Vi er inne i innspurten av en valgkamp der kulturlivet har gjort mange og iherdige (og stort sett temmelig mislykkede) forsøk på å sette seg selv øverst på den politiske dagsorden. Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) og dens leder Jørgen Lorentzen kan selvsagt ikke være dårligere, og har derfor lansert det som kalles et “nytt litteraturpolitisk manifest” idag.
Kilde: Flickr (cc)
For en som har fulgt dette feltet i noen år (jeg er tidligere styremedlem og medlem av NFF) er det umulig å se hvordan manifestet lever opp til adjektivet “nytt”. Etter den obligatoriske understrekingen av egen betydning for samfunn, dannelse, språk osv, går mye av manifestet med til gjentakelse av gamle krav om likebehandling med de skjønnlitterære (konkretisert ved mer penger til stipender, innkjøpsordning og formidling), som om situasjonen for fag- og skjønnlitteratur i vår tid var umiddelbart sammenlignbar.
Det kan tydeligvis ikke gjentas ofte nok, men OK: tilstanden for fag og skjønn i nettalderen er grunnleggende forskjellig. De tekstlige nettmediene er i overveldende grad faktabaserte, hvilket er årsaken til at man ikke har noe motstykke til leksikonmarkedets kollaps i de skjønnlitterære forlagsavdelingene, eller for den saks skyld de svake utlåns- og salgstallene for sakprosa i bibliotek og bokhandel vi har sett de senere årene.
Nettmediene har endret vanene og forventningene til neste generasjon av potensielle bokkjøpere, men avspises med en setning om mer penger til høyskole- og universitetssektoren og et krav om at ulovlig fildeling må stoppes. Her finnes intet om DRM, ebokmoms, digital innkjøpsordning, bokhylla.no, bokdatabasen, Store norske eller samspillet mellom åpent og lukket innhold i skolesektoren, for å nevne noen av problemstillingene som opptar oss som daglig jobber i grenselandet mellom analogt og digitalt.
Det er heller ikke noe som tyder på at NFF har forstått at biblioteket er i ferd med å utvikle seg til noe mer enn en hendig formidlingskanal for forfatternes produkter. NFFs litteraturmanifest underbygger inntrykket av en organisasjon som er mer opptatt av å utkjempe en ærefull retrett mot den digitale overmakten, enn å gå offensivt til verks. Dermed passer det i bunn og grunn godt å avslutte med denne låta, fra et band som herjet på hitlistene omtrent på samme tid som NFFs fremtidsstrategi må ha blitt lagt… 😉
24/08/2009 at 15:36
Da er det vel bare å si “lykke til” på en sånn passe 90talls ironisk måte til NFF og se andre steder etter folk som faktisk lever i den tiden vi nå er oppe i. Noen forfattere som vil danne “The Real NFF”?
24/08/2009 at 15:51
@Thomas: Vet du, nnoen av oss har faktisk drøftet å stifte en skribentorganisasjon for vårt århundre. Kanskje noe å vurdere for en ebokkonferanse? I Bergen f.eks.? 😉
24/08/2009 at 17:56
Det hadde vært überkult! Si fra hva du trenger for å få noe slikt til, så skal vi nok stille opp:-)
24/08/2009 at 18:13
Når kommer det manifest av forfattere som er lykkelige for at tekstene deres “trykkes” i 4000000 eksemplarer og gjøres gratis tilgjengelige overalt og for alle og holdes kontinuerlig oppdatert (dvs. nettpublisering)?
Forslag til motmanifest (plagiert og negert fra NFF):
• Det bør opprettes i alt 20 arbeidsstipend for sakprosaforfattere som legger ut sine verk under CC-lisens.
• Produksjonsstøtten for elektroniske læremidler ved universitet og høgskoler bør økes fra 5 til 25 millioner kroner i året (20 mill).
• Det bør bestilles 150 sakprosatitler årlig i anbudskonkurranser som åpne e-tekster. 20 millioner i stipender til å kompensere for at bøkene ikke selges som eksemplarer.
• Biblioteker bør utvikles til arenaer for litteraturformidling for både sakprosa og skjønnlitteratur og nye midler bør bevilges til å bringe litteraturen og forfatterne inn i debattene (10 mill).
• Tilbud og kvalitet av sakprosa bør opp på et slikt nivå at ulovlig fildeling er uinterssant for brukere. Rettsvern for kopisperrer og DRM må fjernes.
24/08/2009 at 18:39
Første setning: “Litteratur- og kulturfeltet har hatt en positiv utvikling i de siste fire årene.”
Nest siste setning: “Litteraturfeltet er blant de store kulturområdene som har hatt minst vekst de siste fire årene.”
Positiv utvikling, men stusselig vekst, altså. Heh.
27/08/2009 at 21:17
Nå må du ikke henge ut det stakkars Amish-folket i din iver etter å kritisere NFF…
27/08/2009 at 23:36
@Åsmund: Sant. Amishene fortjener bedre enn som så. 😉