Med setningen over er Per Kristian Bjørkeng i Aftenposten den norske journalisten som har gått lengst i å problematisere App Store-sensuren. Sammenligningen med Muhammed-karikatursaken kan virke grovkornet, men selv om omstendighetene er svært ulike er prinsippet bak det samme. Som Jan Omdahl påpekte i sin omtale av problemet, er det redaktørene som skal bestemme hva som kommer på trykk i Norge. Ikke fundamentalister, pressgrupper, myndigheter eller overivrige dataselskaper.
Svein Egil Omdahl har også skrevet glimrende om dette i Stavanger Aftenblad, mens NRKBeta gikk lengre enn noen andre jeg har sett ved å sammenligne App Store-sensuren med Nord-Korea. Det interessante med disse kommentarene er imidlertid at de er alle er offentliggjort i publikasjoner som også har apps i App Store. Det vil si at ledelsen i de ovennevnte mediebedriftene må ha godtatt den omstridte utvikleravtalen som gir Apple redaksjonell kontroll over alt som selges til iPhone/iPAd/iPod.
Journalistene kan selvsagt ikke klandres for hva ledelsen gjør, men det er synd at spørsmålet ikke reises noe sted. Eller at en så ivrig forsvarer av trykkefriheten som Per Edgar Kokkvold forholder seg fullstendig taus. Ja, for det er altså ikke slik at Apple slakker av på sensurtakten. Det foreløpig siste offeret er en tegneseriefremstilling av James Joyces “Ulysses”, som kun slapp gjennom som iPad-app etter at produsentene hadde redesignet sider med bilder av nakne mennesker. Jeg vet at jeg som skribent ikke er alene om å få frysninger på ryggen av setninger som dette:
“While the first chapter of the book, the one now at iTunes, doesn’t contain ‘offensive language,‘ our comic does have frank nudity. Something we figured we might have to pixelate or cover with ‘fig leaves,’” Berry notes. “But Apple’s policy prohibits even that. So we were forced to either scrap the idea of moving to the tablet with Apple or re-design our pages.”
Det er ikke slik vi skal ha det i 2010, og det er mulig å gjøre noe med det. Norske forleggere, medieeiere og redaktører kunne for eksempel gjøre som sine tyske kolleger, og ta spørsmålet opp med Apple. Eller enda bedre: kreve at punkt 3.3.12 i utvikleravtalen fravikes før publisering kommer på tale. Jeg er overbevist om at en samlet opptreden fra norske mediebedrifters side kan tvinge Apple til retrett i dette spørsmålet. Én ting er å lansere iPad i Norge uten apps fra VG, NRK, TV2 og Dagbladet. En ganske annen sak er å mangle slike apps fordi man insisterte på retten til å overkjøre de norske redaksjonene.
20/07/2010 at 02:15
Godt poengert! Tiltredes absolutt.
Takk for at du bidrar til å sette fokus på dette ved å skrive om det, Eirik.
25/11/2010 at 16:03
Bare i Norge kan vi være så høy i hatten at vi tror vi kan påvirke dette på noen som helst måte.. Om en “samlet opptreden fra norske mediebedrifter” sier til Apple at “hvis punktet ikke fravikes, utvikler ikke vi for deres plattform” får de ett ironisk “OH NO” i retur. Det samme om en smalet tysk, fransk, britisk, hvor som helst, presse gjorde det.
Det eneste som kunne få Apple til å vakle på disse punktene er om amerikanske medier krevde det, men som kjent er synet på slike ting litt annerledes i landet der over og de kommer aldri til å gjøre noe annet enn å bøye seg over og ta imot
.
En verdensomspennende boikott fra brukerne som gjør at Apple faktisk merker pengetapet er det eneste som vil få gjennom en slik endring. Dessverre er evangelistene satt i sine røtter og ser ikke grunnen til at dette skal endres på. Man får heller stole på at den voksende generasjonen ser problemet og faktisk ønsker å bruke gadgetene sine slik de selv vil, slik at Apple blir tvunget til å tenke nytt..
25/11/2010 at 16:14
Hva er galt med å ha en redaksjonell linje? Har du aldri opplevd å få refusert et bokmanus, eller snakket med en journalist som ikke har fattet interesse for din sak?
28/11/2010 at 12:43
Er virkelig applikasjoner i AppStore “ytringer”? Pålegger ytringsfriheten “ytringskanaleiere” å måtte tillate alle ytringer? Redaktører bestemmer over hver sin “ytringskanal”, det er jo ikke slik at enhver som skriver et leserinnlegg til en norsk avis kan forvente at det kommer på trykk heller? Er det sensur om Rema nekter å selge pornoblader i sine butikker?
Om man kan velge kanal A eller B for sine ytringer og kanal A nekter, så har man jo fortsatt kanal B… for eksempel sette opp en website med innholdet. Apple har jo faktisk anbefalt å lage HTML 5-baserte apps uansett, og de går jo utenom butikken helt.