Nicolai Strøm-Olsen skriver om bokavtalen i Aftenposten. Les den, og la deg gjerne sjokkere. Ja, for Strøm-Olsens beskrivelse er helt presis: det er faktisk slik at den norske stat gjennom tiår har gjort sitt ytterste for å favorisere de tre største forlagsgrupperingene i landet. Resultatet er en maktkonsentrasjon uten sidestykke i norsk næringsliv, der Gyldendal, CappelenDamm og Aschehoug stort sett kontrollerer produksjon, distribusjon og salg av bøker på papir i Norge:
Ifølge rapporten av Jan Petter Fedje og Lars Røttingen, «Bokbransjeavtalen, en analyse av det norske bokmarkedet» (2005) økte Gyldendal, Aschehoug, Cappelen og Egmont Damm (nå Cappelen Damm) mellom 1981 og 2004 sin markedsandel på salg av bøker fra 59 prosent til 83 prosent. Samtidig har markedsandelen til frie bokhandlere falt fra 45 prosent i 1985 til fem prosent i 2004.
I et normalt bokmarked ville man ha kunnet peke på nettbokhandlere som et alternativ, men også her er forlagsoligarkene dominerende. Og takket være bokavtalen (som er en utvannet utgave av den langt mer kartellvennlige bransjeavtalen) er uavhengige nettbokhandleres mulighet til å konkurrere på pris sterkt begrenset det første året etter en boks utgivelse.
Strøm-Olsen kommer ikke inn på det i Aftenposten-kronikken (som skal være en forkortet utgave av en ennå upublisert sak i tidsskriftet Minerva), men dette rammer faktisk ikke bare småforleggere og det som er igjen av uavhengige bokhandlere. Det faktum at Aschehoug nylig måtte kjøpe seg helt opp i Norli-gruppen for å redde den fra konkurs, sier det meste om at systemet ikke lenger fungerer som det skal (om det noensinne har gjort det).
Her er en annen indikator, som jeg fant på Den norske Forfatterforenings nettsted via en posting hos Plinius. Artikkelforfatteren er forlagsredaktør Kari Spjældnes hos ovennevnte Aschehoug, og hun skriver om det faktum at salget av de minst populære titlene til forlaget (også kjent som den “smale” litteraturen) har falt kraftig i løpet av de siste årene:
Mens vi i 2004 hadde noen romaner som solgte rundt 400 eksemplarer (i tillegg til tusen i innkjøp til Kulturrådet) er dette laveste nivået i 2007 falt til litt over 200. Siden innkjøpet på tusen har vært konstant i perioden, betyr det en reduksjon på nesten 50% for antall eksemplarer solgt over disk i løpet av tre år. Og dette gjelder for titler som i utgangspunket har lite salg. De som fra før solgte lite, selger nå enda mindre.
Spjeldnæs skylder på svakheter ved bokavtalen fra 2005, og at den statlige innkjøpsordningen nå omfatter 25 % flere bøker enn for få år siden – flere må dele på den samme statlige kaka, om man vil. Men for en utenforstående (og jeg kan vel etterhvert trygt betraktes som det 😉 ) er det mest slående at Aschehougs egen maktposisjon ikke berøres i det hele tatt.
I likhet med Gyldendal-ansatte Kari Marstein for noen år siden, argumenterer Spjeldnæs som om egen arbeidsgiver var uten makt til å påvirke promoteringen av en bok i bokhandel og på nett, når den samme arbeidsgiveren altså har store eierandeler der. I normale tilfelle ville argumentasjonen framstå som ufullstendig eller regelrett snodig, men her befinner vi oss i bokbransjeland, hvor alt går an.
Her er det åpenbart at den virkelige adressaten for utspillet er Trond Giske, som sitter på den statlige pengesekken, og som dessuten skal evaluere bokavtalen. Eller som Goethe sa: “Man merkt die Absicht, und man ist verstimmt”.
11/02/2009 at 11:03
Det er alltid befriende å dra på harrytur til bokhandlere i Sverige. Mange ganger flere titler enn det befolkningsforskjellen skulle tilsi ( x 2). Glimrende (ofte smale!) fagbøker og skjønnlitteratur til mellom femtilappen og hundrelappen. Behaglige pocketbøker i steden for tunge overprisa innbundne bøker som i Norge.
Alt dette fordi Sverige har fripris på bøker. Norge er (sammen med Nederland?) det eneste landet i Europa som tviholder på fastpriser på bøker. Fastprissystemer på konsumvarer er vanligvis forbundet med krigsrasjonering og planøkonomi. Fastprissystemet er et paleoøkonomisk fossil fra 50-tallet som har overlevd mens andre rigiditeter som rasjoneringskort og matkuponger fra denne tiden har dødd ut.
Trolig har norske kulturpolitikere fått i seg for mange drinker på forlagenes hagefester. I nesten alle andre sektorer har politikerne fått med seg at frie priser ikke bare fører til lavere priser for forbrukerne, men også større mangfold, noe en sammenligning med andre land vil bekrefte.
11/02/2009 at 17:47
Distriktshensynet
Men tenk på distriktene! Hvordan skal folk i gokk få tak i bøker uten en konkurranseforhindrende avtale?
Faktisk argumenteres det fremdeles for avtalen er viktig for sikre hele landet et godt nett av bokhandler.
Bokhandlerforeningen skriver om avtalen at
«Ordningen gjør at det blir skrevet og utgitt flere bøker, og den er avgjørende for at vi har bokhandler over hele landet (fordi mindre bokhandler i distriktene kan tilby nye bøker til omtrent samme pris som større aktører).»
http://www.bokhandlerforeningen.no/Bransjeavtalen/3395
Og i bokavtalen § 1.0 står det at avtalen har til formål å
«fremme salg av bøker i begge målformer gjennom en rasjonell distribusjon og et effektivt, landsdekkende bokhandlernett, slik at tilgjengelighet og valgfrihet for forbrukerne ivaretas.»
(Har disse aktørene noensinne hørt om postordresalg? Eller andre salgskanaler, som dagligvarebutikker og kiosker?)
Derfor syntes jeg det var lettere pussig å lese Dagens Næringsliv i fjor høst at nesten 600 000 nordmenn må reise ut av kommunen for å komme til en bokhandel.
(uhm, notatene mine svikter litt her, men det var trolig en fredag i oktober, antagelig den 3., og saken var tydeligvis for liten til at den kom med i Atekst)
Jeg fant litt mer informasjon om dette ved å søke i Bokhandlerforeningens nettsider.
Følgende statistikk er hentet fra denne filen:
http://www.bokhandlerforeningen.no/Statistikk/4745/Kommuneoversikt_per_1.8.08..pdf
Antall bokhandler per kommune
per august 2008
Nøkkeltall:
– 88 % av landets befolkning har minst en bokhandel i sin kommune
– 53 % av landets kommuner har minst en bokhandel i sin kommune
– 91 % av landets kommuner med mer enn 6000 innbyggere har en bokhandel
– 7367 innbyggere per bokhandel
Antall bokhandler Antall kommuner
i kommunen
0 202 [Det er nesten halvparten
av alle kommuner i Norge,
571 570 personer — eller
(bare) 12 % av
befolkningen]
1 123
2 46
3 19
4 10
5 10
6 5
Og tallene for Trondheim, Bergen og Oslo (det står ikke direkte angitt at tallene gjelder for disse kommunene, men antall innbyggere passer kun på
disse kommunene):
Trondheim: 24 bokhandler
Bergen: 27 bokhandler
Oslo: 91 bokhandler
(I alt 430 kommuner.)
Det står «Kilde: SSB befolkning 1.1.08 og Bokhandlerforeningens medlemsregister 12.08.08», men det finnes vel noen bokhandlere som ikke er medlem?
Av kommuner som ligger rundt Trondheim er det bare Melhus som har bokhandel.
(Malvik, Klæbu og Skaun har ikke. Selbu har også, men den ligger ikke akkurat rundt Trondheim, selv om den har grensepunkt mot Trondheim.)
Man kan søke etter bokhandlere her:
http://www.bokhandlerforeningen.no/Bokhandlere/3353/render_Bookstores
(Vel, men kunne. Men like etter at jeg fant den i oktober har jeg bare fått “Bad Request (Invalid Hostname)”, men det er fortsatt link til den på alle av Bokhandlerforeningens websider.)
Og de bokhandlene som finnes i distriktene, er ikke det mest sånne små greier med masse pynt til hjemmet, leker, gaver og en og annen bok, særlig (fjor)årets bestselgere? Det er vel ikke i distriktene de 200 eksemplarene av de smale bøkene kjøpes over disk?
(Dette virket som et greit nok sted å nevne dette, selv om du egentlig ikke blogget om distriktene. Muligens vil kartellpartene si at uten avtalen ville det selvsagt vært enda verre, og enda færre kommuner ville hatt bokhandel. Men det må jo være nettopp i distriktene de ikke har bokhandler. De 202 kommunene uten bokhandler, det er vel temmelig mye av dette som er “distriktet”? At man kan reise til en annen (og større) kommune for å komme til en bokhandel betyr ikke akkurat at vi har bokhandler over hele landet, selv om det finnes en bokavtale som skal føre til dette.)
11/02/2009 at 17:56
Thomas: Distriktene brukes ofte i denne argumentasjonen, ja. Koblingen kultur/språk/distrikt er potente saker i norsk politikk, og det vet bokbransjen å dra nytte av. For fem-seks år siden deltok jeg på et debattmøte der det fra norsk bransjeside ble påpekt at snittavstanden fra kunde til bokhandel var den halve av hva den var i Sverige, takket være kartellavtalen.
Tallet som ble nevnt var i størrelsesorden kilometer, og jeg grep ordet og påpekte at for at stadig flere kunder både i Norge og Sverige var nærmeste bokhandel bare noen meter unna, og den var mye bedre enn flertallet av fysiske bokhandlere i distriktene. Argumentet er selvsagt enda mer gyldig idag, uten at det har endret den interne debatten en tøddel. 😉
11/02/2009 at 21:27
Det er rart hva man blir vant til. For meg er det Amazon som setter standarden, alt av dårligere utvalg er plagsomt. (Og selv Amazon har ikke alt – men da lar de deg kjøpe brukt.) Å så komme inn i en bokhandel i en normal norsk småby er fryktelig.
Jeg synes kulturpolitikk hører hjemme på biblioteket. Bibliotek er flott. Men slipp bokbransjen fri.
11/02/2009 at 21:37
Bjørn: Interessant nok er “kulturpolitikk” ikke et begrep som er i internasjonal bruk. For eksempel er det ikke uvanlig at briter og amerikanere bruker det tyske “Kulturpolitik” for å beskrive den usedvanlig sterke rollen staten har på dette feltet i enkelte europeiske land (Frankrike, Norge og Tyskland – i sistnevnte land har man faktisk lovfestet fastpris på bøker, noe mange her også har ønsket seg).
Problemet tilhengerne av den sterke norske kulturpolitikken har, er at det er svært vanskelig å dokumentere virkningen av den på viktige områder. For eksempel skal det godt gjøres å påvise at vi gjennomgående har en kvalitativt bedre bokbransje enn i Sverige, Finland eller USA. Gjennomsnittsforfatteren sitter igjen med noe mer penger, men gjennomsnittsleseren har neppe bedre bøker eller bokhandlere enn de fleste andre steder…
15/02/2009 at 02:57
@Harald: trenger ikke reise til Sverige for å finne billige svenske bøker. Ta en titt på http://capris.no/ Jeg kjøpte nettopp ‘Låt den rätte komma in’ til 34,-. På norsk koster den over hundre kroner mer.
20/02/2009 at 16:49
Eirik Newth er en fornuftig mann, og etter hvert ser det ut som det er flere og flere som ser hva kartellavtalene og den statlige innblandingen betyr. Selv har jeg nå snart sittet i alle posisjoner i bokbransjen. Det startet med Tronsmo bokhandel – da var jeg ung og naiv og trodde det var lov for alle å selge bøker i Norge. Men nei, for å selge bøker måtte du ha bevilgning -og det må du fremdeles ha. Men den gang måtte du ha 11 års læretid og oppfylle en mengde andre krav for å få lov å selge bøker. Det kan bare sammenliknes med apoteker, men de selger tross alt morfin og andre farlige stoffer. Fast pris og plikteksemplarer var en annen sak – det lå vel en kulturpolitisk tanke bak. At bøker skulle koste det samme over hele landet, og at alle norske bøker skulle fåes over hele landet. En god tanke kanskje, men den har en bakside. Alle bokhandler fikk likt utvalg og lik pris. En blanding av øst-europa og arvelige privilegier. En slikt regelverk fører nødvendigvis til ensretting. For i motsetning til andre land ble det umulig å starte homsebokhandlere eller en hvilken som helst profilert spesialbokhandel. Et mangfold av spesial-bokhandlere og forlag som alle andre land har. En annen effekt er bokhandlenes belligenhet i Norge. Alle må vel nå ha lagt merke til at bokhandler ligger i byens dyreste lokaler, slik er over hele landet. Årsaken er åpenbart at det ikke er lov å konkurrere på pris. Da blir det umulig å ha et rimelig lokale i en bakgate og lave kostnader – du må likevel selge boka til samme pris som Tanum på Karl Johan. Det eneste konkurransefortrinnetnår du ikke kan konkurrere på pris og utvalg, blir beligenhet og beliggenhet. (Tronsmo Bokhandel har overlevd og profilert seg i markedet, men det er på tross av Bokavtalen og fordi vi i alle år brøyt regelverket.)
Mer følger om Bokklubber følger – sannsynligvis den viktigste årsaken til maktkonsentrasjonen i bokbransjen.
20/02/2009 at 17:28
Ivar: Godt innspill. Jeg har meldt meg på Facebookgruppa for folk som ønsker endringer i bransjen (= folk som ønsker at vi skal en bokbransje i fremtiden også), regner med at det kommer mer der. 🙂