Lifehacker stilte et godt spørsmål her forleden: kommer den neste hoveddatamaskinen du kjøper (ja, for stadig flere av oss har mange 😉 til å være bærbar (laptop) eller stasjonær (desktop). Utgangspunktet er reellt nok: de senere årene er bærbare blitt så kraftige at de uten videre kan dekke behovene til brukere som ikke driver med videoredigering eller PC-spill. Min stasjonære fra Komplett er nå inne i sitt femte år, og jeg må begynne å tenke på hva jeg skal erstatte den med utpå nyåret engang. Thinkpaden er jevngammel, noe som også innebærer at den kan komme til å trenge en utskiftning i nær framtid.
Som foreleser er jeg avhengig av å ha en bærbar, så den må jeg kjøpe uansett. Spørsmålet er om jeg skal kjøpe en middels dyr stasjonær og ditto bærbar, eller gå for en virkelig godt spekka bærbar med dockingstasjon (skjerm, tastatur etc har jeg allerede). Stasjonær pluss bærbar gir meg muligheten til å bygge den ene maskinen selv, som jeg har gjort de siste tolv årene fordi det har gitt meg et enormt utvalg av hardware å velge i. En stasjonær er lettere å oppgradere og reparere selv (såsant jeg ikke går for en iMac, i praksis er en stasjonær bærbar). Når den ene av maskinene kræsjer, kan jeg jobbe videre på den andre mens den første er til reparasjon. På den annen side er løsningen plasskrevende (viktig i en blokkleilighet i Oslo), den krever mer vedlikehold av program- og maskinvare og den kan fort bli dyrere.
Den aller største fordelen med å ha én maskin er ordning och reda i filsystemet. Selv om jeg synkroniserer maskinene mine etter beste evne, ender jeg uvegerlig opp med å få ulike resultater når jeg søker med Google Desktop, og så er det bare å fyre opp den andre maskinen og overføre fila. Legg til to backup-harddisker, og du ser potensialet for filvirvar. Det er vanskeligere å finne en 100 % Linux-kompatibel bærbar løsning, på den annen side behøver jeg bare å forholde meg til inkompatibiliteter på én maskin. De største ulempene er utvilsomt sårbarheten for tekniske problemer og tyveri (det vet vi noe om hos oss, dessverre).
Jeg teller virkelig på knappene, og tar gjerne imot innspill. Noen erfaringer der ute?
29/09/2007 at 15:46
Det blir nok bare bærbare for oss heretter. Ikke-bilbrukere som vi er tar i hvert fall jeg ofte hoveddatamaskinen (som er en MacBook Pro) på bussen, de beste artiklene mine er skrevet mellom Rykkinn og Majorstua. Jovisst spiller vi spill, men verken Doom (III orker jeg ikke), SimCity eller Civilization krever vanvittig mye.
29/09/2007 at 16:05
Jeg har tre: En kraftig arbeidsstasjon hjemme, en bærbar (som snart skal skiftes ut, den er 5 år gammel), og en gammel backup-desktop på kontoret som jeg bruker til surfing hvis jeg er innom og ikke gidder koble opp den bærbare. Synkroniserer med FolderShare (foldershare.com). Fungerer utmerket.
Tidligere hade jeg kun en bærbar maskin (mellom 96 og 2005.) Problemet er at hvis du skal ha en virkelig bærbar blir skjermen og disken for liten, så du ender gjerne opp med en docking-stasjon hjemme og en på jobben (for ikke å snakke om massevis av USB-basert periferiutstyr), og da er det faktisk en tanke å ha flere PC-er i stedet. Med flere PCer har du også backup, særlig hvis de kan stå på fysisk ulike steder.
29/09/2007 at 17:51
Vel, her var jo de to hovedargumentene eminent oppsummert. Foldershare kan jeg ikke kjøre, så det er uaktuelt. Hva angår bærbarhet: jeg er godt fornøyd med Thinkpad T40, som for meg er bærbar nok med sine 2 kilo. Kanskje skyldes det alderen, men jeg blir stadig mindre glad i subnotebook-formatet. Sine mange kvaliteter til tross blir f.eks. Thinkpads X-serie for liten til at jeg syns det er behagelig å skrive lengre tekster på reise. Jeg bytter gjerne en kilo ekstra i bagasjen mot et arbeidsredskap som kan brukes en ettermiddag på hotellrommet uten å gi krampe i armer og fingre… 😉
29/09/2007 at 18:27
For synkronisering av PCer kan du bruke f.eks. rsync. Sett alternativt opp en gammel, vifteløs PC som fil- og skriverserver (og gjem den i et skap 🙂 og jobb fra hvilken som helst PC du har foran deg.
29/09/2007 at 18:45
rsync er naturligvis i bruk, mann, kjører faktisk en backuprutine as I knott. 🙂 Jeg er i ferd med å koble en nettverksdisk til Airporten, ikke helt filserver men godt nok. Det hindrer likevel ikke at filer kan være ut av synk når jeg er på reise – seinest nå i Kirkenes oppdaget jeg at versjonen på tenkepadda var eldre enn den som lå på maskinen i Oslo.
Der hadde Espens FolderShare-løsning vært grei. Alternativt kunne jeg rsynce via min ftp-server – som alltid kan man mekke sammen en løsning i Linux. Men vettu: jo mer jeg tenker på det, desto enklere virker det bare å ha én maskin å dille med. 😉
29/09/2007 at 20:00
Skulle jeg hatt bare en maskin, ville det nok ha vært en bærbar. Og dersom jeg måtte nøyd meg med to maskiner, tror jeg at jeg ville gått for en bærbar og en filserver.
Anvendeligheten til en bærbar maskin vil jeg nok aldri gi slipp på. En ting er muligheten til å ta den med over alt, en annen stor fordel er fleksibiliteten med tanke på mer eller mindre fast kontorplassering hjemme.
Men nå er jeg i den situasjonen at vi har hauger og bøtter med PC’er – sju stykker i bruk akkurat nå, tror jeg – og det jeg har funnet ut er det kjekkeste av alt, er muligheten for sentral lagring.
Dette løser jeg med en server nede i kjelleren hvor alle brukerne har sine hjemmekataloger, og hvor vi har felles delte kataloger for musikk, bilder og så videre. Denne serveren kjører ironisk nok Windows 2003 server (jeg er en av de mange som kjører Windows på server og Linux på desktopen), og på serveren bruker jeg tjenesten LogMeIn (.com) som gir meg mulighet til å komme inn på serveren fra hvor som helst.
Denne måten å gjøre det på, ser ut til å bli mer og mer vanlig etter hvert, siden Windows lanserer som hjemmeserver, flere av HTPCene kommer med hjemmeserverfunksjonalitet og så videre.
Og så er det veldig kjekt med bare et sted som trenger sikkerhetskopiering. I alle fall dersom man husker å sikkerhetskopiere!
30/09/2007 at 09:22
Innrømmer at postingen var litt Lassefisking, og du innfridde – dette var et imponerende oppsett! Det inspirerte meg faktisk til å gjøre det jeg har sagt i noen uker nå, nemlig koble en USB-disk til Airporten. Dermed har vi en sentral lagringsplass for musikk, bilder m.m., uten å måtte styre med en server i skapet (som det måtte ha blitt for oss, bymennesker uten egen kjeller som vi er!) At den er bitte liten og ser pen ut (vi snakker Porsche-designet Lacie) ved siden av Airporten er heller ikke å forakte. 🙂
01/10/2007 at 09:47
Som fattig liten bibliotekar sverger jeg til stasjonær. Rett og slett fordi den klarer jeg å mekke på selv, og jeg innbiller meg at den er enklere/billigere å oppgradere sånn bitevis og etterhvert. Vi har en laptop på delings som vi har med på lengre reiser (mest for å ha noe å tømme kameraet på), men ellers går det i spill og video/bilderedigering hjemme, og da må man jo bare ha stasjonær 🙂
01/10/2007 at 14:13
Stjernesøkeren: Jeg skjønner godt det valget. Nå kan jeg heldigvis trekke fra datamaskiner på skatten, og dermed blir prisen reellt sett en god del lavere.
01/10/2007 at 14:47
Hmm. Hvor mye (prosentvis?) får du trukket fra på skatten ved PC-innkjøp “til inntekts erhvervelse”? Og er det kurant å opprette seg et ørlite AS, dvs “registrere seg i Brønnøysund” som enkleste sort enmannsforetak, for å kunne benytte seg av dette? (sa Kjell, som nå fikk ferten av en mulighet til å spare penger, nå som han ila. et år eller to sikkert kommer til å kjøpe ny PC)
01/10/2007 at 15:26
Gode spørsmål. Idag avhenger all min næringsvirksomhet av PC direkte eller indirekte, så fradraget står i forhold til andelen av min totale inntekt som er næringsinntekt (på lønnsdelen forsvinner PC-fradraget i det mye større minstefradraget). I mitt spesifikke tilfelle vil det si at omlag 80 % av prisen på min nye PC går til fradrag. Skattegrunnlaget blir redusert tilsvarende, altså vil jeg ved å kjøpe en ThinkPad til 15 000 få rundt 4000 kroner mer å rutte med etter ligningsoppgjøret (33 % av 80 % av full pris) enn om jeg ikke hadde hatt fradrag.
Så til spørsmålet om AS kontra enkeltmannsforetak. Du kan registrere et enkeltmannsforetak på Brønnøysundregistrenes nettsted, men for at det skal få noen skattemessig konsekvens må foretaket ditt også tjene penger. Fordelen med enkeltmannsforetak kontra AS er at man ikke trenger aksjekapital, at det blir mindre juridisk mekk (ingen generalforsamling, f.eks.) og at det regnskapsmessige blir enklere. Det er også ulemper, som at konsekvensene av en konkurs kan bli langt mer dramatiske. Som en bekjent av meg engang sa: “driv aldri butikk i Oslo sentrum som enkeltmannsforetak”. Men mitt foretaks økonomi er ikke av et slikt slag eller en slik skala at jeg behøver å bekymre meg for det. Tjenester av det slaget jeg tilbyr (opplysnings- og undervisningsrelaterte) er forøvrig ikke momspliktige, så dermed slipper jeg unna akkurat den regnskapsmessige komplikasjonen.
Med andre ord: for å føre en PC til fradrag, må du skaffe deg PC-avhengig næringsinntekt, og deretter fylle ut skjemaet for alminnelig næringsinntekt og personinntekt (ligger på Altinn). Hvis du har liten næringsinntekt er det mulig å argumentere overfor likningskontoret med at PCen skal gå til fradrag mot næringsinntekten alene (for å unngå at en stor del forsvinner i minstefradrag på lønn), men der spiller likningskontorets skjønn en rolle. Hvis din første næringsinntekt er på 10 000 kroner og du ber om å få trukket 9950 på din nye PC, kan det nok tenkes at de har innvendinger, for å si det slik. 🙂
01/10/2007 at 17:31
Nå driver vi med litt forskjellige ting, men for hva det er verdt:
Selv går jeg for én kraftig bærbar (MacBook Pro) til alle jobbting. Og det inkluderer video- og fotoredigering på to plattformer (Mac og Windows XP).
Noen ikke-nevnte fordeler: Man får to skjermflater hjemme, i mitt tilfelle 1440×900 og 1680×1050. Da kan jeg f.eks ha mail, musikk, IM ol på den ene skjermen, og det jeg jobber med på den andre. Eller Mac på den ene og Windows på den andre etc. Veldig greit.
Det er også kjekt å ha full kraft med seg ut på tur, i stedet for en budsjett-laptop og ubrukt hjemmekraft.
Jeg får deg vel ikke til å kjøpe Mac denne gangen heller, men nevner at MacBook Pro vil se mye bedre ut enn en Thinkpad når du skal ut blant folk 😉
Dessuten finnes det støtte for pingvin-baserte OS, har jeg hørt.
Ja, og så har jeg en Mac Mini til stuebruk. Musikk, IM, surfing, TV-opptaker, video etc. Stas.
Hvis du vil bygge noe, kan det jo være en skikkelig filserver/backup/dele-ting.
01/10/2007 at 18:10
Takker for gode tips, navnebroder.
> Jeg får deg vel ikke til å kjøpe Mac denne gangen heller, men nevner at
> MacBook Pro vil se mye bedre ut enn en Thinkpad når du skal ut blant folk 😉
Her dekker jeg bak min Macbook-eiende bedre halvdel, som uttaler at “Thinkpad sier “I mean business”, Macbook sier “I mean design”, la di da.” Okei, “la di da” var min tilføyelse. Og når jeg først er i tilføyningsmodus: “Dell sier “jobben min har en innkjøpsavtale”.” 😉
Jeg tror forsåvidt ikke at valget av Macbook vil vekke særlig oppsikt i den ene eller andre retningen, rett og slett fordi de er begynt å bli så vanlige i store segmenter av markedet. I så måte er Ubuntu-klistremerket mitt langt mer eksotisk. Og det er nok heller den effekten jeg etterstreber når jeg foreleser, snarere enn eleganse… 🙂
02/10/2007 at 12:11
Oi – stolt og glad over å være med i tankene!
Porsche-disken var skrekkelig pen, og jeg regner med at den også er teknisk god nok. Ikke så mye som kan gå galt med slike USB-disker, kanskje – men jeg har vært ut for noen skikkelig billige som har blitt farlig varme.
Oppsettet virker ellers fornuftig ut fra det behovet du mer eller mindre indirekte har fortalt om gjennom bloggen, jeg vil bare føye til en liten kjepphest mens jeg potensielt slår inn åpne dører her: Redundans.
Ingen disker varer evig, alle disker skal dø. Som oftest dør de når det passer dårligst. Et slikt felles lagringspunkt er veldig praktisk, men dersom brukerne ikke er systematiske i sine lagringsvaner er det også et potensielt SPOF.
Hjemme hos meg løser jeg dette med backup av serveren, alt vi produserer selv tar jeg sikkerhetskopi av. I ditt nett blir det kanskje tungvindt å ta backup av Lacien, men hvis brukerne er nøye med å lagre alt egenprodusert dobbelt, eller i praksis lagre lokalt og ta sikkerhetskopi mot USB-disken relativt ofte, skulle sikkerheten være innenfor rimelige marginer.
Men klart, med dobbel ekstern lagring er du dobbelt så sikker – og med slikt som Synologys DiskStation¹ skulle det være mulig å løse behov for ekstern tilgang og slikt, også.
¹ http://www.synology.com/enu/products/DS106serise/index.php
02/10/2007 at 13:54
Redundans er avgjørende, og i mitt tilfelle innebærer det at det tas backup til to eksterne harddisker, hvorav en til enhver tid ikke oppbevares sammen med PCen (uten at jeg vil gå mer i detalj på det… 🙂 DiskStation-løsningen var meeeget interessant, så takk for tipset!
02/10/2007 at 22:13
“Thinkpad sier “I mean business”, Macbook sier “I mean design”, la di da.”
Hahahaha. Det er første gangen jeg har hørt.
Unge velger bærbare fordi de er vant til å koble seg til overalt. Det er mobiltelefonen som drar med seg nye vaner. Og caféer med WLAN.
Men det hindrer ikke å ha en enda fetere maskin hjemme.
02/10/2007 at 22:19
Vel, hadde jeg kunnet få en casemodding av dette slaget, ville jeg garantabelt gått for en stasjonær igjen. 😀