Østlandssendingen dekker søndagens overgang til vintertid, og har pekere til huskeregler av typen “du tar ut hagemøblene om våren, så da skal viseren fram” (ikke ut, altså?) Ingen av de norske jeg kjenner til, slår den anglosaksiske i tittelen. Den lar seg til og med huske til neste gang vi stiller klokka, som er 30. mars 08.
26/10/2007 at 13:09
“Når nettene blir lange”, har jeg alltid tenkt på. Og så kommer jeg litt i julestemning samtidig.
Men din er nok litt bedre 🙂
27/10/2007 at 08:49
En jeg hørte på radioen for noen år siden: Frem og tilbake, cha, cha cha!
Vips inn i hodet mitt, og der ble den sittende 🙂
27/10/2007 at 11:06
Om høsten finner vi fram lue og votter?
Idiomatisk virvarr er interessant. Du tar hagemøblene ut, andre setter dem fram.
Det pussigste i artikkelen du peker på er alle disse forklaringene på hvorfor vi har sommertid, for ikke å snakke om kommentarene til det å ha sommertid hele året. Eneste praktiske grunn til å ha sommertid i det hele tatt er at det er enklere å stille klokka enn å endre på all verdens tarifavtaler og tidsplaner. I tillegg er det denne psykologiske greia med hensyn til å lure seg selv. (Det hadde vært interessant å prøve å finne ut hvor mye det hadde kostet i form av krav om lønn og annet dersom vi skulle gjennomført sommertid uten å stille klokka.)
Et annet spørsmål er på hvilke breddegrader det egentlig har noen mening å ha sommer- og vintertid. Nær ekvator virker det rimelig snålt med slike påfunn, og på høyere breddegrader har vi vel lange nok sommerdager så det holder, egentlig.
27/10/2007 at 16:04
Som astronom har jeg aldri forstått poenget med sommer- og vintertid, som bare bringer klokketiden enda lenger vekk fra det som var utgangspunktet – soltid. I en tid da så mange har fleksibel arbeidstid gir det uansett liten mening å bruke behovet for mer eller mindre lys om morgenen som argument. Ved høye breddegrader varierer dagslengden mye gjennom året – hvorfor forsøke å maskere det?
Her er forøvrig dagens mest fjollete vintertidstilbud: mot tre kroner kan VG SMSe deg en påminnelse. Det blir stadig dyrere å outsource hukommelse, tydeligvis… 🙂
27/10/2007 at 23:14
En annen pussig påstand i artikkelen du peker på er å gi Benjamin Franklin skylda for denne underlige idéen – i en tidsepoke man ikke hadde standard tid eller veldefinerte tidssoner. (Han foreslo derimot å skattelegge vindusskodder.) Den gode Franklin foreslo bare at folk sto opp tidligere i den lyse årstiden for å spare på stearinlysforbruket. For alle oss som har praktiske problemer med dette sommertidpåfunnet er det på sin plass å peke ut den ansvarlige: William Willett
28/10/2007 at 06:27
Er vi sauer alle sammen? Asimov spurte retorisk hva som ville skje hvis en regjering prøvde å tvinge alle mennesker til å stå opp og legge seg en time tidligere/senere.
Men når den samme regjeringen bestemmer at alle skal stille kokke en time frem eller tilbake … ?
28/10/2007 at 18:45
Tja, vi er da fortsatt mange med ufleksibel arbeidstid som gjerne skulle hatt “sommertid” hele året? Jeg skulle gjerne hatt det litt lyst etter jobb en stund til.
Norden med egen tidsregning f.eks, det kunne vi vel klart når vi manøvrerer lett mellom tidssoner? Jeg er ikke så opptatt av økonomien i ulykker og energisparing som Aksnes er, men lyset rett og slett, det er jeg opptatt av.
Jeg liker vekslingene mellom årstidene slik jeg opplevde det i mange år i nord-norge, men trenger visst mer lys ettersom åra går. Forøvrig er det ikke bare i nord-norge det er mørketid. Det tok meg mange år i Oslo å legge merke til hvor mørkt det egentlig er her om vinteren.
Snart er det mørkt både når jeg går til jobb og når jeg går ut jobbdøra. 1. februar er det lyst igjen når morgenturen oppover Akerselva starter klokka 8 om morran.
28/10/2007 at 23:25
fr, martinsen: Men der har vi jo problemet i et nøtteskall. Noen liker lys om morgenen, noen om kvelden (jeg liker mørke kvelder, men der har du astronomen i meg). Du kan ikke vinne okke som, og derfor er det greiest å la naturen råde.
Ellers har vi idag oppdaget at typiske vanedyr (les: Ada og Linus) i høyeste grad merker tidsskiftet. Deres indre mageklokker har gått på sommertid i hele dag, og ført til mye utålmodig vandring ut på kjøkkenet. I anstendighetens navn: kan ikke noen tenke på kattene, i det minste! 😉
28/10/2007 at 23:39
joda vi kan godt ta hensyn til kattene. jeg liker forsåvidt også mørke kvelder, veldig godt. men mørke ettermiddager? der må jeg si nei.
og så får du tilgi min manglende astronomiske kunnskap, men er det naturen som råder da? er det ikke bare vi som blir enige om når vi skal stå opp?
29/10/2007 at 00:10
Jo, men den enigheten baserer seg helt og fullt på naturfenomener og matematikk. Enigheten er ikke noe “bare”. Det er et av de største gjennombruddene i historien, og en grunnforutsetning for framveksten av høykulturer. Vitenskapshistorie (liksom vitenskap i sin alminnelighet) står ikke høyt i kurs i Norge, og derfor er folk flest sørgelig uvitende om dette.
29/10/2007 at 04:39
Og her kan man herved se hva slutten av sommertiden gjør med stakkars meg! Fotballen i går begynte én time senere enn normalt. Altså måtte jeg forskyve døgnrytmen, overkompanserte (?) og våknet halv fire i dag, spill våken 🙁
Nå, ja, denne “halv fire” hadde vært “halv fem” i forrige uke. Tidlig det, men liksom ikke så ekstremt? 😉
29/10/2007 at 19:12
Jeg mente ikke bare i en bare-forstand, men bare bare i den forstand at det ikke er en naturgitt sak, ingen selvsagt sak, det er noe vi er kommet frem til sammen. Og nei, det er ikke bare bare.