Forleden dag bestilte jeg Amazons nyeste Kindle, som et lite og lett tilskudd til min DX. Varianten jeg gikk for har ikke touchskjerm og kobler seg kun til via wifi. Erfaringen med DX er at jeg ikke benyttet meg av muligheten til å kjøpe bøker på reise ofte nok til å rettferdiggjøre ekstrakostnaden, og touchskjerm på et dedikert lesebrett syns jeg i grunnen er overflødig.
Denne utgaven koster 109 dollar, noe som med dagens kurs på 5,88 blir temmelig uslåelige 960 kroner (inklusive mva og frakt) for et produkt som teknisk sett er helt på høyden med konkurrentene. Til sammenligning koster for eksempel Sony Readers billigmodell på it24.no 1174, det billigste lesebrettet på digitalbok.no selges for 1499, det samme gjør det mye omtalte magnetkort-brettet til norli.no (jeg behøver vel ikke nevne at innholdet til Kindle også er mye billigere enn i norske ebokhandler.)
Så hva får man for prisen av litt over to norsk papirbøker? Man får det minste lesebrettet fra Amazon noensinne. Borte er QWERTY-tastaturet og de brede kantene rundt skjermen som kjennetegner eldre Kindler. Tilbake er bare blaknapper på sidene og fem knapper under skjermen. De er (fra venstre til høyre) tilbake til siste posisjon, virtuelt tastatur, navigasjonsknapp, meny og hjem. Pluss en knapp på undersiden til å skru av skjermspareren, da.
Ellers er brettet utstyrt med en vanlig mikro-USB-utgang som også fungerer som ladepunkt via kabel til PC. Fordi dette er e-ink er batterilevetiden oppgitt til å være på mange uker, som for tidligere Kindler. Som før kan du bruke programmet Calibre til å overføre andre ebøker enn Amazons egne til nye Kindle via USB. Det du ikke får her er lydutgang eller mulighet til å spille MP3-filer. Greit for meg – det var aldri en funksjon jeg brukte.
Menysystemet er omtrent som før, det vil si enkelt og ujålete. Min eneste bekymring på forhånd var hvordan det virtuelle skjermtastaturtet ville fungere uten touch. Jeg skal ikke påstå at det går veldig fort å flytte seg fra bokstav til bokstav og klikke OK med navigasjonsknappen, men til enklere søk fungerer det helt greit. Skriver du mye notater, selges fremdeles tastaturmodellen.
Jeg merker meg at bla-knappene har fått en del kritikk, fordi de sitter helt ute i kanten av brettet og er enda smalere enn på tidligere modeller. Også jeg opplevde at de kunne være litt vanskelige å trykke ned fra visse vinkler. På den annen side er det knapper på begge sider, så jeg fant raskt et grep som gjorde det lett å holde og bla med én hånd.
Dette er – i motsetning til Kindle DX – et enhåndsbrett. Med en vekt på bare 170 gram, dimensjoner på 166 x 114 x 8,7 mm og en gummiert bakside ligger det svært godt i hånden. Skjermen ser liten ut, men er faktisk like stor som den delen av en paperback-side som er dekket med skrift. Å bla om sider går merkbart mye raskere enn på tidligere modeller, og det kortvarige blaffet av negativ skrift (som irriterer mange) dukker nå bare opp for hver sjette omblaing.
Jeg skal ikke si at Kindle (som bare heter det, mens de dyrere variantene i tillegg heter Keyboard, Touch, Touch 3G og Fire) er for alle. Men med forbehold om mulige tekniske problemer (det har skjedd med Kindler før) er det vanskelig å ikke anbefale denne dingsen – enten du ønsker å oppgradere din gamle Kindle eller vil prøve deg som e-leser. Amazon har gjort det igjen: laget en dings som gjør den ene tingen den skal på en utmerket måte – til en rimelig penge.
21/12/2011 at 11:55
mva og frakt i tillegg?
21/12/2011 at 12:03
@Leif: Ja. Kjøpte et cover i tillegg, men uten det blir totalsummen m. frakt 960 sirka. Rettet i bloggen nuh. 🙂
21/12/2011 at 12:05
Endelig har jeg testet og brukt noe *før* herr Eirik Newth. Dette er min første Kindle og jeg har brukt den siden den kom for noen måneder siden. Jeg har lest fem bøker på den allerede (Lost in Shangri-La, Unbroken, I’m Feeling Lucky – Google employee no. 59, With the Old Breed, Kingpin: How one Hacker…)
Og jeg kan bare slutte meg til skryten fra Eirik. Bla-knappene synes jeg er litt kinkig plassert, det hender jeg blar når jeg bare plukker opp brettet, men det er småtterier.
Det aller viktigste er at jeg faktisk ikke på noe måte tenker på at jeg leser på brett. Det er en helt sømløs overgang fra papirboken for meg, og det hadde jeg ikke ventet.
21/12/2011 at 12:07
@Bjørn: LOL. Jeg er i grunnen ikke så teknisk frempå som mange vil ha det til. Det tok SKREMMENDE lang tid før jeg skjønte hva T9 på fordums mobiltelefoner var godt for, fex.
21/12/2011 at 12:51
Er på reise i USA og har akkurat plukket opp denne til 79 usd fra Radioshack. Det er gibortpris.
Har tidligere hatt et dedikert Sony lesebrett som jeg slet med å få bøker inn på (+ at det var rosa), samt forsøkt å lese bøker på mobil og iPad uten særlig hell.
Er enig i Eiriks konklusjon og vil bare stresse dette med vekten. Dette brettet er lettere enn de fleste pocketbøker. Og formatet ellers virker veldig hendig.
For meg er det bare en fordel at den er såpass offline. For når jeg skal lese vil helst ikke ha en masse mulige distraksjoner.
Eneste jeg virkelig savner er lys, men med sømløs synk mellom lesebrettet og kindle-æpper på mobil og iPad er heller ikke det noe stort problem.
21/12/2011 at 15:19
Kjøpte dette lille viunderet på lanseringsdagen, og kan ikke annet enn å slenge meg med i skrytekoret. En fantabulistisk dings. Det eneste som irriterer er at systemet for organisering av bøkene, når jeg etter hvert vil ha noen hundre bøker vil det bli upraktisk uten undermapper.
21/12/2011 at 22:33
Det merkeligste er at jeg har blitt avhengig av Kindle for Android i tillegg. Første gang jeg prøvde å lese på mobiltelefonen avskrev jeg det som umulig med en gang. Nå, takket være whispernet, kan jeg lese med mobilen på bussen til og fra jobb, og kan plukke opp igjen tråden om kvelden med den ordentlige Kindlen.
Fem minutter pause og ikke noe å gjøre? Boken er alltid med meg; det er bare å slenge frem mobilen. Whispernet har vist seg å være killerappen jeg ikke ante jeg trengte :=)
22/12/2011 at 01:41
En ting som er uklart for meg er batterilevetiden på nye Kindle. På den ene siden sies det at batteriet varer i ca en måned før det må lades hvis en leser en halvtime hver dag. Samtidig sies det at e-blekk ikke bruker strøm for å opprettholde teksten på skjermen. Betyr det at en med en halvtimes “lesing” per dag egentlig mener en halvtime med konstant skifting av sider?
22/12/2011 at 10:14
@Åsmund: Det er slik jeg leser det, ja. Ellers er min erfaring at batteriet på e-ink-lesebrett tømmes etter en tid (noen måneder?) uten bruk. Det skyldes vel at disse maskinene aldri er helt av, men går i dvale (derfor kan vi ikke skru våre Kindler av under start og landing på fly fex – de vil jo bare reboote når de slås av. Selv om skjermen ikke trekker strøm, gjør andre deler av systemet åpenbart det.
27/12/2011 at 23:43
Er i ferd med å gi etter for all god omtale og kjøpe en Kindle selv, men ser at det er iallfall to ulike cover (Marware og Amazons eget) som er populære. Har du noen formening om hvilket som er å foretrekke?
28/12/2011 at 05:51
Har en av de gamle med tastatur, men skjermen til Kindlen til kona fikk skjermen ødelagt, så vi kjøpte en ny en av for 79$ med reklame. Reklamen er ikke plagsom i det hele tatt, men jeg syntes formen er litt mer klumpete. Delvis er tastene ikke like gode, men i tillegg merker jeg at jeg setter pris på den ekstra plassen tastaturet tar, fordi det gir et godt grep som ikke dekker over teksten – mens med den nye Kindlen måtte jeg stadig skifte grep for å se hele teksten, særlig da jeg leste på rygg i senga.
Håper forresten at Amazon kommer til å gjøre noe med menysystemet etc, det er mitt eneste klagemål – leseopplevelsen er suveren, men det er veldig kronglete å legge inn et par hundre bøker, slette, omorganisere etc.
Prøvde en Kobo i butikken her forleden, med Touch, og savnet de fysiske sideknappene veldig… det var irriterende å måtte berøre skjermen for å skifte side, særlig fordi skjermen var så “dyp” fra kanten (muligens delvis pga touch-funksjonaliteten). Så prøvde jeg en Kobo Vox (Android-tablett med LCD-skjerm) og hver gang jeg prøvde å finne sidefortegnelsen i en bok i Kobo appen, krasjet den! Ikke akkurat tillitsgivende…
Stian
29/12/2011 at 01:33
Hei!
Interessant diskusjon! Noen som har praktisk erfaring med Kindle Fire?
30/12/2011 at 15:54
Har nå bestilt en Sony T1 – hadde egentlig tenkt å vente med å kjøpe ny til jeg hadde lest ferdig alle bøkene på den gamle, men du verden så mye god litteratur som får plass på et middels minnekort 😉
Hører nok litt til anythingbutkindle-grupperingen – et proprietært og (til nå) middelmådig ebok-format var i utgangspunktet nok til å få meg skeptisk, og 1984-affæren fikk meg til å ta helt skrekken. Men for all del, et boksky-konsept som amazon sitt som faktisk fungerer høres fristende ut.
30/12/2011 at 17:50
@Lars: Du har meg jo i ditt siste avsnitt. Jeg er prinsippmotstander av DRM, men har likevel valgt å lese majoriteten av mine ebøker innenfor rammene av et strengt lukket system. Den inkonsistensen krever i grunnen en forklaring. Bloggposting kommer i ikke altfor fjern fremtid. 🙂
02/01/2012 at 16:05
Kunne ønsket meg en med 3G tilkobling UTEN touch. Bruker 3G på min gamle kindle faktisk ganske ofte;) Touch på slike lesebrett har jeg ikke tro på. Man skal jo bare bla i grunnen.
03/01/2012 at 10:07
@Kjell, Jeg har knottet litt på en Kindle Fire, og den er igrunnen ganske så bra. Ulempen er imidlertid at den kun er tilgjengelig i USA. Av en årsak. Kindle Fire er _veldig_ knyttet til Amazon sitt TV-, film-, nyhets- og bladtilbud svevende i USA’s egen lille mediasky. Fra Norge er det ikke mulig å knytte seg opp mot tilbudet/skya, selv om Fire’n er kjøpt i USA og brakt til Norge. Dersom et tilsvarende tilbud blir tilgjengelig fra Norge vil Fire absolutt være en flott dings å ha, men før den tid fungerer den egentlig bare som en mini-versjon av iPad’en. Og da ville jeg igrunnen ha kjøpt iPad’en, selv om jeg er veldig stor fan av Kindle som sådan. Har en Kindle Keyboard selv. Kindle Fire’n jeg testet var kun på besøk. Fire er kjapp, flott skjerm og ligger godt i hånda. Men er kanskje noe liten siden den i all hovedsak skal benyttes til nettbruk. Det er ihvertfall min kjappe, lille erfaring 🙂 Som lesebrett ville jeg overhode ikke vurdert Kindle Fire. E-ink på Amazon’s lesebrett er mye bedre.
03/01/2012 at 19:45
@kindlejoy og @Kjell, Jeg har en Kindle Fire og er veldig fornøyd med den. For meg er det ikke noe problem at jeg ikke får tilgang til Amazon sitt film- og musikkbibliotek. Jeg bruker den til å lese bøker på og det som jeg syns er fantastisk er at i tillegg til å ha tilgang til hele Amazonbiblioteket så kan man ha andre apper også, så jeg har kobo-app og Aldiko-app så jeg har tilgang til alle bøker jeg ønsker fra min Kindle Fire, PLUSS at jeg kan spille Angry Birds og Wordfeud :). Kindle-fans og andre e-blekkelskere vil nok ikke være helt fornøyd med Kindle Fire, men for meg er den helt perfekt. Det er litt omstendelig å klare å gå utenfor Amazon sitt system både for å få brettet til Norge, ha amerikansk Amazon-konto og å innstallere apper utenom Amazon sitt app-store, men nå har jeg lært meg det og det funker helt fint. Jeg er mye ute på tur og min Kindle Fire er en perfekt reisekamerat!
04/01/2012 at 17:27
Har hatt denne leseplata ei stund, og kan seie meg heilt samd med Eirik i det han skriv. Denne versjonen er veldig bra. Kunne likevel godt tenkt meg touch og 3g ogsaa sidan eg kjem til aa bruke den utanfor allfarveg. Er litt langt unna wifi der eg oppheld meg for tida i Vest Afrika.
05/01/2012 at 11:22
@Gert: Amazon selger fremdeles Kindle Keyboard med 3G. Burde passe dine behov?
@Kindlejoy, Trude: Takk for tilbakemeldinger om Fire. Vi er i ferd med å anskaffe et nettbrett her i familien, og jeg tipper vel vi ender opp med en mer mainstream modell enn Fire. Vil gjerne ha større skjerm og siste utgave av Android, og Kindle-appen vil jo fremdeles funke på et slikt…
@Paal: OK, dette var interessant. Har du tilgang til 3G i Vest-Afrika?
06/01/2012 at 14:22
@Eirik: jeg HAR en kindle keyboard med 3G;). Syns bare at den nye kindle’en ser litt mer praktisk ut i og med at den rett og slett er mindre (ligner litt på min gamle Sony). Det jeg ville fram til er at jeg ikke forstår hvorfor den nye Kindle 3G ikke leveres uten touch.
06/01/2012 at 16:10
@Gert: Sorry, misforsto. 🙂 Tipper det er så enkelt som at Amazon har satt en grense for hvor mange Kindle-permutasjoner de tror er lønnsomt.
07/01/2012 at 18:58
Eg har ikkje brukt 3g sjølv, men det er eindel reklame om 3G i Ghana og overraskande mange med moderne mobilar som Iphone og Samsung Galaxy S2 og liknande så eg tippar det skulle gå greit å kjøpe bøker frå Amazon ganske mange stader no. Å reise berre eit par-tre kilometer til ei wifi-sone tek ofte ganske lang tid på grunn av bilkø eller som eg opplevde det i Accra for eit par dagar sidan at tre internettkafear hadde eit nett så tregt at det lasta ned ei nettside i kvarteret. Å ha 3G i det minste som ei plan B vil eg tru kan vere tenleg i mange tilfelle når ein er ute og fartar. Når dei grunnleggjande eigenskapane og brukarvenlegheita er så god i utgangspunktet så er det freistande å berre fylle på med brukarvenlegheit sidan eg er ganske viss på at eg kjem til å bruke denne leseplata mykje og lenge.
10/01/2012 at 10:05
Er det noen her som har erfaringer med kindle touch? Grunnen hvorfor jeg er litt skeptisk mot den:
1) brukeropplevelsen kommer uansett ikke til å være i nærheten av den en kapasitiv touch screen tilbyr i de fleste smartmobilene
2) man skal i grunnen bare bla i en bok. Når man trenger å skrive noe er et tastatur å foretrekke.
3) Sony har en (litt eldre) touch e-reader og den fikk veldig dårlig kritikk, i og med at det ekstra “touch”-topplaget opp på den egentlige skjermen for mye reflekterte direkte sollys.
10/01/2012 at 10:13
@Gert: Har ikke nye Kindle Touch selv, men kan vel besvare spørsmålene dine sånn noenlunde. 🙂
1. Du har helt rett. Ikke bare er grensesnittet tregere (som det må bli med e-ink), men Kindle er nå engang en tilnærmet enfunksjonsdings som her sammenlignes med en lommedatamaskin.
2. Noen vil vel foretrekke et touch-skjermtastatur, men for den som vil skrive mer er nok gode, gamle Kindle Keyboard bedre. Og for dem som vil skrive mindre vil den billigste Kindlen (som jeg har) være helt grei. Minst 99% av tastetrykkene jeg gjør på min Kindle er sideomblaing. Med en slik fordeling foretrekker jeg fysiske knapper fremfor en swipe-funksjon, gitt…
3. Både Sony og Amazon bruker en nyere teknologi som ikke fører til at du redusert kontrast, slik du gjorde på den første Sony touch-modellen. Så det er neppe et problem lenger.
15/02/2012 at 16:27
Har lært meg å bruke mobilen til teethering og USB kabelen til å overføre bøker. Av ein eller annan grunn så fekk eg ikkje overført bøkene ved hjelp av USB kabelen tidlegare, men det er sikkert eg som ikkje har fylgd godt nok med i bruksanvisningen for Kindle. Når desse to mulegheitene fungerar så er eigentleg den billegaste Kindlen kanskje mest ideell likevel. Det er også eit pluss at den er lett som ei fjør og littegrann lettare enn Kindle Touch 3G. Herleg utstyr må eg seie. Lasta ned Adam Smith, Wealth of Nations på den for 0.0 USD frå Kindle shop.
02/03/2012 at 15:06
Jeg har en Kindle Touch. Grunnen til at jeg ville ha en touch var at det er så raskt og enkelt å slå opp ord jeg er usikker på. Er godt fornøyd med den funksjonen. Merker at tastaturet ikke like kjapt å bruke som det på Galaxy Tab’en min, men det fungerer greit når jeg skal søke opp bøker jeg vil kjøpe likevel – selv om jeg foretrekker Tab’en eller pcen når jeg skal lete etter bøker. Til sidebladinga fungerer nok knapper bedre, tror jeg. En funksjon jeg oppdaget for et par dager siden er at jeg kan bla til forrige/neste kapittel/artikkel ved å stryke fingeren opp eller ned på skjermen. Det er praktisk når jeg leser magasiner og ikke gidder å lese ferdig den artikkelen jeg er i. Jeg har ikke hatt den lenge nok til å kunne si noe om batteritida.
10/03/2012 at 18:51
Hei du.
Vi vurderer å kjøpe Kindle men vet ikke helt hva vi skal bestille. På Touch står det att den sendes internasjonalt, men jeg vil sende den til mammas adresse i USA også sender hun det videre til oss. Men hvis jeg ikke bestiller den som skal til utlandet, da får jeg kanskje ikke kjøpe bøker på Amazon (har nå Amazon prime også, så det ville være dumt). Men på Kindle Keyboard 3G står det ikke noe om int. shipping. Fungerer den da? Har sjekket Skedsmokorset og det skal være bra coverage her. Hva synes du? Det er dumt å betale toll hvis jeg ikke må! Men må jeg betale for 3G hver gang jeg laster ned og hvis jeg har 3G kan jeg fortsatt laste ned via kabel??
Klem
Relika
11/03/2012 at 09:58
@Relika: Såvidt jeg skjønner Amazons politikk på området, vil du i det minste måtte betale ekstra for nedlasting via en amerikansk Kindle med 3G-bruk (Amazon har en avtale med ATT, som har sine egne “roaming charges”). Kabel kan du fremdeles bruke, selvsagt. Men her er det kanskje noen andre som har erfaringer?
Det finnes en enkel omvei, som jeg bruker hele tiden. Kjøp en wifi-Kindle, og last ned via telefonen. Har du f.eks. Android er det enkelt å sette opp en “wifi hotspot”, som altså forvandler telefonen til en lokal wifi-sender kobling til 3G-nettverket. Da kan du kjøpe Kindle-bøker overalt hvor det er 3G-dekning i Norge, som regel til mye lavere pris enn hvis du kjøper en Kindle med 3G innebygd.
11/03/2012 at 14:49
Takk for svar Eirik. Kan jeg fortsatt kjøpe den Kindle som er ment for shipping kun i USA og laste ned bøker i Norge eller krever Amazon att jeg har amerikansk kredittkort?
11/03/2012 at 14:55
@Relika: Såvidt jeg vet må du ha amerikansk kredittkort/adresse for å kjøpe USA-Kindle og deretter laste ned bøker i Norge.
09/04/2012 at 19:47
Hei. Nå er Kindle i boks. Jeg tok den som er billigst med reklame og min mann kjøpte Touch. Begge med norsk kredittkort og shipping til US adresse, altså de som er ment for USA markedet og ikke de internasjonale variantene. Har også kjøpt bøker med norsk kredittkort og alt har gått fint. Skal nok lenge til jeg kjøper noen papirbøker igjen for å si det sånn. Vi kjøpte også covere med en gang og det var lurt. Mye lettere å holde i Kindle når man leser! Takk for hjelpen!
18/07/2012 at 19:55
Hei, har kjøpt kindle touch i Skottland, men da jeg kom hjem å skulle registrere den var det helt umulig å endre språk til norsk. Det var heller ikke mulig å komme seg inn på det norske markedet for bøker, selv om amazon-kontoen er registrert med norsk visakort…
Er det noen som vet hvordan man endrer til et språk som ikke er et av alternativene på kindle touch?
18/07/2012 at 20:40
@Olav Per: Såvidt jeg vet støtter ikke Kindle norsk som menyspråk, hvis det er det du tenker på. Det finnes heller ikke noe eget norsk bokmarked for Kindle – hvis jeg har forstått deg riktig. Norske ebøker må kjøpes i norske ebokhandlere uten kopibeskyttelse og så overføres med programmet Calibre.
24/09/2012 at 02:44
Nå har Amazon gjort det ennå en gang. Leseplaten heter nå “Kindle Paperwhite”. Årsaken er ganske klar. Endelig presenteres leseplater som har tilnærmet hvit bakgrunn og ikke den blygråaktige som vi tidligere har godtatt som en erkjennelse av at elektronisk blekk ennå har en veg gå.
Flere piksler gjør liten skrift mye klarere, og så til rosinen(e) i pølsa: Den har innebygget og justerbart lys som lyser opp skriften og ikke ansiktet til den som leser. Dette skjer ved at lyset fordeles gjennom en fiberoptisk kabel og ikke led-lys langs med kantene.
Batteritiden er etter sigende på 8 uker.
Tre stykk Kindler er bestilt til kone, datter og meg selv. Amerikansk adresse som videresender varene er et smart konsept for å få tak i lesebrettene. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å vente på at Amazon selger til oss “utlendinger”. Man regner med at det vil være mulig å sende direkte via Amazon til oss “overseas” over jul/januar. Får altså lesebrettet i midten av oktober.
Litt synd å legge gode gamle Kindle keyboard til side, men denne oppgraderingen ville jeg ha med meg.