Lifehacker stilte et godt spørsmål her forleden: kommer den neste hoveddatamaskinen du kjøper (ja, for stadig flere av oss har mange 😉 til å være bærbar (laptop) eller stasjonær (desktop). Utgangspunktet er reellt nok: de senere årene er bærbare blitt så kraftige at de uten videre kan dekke behovene til brukere som ikke driver med videoredigering eller PC-spill. Min stasjonære fra Komplett er nå inne i sitt femte år, og jeg må begynne å tenke på hva jeg skal erstatte den med utpå nyåret engang. Thinkpaden er jevngammel, noe som også innebærer at den kan komme til å trenge en utskiftning i nær framtid.
Som foreleser er jeg avhengig av å ha en bærbar, så den må jeg kjøpe uansett. Spørsmålet er om jeg skal kjøpe en middels dyr stasjonær og ditto bærbar, eller gå for en virkelig godt spekka bærbar med dockingstasjon (skjerm, tastatur etc har jeg allerede). Stasjonær pluss bærbar gir meg muligheten til å bygge den ene maskinen selv, som jeg har gjort de siste tolv årene fordi det har gitt meg et enormt utvalg av hardware å velge i. En stasjonær er lettere å oppgradere og reparere selv (såsant jeg ikke går for en iMac, i praksis er en stasjonær bærbar). Når den ene av maskinene kræsjer, kan jeg jobbe videre på den andre mens den første er til reparasjon. På den annen side er løsningen plasskrevende (viktig i en blokkleilighet i Oslo), den krever mer vedlikehold av program- og maskinvare og den kan fort bli dyrere.
Den aller største fordelen med å ha én maskin er ordning och reda i filsystemet. Selv om jeg synkroniserer maskinene mine etter beste evne, ender jeg uvegerlig opp med å få ulike resultater når jeg søker med Google Desktop, og så er det bare å fyre opp den andre maskinen og overføre fila. Legg til to backup-harddisker, og du ser potensialet for filvirvar. Det er vanskeligere å finne en 100 % Linux-kompatibel bærbar løsning, på den annen side behøver jeg bare å forholde meg til inkompatibiliteter på én maskin. De største ulempene er utvilsomt sårbarheten for tekniske problemer og tyveri (det vet vi noe om hos oss, dessverre).
Jeg teller virkelig på knappene, og tar gjerne imot innspill. Noen erfaringer der ute?