Ifølge New York Times er Amazon og Google begge iferd med å lansere nye eboktjenester denne høsten. I Amazons tilfelle handler det om en helt ny leseplate, kalt Kindle (skal man tro Engadget kommer den til å ha veldig høy lommekalkulatorfaktor – hvorfor i hule heite kunne ikke Amazon kostet på seg proffe designere til å lage et produkt som dette, når de vet hvor opptatt mange lesere er av bokas fysiske form?), som skal kobles direkte til bokhandelen via trådløs forbindelse. Google på sin side har planer om å ta betalt for full tilgang til noen av de copyrightbeskyttede bøkene i Google Book Search. Her skal forleggerne selv bestemme prisen, og dele inntektene med Google.
For en gammel eboktilhenger lyder dette sørgelig kjent (og dermed lite lovende). Kindle kommer til å koste mellom 400 og 500 dollar, og vil altså være omtrent like overpriset som de andre leseplatene på markedet. Det hjelper lite å ha en innebygd nettleser når skjermen baserer seg på elektronisk blekk, som betyr null farger og treg skjermoppdatering (det er mer enn utseendet som gir lommekalkulatorassosiasjoner). Ideen om å binde platen til en nettbokhandel er forøvrig ikke ny, slik NYT gir inntrykk av – den ble prøvd med minimal suksess av selskapet Gemstar rundt årtusenskiftet, og brukes fremdeles av Amazon-eide Mobipocket. I Gemstars tid var det ikke mulig for ikke-amerikanske kunder å kjøpe bøker til sin leseplate, men nå ser det ut til at også Amazon UK er med på leken. Det skal bli interessant å se om det innebærer at også andre europeiske kunder kan handle der – i mine øyne en forutsetning for at konseptet skal kunne lykkes.
Googles lansering av en betaltjeneste var som forventet, men støter på et par store problemer: publikums motvilje mot å lese generell litteratur på skjerm, og motviljen mot å betale for elektronisk innhold som ikke er priset vesentlig lavere enn papirutgaven (dette kommer an på Googles forlagspartnere, og historikken der er ikke god, dessverre). Med tanke på hvor lite entusiasme det eksisterende boksøket genererer blant kjernetroppene på nettet (søk på “Google Book Search” i Technorati), må det satses hardt på nisjer som fag- og lærebokmarkedet. Seth Godin har rett i at Google kan drive mye trafikk til boksøket ved hjelp av nettsøket, men det vil neppe selge mange kjærlighetsromaner. Bokbransjen trenger sårt til omstillingene og nyskapningen som en bred digitalisering nødvendigvis vil føre med seg, men spørsmålet er om selv disse to kjempene kan få liv i ebokmarkedet. Jeg tviler, men håper at jeg tar feil.
06/09/2007 at 11:05
Må si meg enig med deg der – tror neppe noen av disse blir store suksesser. Det er for ubehagelig å lese bok på skjerm til at det er verdt å betale fullpris. Prisen må ned, så kan det diskuteres hvordan bøkene bør presenteres.