Er mykskjermer framtiden for avisene?

Via EcoGeek fant jeg en peker til en interessant NYTimes-artikkel og YouTube-videoen over, som viser en prototyp på en mykskjerm fra firmaet Plastic Logic. En mykskjerm er, som navnet antyder, en skjerm som kan bøyes og eventuelt rulles sammen. Her er bøyeligheten utnyttet slik at man gjenskaper grensesnittet fra den gode, gamle papiravisen: når brukeren drar i høyre kant, blar avisen én side framover.

Plastic Logic skal ha et produkt med inkluderte abonnementer klart til markedet i første halvdel av 2009, og avsløre prisen på CES-messen i Las Vegas i januar. Det er flere ting som slår meg her. For det første tillater jeg meg å være skeptisk til lanseringsdatoen, etter å ha fulgt ebokmarkedet de siste ti årene. For det andre kan dette nok engang vise seg å være for lite og for seint.

Som NY Times er inne på, er markedssegmentet som leser elektronisk nå vant til å få innholdet gratis. Og i overskuelig framtid vil nettavisene by på en mye rikere leseropplevelse enn mykskjermen, som vil ha relativt lav oppløsning i svart-hvitt, som ikke viser video og heller ikke lar brukeren klikke på pekere eller delta med kommentarer. Muligheten for slike løsninger ligger inntil videre i å overbevise de som fremdeles trives med papiret, om at mykskjermen er svaret. Hvilket vil si at mykskjermen både skal være billig, brukervennlig og god å lese for langsynte, for å ha en sjanse.

5 thoughts on “Er mykskjermer framtiden for avisene?

 1. Som det fremgår av artikkelen i NYT er Plastic Logics plan å få innpass blant profesjonelle brukere, ikke avisleserne. Om de klarer det er et annet spørsmål.

 2. Ifølge Technology Review er det “businesspeople” som er hovedmålgruppen, som også var avislesere sist jeg sjekket. Og dermed har Plastic Logic problemet jeg er inne på. Min spådom: produktet blir vel lansert på et eller annet tidspunkt, men det kommer ikke på noen måte til å endre grunnbetingelsene til avisene.

 3. Papiravisenes grunnbetingelser er i endring og jeg er enig i at leseplaten kanskje ikke vil bli den største driveren i prosessen – i det minste ikke før et godt stykke utpå ti-tallet ;-)

  Dressfolket leser aviser de med, på jobben først og fremst gjennom en nettleser. Mitt poeng er begrenset til at Plastic Logic så langt prøver å spinne sin udøpte plate inn som en dokumentleser og ikke som en erstatning for morgenavisen. Manglende betalingsvilje for digitale tjenester vil dermed kanskje ikke være så farlig for Plastic Logic i denne omgang.

  En interessant problemstilling i denne gaten for øvrig er forholdet mellom trykk/ distribusjonskostnadene og abonnent/løssalgsinntekten for aviser, og om er håp om å opprettholde samme inntektsstrøm fra annonser for en digitalt distribuert avis som for en papiravis.

 4. Plastic Logic sliter litt med logikken, da de jo faktisk har fortalt Technology Review at aviser er noe av det man skal lese på mykskjermen. ;)

  Slik jeg ser det, blir den siste problemstillingen mindre interessant for hver dag som går. Dette er jo noe man allerede har funnet lønnsomme løsninger på forlengst, og handlingsrommet for nye aktører på markedet blir stadig trangere. Apple har et betydelig bedre utgangspunkt med iPhone enn Plastic Logic noensinne vil ha, for å si det slik.

 5. Det virker da himla bakstreversk å skulle ta papirlogikken inn i den digitale tidsalderen. Å kjøpe en digital skjerm som jeg må bøye for å bla i er fullstendig uaktuelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *