig rart, og PC-baserte undervisningsprosjekter så ofte ser ut til å ende med reaksjoner som dette.

5 thoughts on “Mini-PCer med Linux i skolen

 1. Jeg ser at minimaskinene med Acer Aspire One i spissen begynner å dukke opp på min skole, Bryne vgs, stort sett med XP installert, har med matematikkprogrammet vi bruker i Vg1 og Vg2, Matcad. Tastaturet på Asus virker hakket for lite. Jeg har ikke tenkt på pultstørrelse som noe problem, derimot er vekten det mest avgjørende for å gå ned fra 14-15” til 10”, ei heller er pris avgjørende virker det som. Jeg kjøpte første generasjon Asus eee som nå brukes av eldstesønn, jeg har selv skaffet en Acer Aspire One, og førsteinntrykket er bra.

 2. Har stor tro på innføring av mini-PCer i skolen, tror det vil komme naturlig, både av praktiske og pedagogiske hensyn. Kunne gjerne tenkt meg og prøvd det ut, så sant alt som legges ut får plass på miniskjermen (tenker på f. eks. NDLA). Leit å lese om nordlandslærerne som slakter PC-ordninga i skolen, leste om usk da den kom. Jeg tror også at manglende kompetanse blant lærerne er årsaken til at dette ikke fungerer. Håpet er å få flere lærere til å bruke blogg og wiki i sin undervisning, da vil dette skli naturlig inn og ikke ligge der som et stort uhyre det blir verre og verre å ta i bruk. Bruker selv både wiki og blogg, selv om det er ganske tidkrevende, tar tid å lese gjennom alle elevbloggene(men morsomt også). Det digitale tar nok tid å innarbeide i den norske skolen, men jeg tror vi er på god vei:)

 3. Noen viktige egenskaper med Linux er enkelhet og farten. Min Acer Aspire One installerer hele operativsystemet med alt på plass i løpet av 17 minutter. Den booter på 12-15 sekunder og etter ytterlige 10-15 sekunder så er jeg på nett.

  Disse minibærbare burde få Splashtop inkludert, dvs. linux installert på hovedkortet slik at dersom man har problemer med hovedsystemet så kan man altids få unnagjordt viktige oppgaver og surfet på nettet likevel. Splashtop starter på fem sekunder, men nå har man også fått hovedsystemet til å boote på fem sekunder:
  http://lwn.net/Articles/299483/

  Skolene bør ha ferske ferdigbrente USB minnepinner til utlån med et godt utvalg av de siste Linux distribusjoner som elevene kan låne noen minutter når de trenger eller har lyst til å bytte operativsystem.

  Ser fram til at Ubuntu 9.04 kommer ut fordi de har farten som tema denne gangen.

  Når det gjelder skjerm så tror jeg 8.9 tommer holder, samme med tastaturet som det går veldig greit å skrive touch på synes jeg. Men 10.2 tommern med litt større tastatur er også et meget godt valg. Disse to typene burde være mer enn nok til det meste. Ubuntu og Fedora typene av Linux er nå så standardiserte at de også takler det aller meste, unntatt fagsystemer med røtter tilbake til forrige århundre, men elevene skal jo ikke jobbe med disse (og bør heller ikke gjøre det når de er ferdige på skolen etter min mening).

 4. Mange gode poenger Eirik (takk for sist forresten!), også i debattinnleggene. Jeg tar de med meg i prosjektet. Jeg har fått veldig mange henvendelser, de fleste positive. Skeptikere finnes alltid, og dessverre finnes det litt for mange av dem i den norske skolen. Men jeg har gitt meg selv noen år på å lykkes med dette, så jeg er ved godt mot:)

  Hilsen Bjørn Venn

 5. Utifra det jeg har hørt tror jeg at OLPC vil være et bra valg av datamaskiner for norske elever i nærmest alle aldre. Den er robust, enkel, billig og ikke bygget på grunn av profittjakt fra store leverandører. I tillegg tror jeg at slike små Linux-maskine hadde gjort de fleste mer klare over at ikke alle datamaskiner må inneholde noe fra Microsoft for å virke (noe de fleste elevene i min _informasjonsteknologiklasse_ på videregående ikke ser ut til å vite).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *