I anledning dagen: Lesepiraten

Idag er det Talk Like A Pirate Day – avast, ye scurvy swabs! – og da passer det godt å introdusere dagens mest ufrivillig ironiske. For mens platebransjen prøver så hardt den kan å bygge opp fiendebildet av piratkopiereren, satser Cappelen Damm og Leselystaksjonen på å gjøre piraten til en talsmann for leselyst og ansvarlig bokkjøp i din nærmeste Norli-bokhandel. Selvsagt har aktørene et visst behov å rydde unna enhver tvil om at man prøver å surfe på kjølvannet av en annen piratsuksess:

Hvordan ser en Lesepirat ut? Slik som kaptein Sabeltann? Nei, han er sjørøver. Og vi pirater er ikke så jålete som han og går rundt med sjørøverhatt, blondeskjorte og snurrebart. Pirater har en helt annen stil. Det er jo vi som jobber om bord i en sjørøverskute.

Etter å ha dissa Sabeltann som femi og gitt en særdeles forvirrende beskrivelse av arbeidsfordelingen i seilskutetiden, avslører den rotekte representanten for de arbeidende masser at han heldigvis klarte å flykte inn i hvitsnippenes rekker. Idag har han lagt svaberen til side og er blitt lesekompis på heltid:

Lesekompis, ja. Vet du hva det er? Jo, det skal jeg fortelle deg. Jeg er en lesekompis. En som hjelper deg med å bli glad i bøker. Og når du blir glad i bøker, blir bøkene på en måte gode kompiser. Det betyr at du alltid har en kompis i nærheten.

Jeg vet det er fysisk umulig for markedsførere å rødme av sine egne påfunn, uansett hvor pinlige og flaue de måtte være. Derfor går mine tanker i denne stund til alle de andre der ute – bibliotekarene, lesestimulererne, bokhandlerne og lærerne – som må leve med Lesepiraten en god stund framover. Vit at jeg føler med dere… ;-)

4 thoughts on “I anledning dagen: Lesepiraten

  1. Hehe. Det viser seg at opprinnelsen til denne figuren er tysk. Hvilket av en eller annen grunn ikke beroliger meg. Ach so! Der Lesepirat Angrifft! :-D

  2. Halloen!
    Takk for omtanken! Lesekompis og boka som din beste venn, jaudå, dette skal bli moro. Og eg får jo berre sååå lyst til å vere med når dei attpåtil skjeller ut Kaptein Sabeltann…barnekulturens svar på Elvis Presley…snakk om å skyte høgt over mål…

    TCB
    Stig Elvis Furset
    Bibliotekaren frå Helvete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *