BBC markerer jubileet, og finner som vanlig eksperter som villig forklarer hvor forkrøplende spam-problemet er blitt. Det får meg til å undres. For mitt inntrykk er at spam er et mindre problem enn før, både offentlig og privat. Jeg finner nesten aldri spam i debattforaene jeg frekventerer (Aftenpostens problemer med russerspam er et unntak), det er ytterst sjelden et debattemne i heimen og intet problem i innboksen min. Helt sant: intet problem. Det var nesten så jeg skvatt forleden dag da et varsel om en lotterigevinst plutselig datt inn i innboksen: det var den første uønskede eposten siden jul.
Hemmeligheten er Gmail og Akismet. All min epostkorrespondanse går nå går via Gmails fabelaktige spamfilter. Prisen jeg betaler for å holde innboksen friere for spam enn den var i 1998, er å scrolle gjennom spam-mappa et par ganger i uka for å luke ut falske positive. Det skjer fremdeles ofte nok til at jobben må gjøres, men det tar altså ikke mer enn et minutt eller så. Akismet fanger opp 99% av alle spamkommentarer til denne bloggen, og de få som er igjen stanses av godkjenningssystemet.
Fra mitt ståsted virker altså situasjonen lysere enn på veldig lenge: med relativt enkle og fullstendig gratis hjelpemidler kan spamproblemet tvinges i kne. Spørsmålet er om det bare er jeg som opplever det slik, eller opplever noen av dere fremdeles at mengden spam bare øker og øker?
01/04/2008 at 05:18
Veeeel?
Du ville kanskje hatt littebittegranne større troverdighet hvis du la ut epostadressen din i full tekst med fungerende link i stedet for å skrive mail me at eirik at newth.net?
Mvh: rhj@rhj.info 😉
PS: Mitt spamproblem bstår i å justere filteret i privoxy slik at jeg kan surfe reklamefritt.
01/04/2008 at 07:02
Kan ikke se hvordan troverdigheten påvirkes det aller minste. Jeg har skrevet epostadressen min slik i mange år, fordi det i sin tid ble regnet som et enkelt, effektivt og gratis antispamtiltak. For alt jeg vet var det – og er det fremdeles – det.
Men tallene viser at det åpenbart er spamfiltre som har betydd mest. For meg begynte det i 2003, da jeg innførte en kombo av Telenors serverbaserte filter med Operas klientfilter, og konstaterte at jeg gikk fra 50 spammer om dagen til 7. Men det var etter at jeg innførte Gmail som filter for et halvt år siden, at frekvensen har falt til 0,01 per dag.
Jeg mistenker at noe av suksessen på dette området skyldes at Gmail konsekvent stopper russisk og kinesisk spam, og dermed plugger igjen to hovedkilder til uvesenet. Jeg har lenge ment at tegnsett burde være et filterkriterium, og her ser det ut til at man har innsett det…
01/04/2008 at 09:24
I denne anledning går det kanskje an å minnes arbeidet til vår tidlige helt, Arnt, som fikk NY Times til komme til labben vår ved Universitetet i Trondheim for å lage reportasje om hvordan noen gikk til angrep på verdens første kommersielle spammer. Wired-reportasje ble det visst også med tid og stunder.
http://en.wikipedia.org/wiki/Canter_&_Siegel
På den tiden ble spam i mange medier (CNN, blant annet) roset høylydt som en innovativ måte å drive business på, og Trondheim lå på Wireds liste over verdens trendyeste teknobyer.
Internettlegender…
01/04/2008 at 17:52
Tja. Erfaringa mi er at det blir mer og mer spam, samtidig som mottiltakene også blir bedre. For den som er oppdatert, er nok problemet mindre enn for noen år siden, men for den som ikke er det, har det økt.
Jeg bruker også gmail/akismet, men oppdager stadig vekk at noe sniker seg igjennom (iallfall akismen – gmail er sjelden). Samtidig ser jeg at antall spamforsøk har økt kraftig (jeg har vel over 100 om dagen i kommentarfeltet).
01/04/2008 at 19:02
Ronny: Det var interessant. Jeg får sjelden mer enn 1-2 spamkommentarer per dag i Akismet, pluss en håndfull trackbacks. Tallet ser ut til å være stabilt over tid, så man kan undres over hva slike forskjeller skyldes.
02/04/2008 at 07:02
Eirik: Jeg merket meg en markant økning da jeg fikk ny url (venstresida.net) men også før der var det betraktelig fler spamforsøk i kommentarfeltet enn det du skisserer. Kan det ha noe med wordpress vs. drupal å gjøre, uten at jeg kan skjønne hvorfor det skulle det? Eller er jeg rett og slett uheldig og har fått url’en på den onde spam-mannens faste besøksliste?
02/04/2008 at 07:27
Hmm… Nå skiftet jeg fra Movable Type til WordPress for et halvt år siden, og med MT hadde jeg problemer av samme størrelsesorden som du har nå. I og med at jeg stadig blir spamma, må vi anta at den onde spam-mannen vet om meg også… 😉
02/04/2008 at 20:58
Hehe. Veit ikke hva jeg skal si. I vinter har jeg hatt rundt 20 spammer hver eneste mandag når jeg kommer på jobb etter helga. En tredjedel viagra, en tredjedel penisforlengelser og resten bare tull og tøys og fanteri! Men når du sier det – det har faktisk vært rolig de siste ukene…
03/04/2008 at 07:08
Ah, ironisk nok er jeg blitt rammet av min første store spambølge i WordPress imorges. Nå hagler det med spamkommentarer som ikke stoppes av Akismet. De blir ikke synlige i bloggen pga godkjenningen av nye kommentatorer, men det blir litt arbeid med å fjerne dem for hånd. The fight goes on…
04/04/2008 at 13:33
For noen år siden var jeg ille plaget med spam, spesielt på en av e-postkontoene. Mottiltaket var å sette opp et enkelt filter som kastet alle e-poster i søpla så lenge de IKKE inneholdt et spesielt ord.
Jeg ba mine venner om å nevne ordet et eller annet sted i emne-feltet. Slik virket det som et 100% godt filter. Problemet er at noen stadig glemmer dette «ordet».
Men hvis en driver en nettside kan jo dette stå som en fast kommentar ved e-postlenken. Senere gikk jeg til mottiltak mot spammere og nøstet tilbake mail-servere, IP-adresser osv. Med mer og mindre hell rapporterte jeg spammerne til internettleverandørene. Etter et par måneder var jeg omtrent spam-fri igjen.