Jeg skal ikke bruke tid på å liste opp de allmenpolitiske argumentene mot Oslo FrPs forslag om leie ut bibliotekbøker mot betaling – det kommer FrPs konkurrenter om velgerne ganske sikkert til å ta seg av. Men som bibliotekaktivist kan jeg med en viss bakgrunn for egne meninger hevde at dette er et klassisk eksempel på et forslag som et parti kan slenge ut i en kommunevalgkamp, vel vitende om at det aldri kommer til å bli gjennomført i praksis. I dette tilfelle er årsaken at forslaget om utleie er i direkte konflikt med to svært godt funderte norske lover: Bibliotekloven (ja, folkens, det finnes en slik) og Åndsverkloven.
Det første først: Biblioteklovens § 1 sier at “folkebibliotekene skal ha til oppgave å fremme opplysning, utdanning og annen kulturell virksomhet gjennom informasjonsformidling og ved å stille bøker og annet egnet materiale gratis til disposisjon for alle som bor i landet.” Nøkkelordet er “gratis”. Bygningene hvor Oslo FrP vil leie ut bøker mot opptil 60 kroner per eksemplar kan kalles mye rart, men ikke bibliotek. Oslo-partiet tar bare delvis høyde for dette i partiprogrammet (PDF), når de i bibliotekavsnittet (som forøvrig staver navnet til Oslos bibliotek på mange interessante måter), sier at “dersom slik betaling og øvrig overgang til aksjeselskapsdrift krever endring av Bibliotekloven, vil Oslo FrP både søke om dispensasjon fra denne samt arbeide gjennom partiets stortingsgruppe for å forandre loven”.
Det kvalifiserende “dersom” i teksten er det intet grunnlag for, da gratisprinsippet er krystallklart formulert i loven. Og om partiet mot formodning skulle få gjennomslag for en dispensasjon, gjenstår fremdeles Åndsverkloven, som i § 2 gir opphavsmannen “enerett til å råde over åndsverket ved å fremstille varig eller midlertidig eksemplar av det og ved å gjøre det tilgjengelig for almenheten, i opprinnelig eller endret skikkelse, i oversettelse eller bearbeidelse, i annen litteratur- eller kunstart eller i annen teknikk.” Tilgjengeliggjøringen inkluderer også utleie: om noen ønsker å leie ut en av mine bøker, må vedkommende ikke bare spørre meg om tillatelse, men også betale meg en andel av inntektene om jeg ønsker det.
Nei, jeg tror ikke Oslo FrP er istand til å se ironien i at et forslag om privat utleie ikke nevner den viktigste private aktøren – den som har eiendomsretten til produktene som skal leies ut. Men altså: Fordi opphavsretten er individuell, må det inngås utleiekontrakter med alle rettighetshavere til verker som finnes i Deichmanskes samling. Det inkluderer ikke bare verkene som produseres av de mer enn 6600 nålevende medlemmene av norske forfatterforeninger, men også alle livsarvinger etter forfattere som døde for mindre enn 70 år siden. Ingen vet hvor mange det dreier seg om, men vi snakker utvilsomt om titusener. Forlag som vil nyutgi gamle, glemte titler erfarer jevnlig hvor vanskelig det kan være å finne arvinger i en tid med mye navnebytte, flytting osv.
Summa summarum: Først må rettighetshaverne finnes. Så må det inngås utleieavtaler med dem, og deretter skal de ha utbetalt sin andel av inntektene. Mye kan automatiseres, men det er ikke til å unngå at FrPs bokutleiesentral blir en særdeles omstendelig og byråkratisk institusjon. Og merk at avtalene som inngås i Oslo, bare har gyldighet der. Det norske bibliotekvesenet er kommunalt, så hver av landets 431 kommuner må inngå separate avtaler med alle rettighetshavere. Åndsverkloven skiller ikke på institusjonens størrelse, så biblioteker med én ansatt må gjennom samme prosedyre som landets største folkebibliotek.
Hvilket forhåpentligvis er årsaken til at Oslo FrPs moderparti ikke nevner dette forslaget med et ord i den delen av prinsipprogrammet som omtaler bibliotekene. “Det enkleste er ofte det beste”-partiet burde ha de beste forutsetninger for å skjønne at gratisprinsippet ikke bare springer ut av opplysningstidens idéer om kunnskap til alt folket, men også er den eneste praktiske løsningen på kontraktsproblemet som forfattere kan leve med – også i land som mangler våre generøse støtteordninger.
Det eneste realistiske alternativet vil stride mot et av FrPs grunnprinsipper. Ja, for det er mulig å tenke seg en nasjonal utleiekontrakt bygd over samme lest som de mange kollektive avtalene som preger norsk bokbransje idag. Bibliotekvederlaget, som er ment å kompensere for inntektstapet forfattere lider som følge av utlån, er en aktuell modell. Det fordeles ikke til hver enkelt rettighetshaver direkte, men forvaltes av forfatterforeningene etter forhandlinger med Kulturdepartementet, som opptrer på vegne av bibliotekene. Ikke helt i tråd med FrPs syn på slike avtaler (se punktet “Inntektspolitikk og lønnsdannelse”), for å si det mildt.
Forutsetningen for at forhandlingene i det hele tatt kan finne sted, er et minstemål av godvilje mellom partene. Den skal det bli vanskelig å finne på forfattersiden, når forfatterne ikke engang er funnet verdige til å bli nevnt i Oslo FrPs programpost (i motsetning til bokhandlere og forlag).
01/09/2007 at 22:04
*sukk*
Ikke at jeg stemmer i Oslo, men… Hårreisende forslag. Og som du sier, det strider imot Bibliotekloven.
Jeg synes egentlig det kun er nok et eksempel på at de ikke har satt seg inn i hva det dreier seg om…
Minner meg forøvrig første året på HiO, hvor jeg leste en uttalelse av en i Fridemokratene. Han så ikke poenget i bokbusser, for nå var jo bøker så billige, at man kunne da kjøpe seg bøkene selv! Fyren kan umulig ha satt sine bein i en bokhandel de siste… Noensinne? Og han kan neppe lese mer enn én, kanskje to bøker i året.
Må innrømme at jeg blir en smule provosert.
01/09/2007 at 22:40
Takk for fint innlegg! Det var godt å få litt oppklaring. Jeg trodde FRP var på jordet, men at de ikke engang har funnet fram til jordet visste jeg ikke…
02/09/2007 at 10:36
Svært på sin plass, Eirik Newth. Anbefaling av oppslaget i Dagsavisen og blogginnlegget ditt er tatt med på Norsk Bibliotekforenings nettsted BibliotekSATS, i kapitlet “Hvorfor offentlige, gratis bibliotek?”. Finn lenka dit under “Aktuelle tema” til høyre: http://www.norskbibliotekforening.no
Vi følger spesielt opp bibliotekdebatten i Oslo her:
http://www.norskbibliotekforening.no/article.php?id=1650&p=
02/09/2007 at 13:53
Interessant, men jeg lurer på en ting. Du skriver følgende:
“Åndsverkloven, som i § 2 gir opphavsmannen “enerett til å råde over åndsverket ved å fremstille varig eller midlertidig eksemplar av det og ved å gjøre det tilgjengelig for almenheten, i opprinnelig eller endret skikkelse, i oversettelse eller bearbeidelse, i annen litteratur- eller kunstart eller i annen teknikk.” Tilgjengeliggjøringen inkluderer også utleie”
Er ikke også systematisert utlån en form for tilgjengeliggjøring?
Det må dermed finnes unntak som tillater visse former for tilgjengeliggjøring uten eksplisitt tillatelse fra eieren av den individuelle opphavsretten. Hvilke unntak finnes og hvor finner man disse formulert?
02/09/2007 at 14:29
Det er i grunnen ikkje §2 som hindrar utleige, men §19 i Åndverkslova:
“Spredning av eksemplar
§ 19. Er et eksemplar av et verk solgt med opphavsmannens samtykke, kan eksemplaret spres videre blant allmennheten. Det samme gjelder eksemplar av offentliggjort verk, og ethvert eksemplar av kunstverk eller fotografisk verk, som opphavsmannen på annen måte har overdratt. Bestemmelsene gjelder bare der eksemplaret er solgt eller overdratt som nevnt innenfor Det europeiske økonomiske samarbeidsområde, med mindre eksemplaret er ervervet av en person til privat bruk eller spres videre ved utlån eller utleie.
Bestemmelsen i første ledd gir, med unntak for byggverk og bruksgjenstander, ikke adgang til utleie. Heller ikke gir bestemmelsen adgang til utlån av maskinlesbart eksemplar av datamaskinprogram. Likestilt med leie er bytte som drives som organisert virksomhet.”
02/09/2007 at 14:37
Bent Johan: Åndsverkloven inneholder en rekke paragrafer som dekker tilgjengeliggjøring for allmenheten uten behov for avtale med den enkelte rettighetshaver. Den mest relevante for bibliotekdrift er § 19: “Er et eksemplar av et verk solgt med opphavsmannens samtykke, kan eksemplaret spres videre blant allmennheten. Det samme gjelder eksemplar av offentliggjort verk, og ethvert eksemplar av kunstverk eller fotografisk verk, som opphavsmannen på annen måte har overdratt.”
Ellers er dette en del av en stor og kompleks debatt som særlig raste i forkant av den siste gjennomgangen av Åndsverkloven i 2005, søk f.eks. etter “gratisprinsippet” og “åndsverkloven” på
http://www.norskbibliotekforening.no/ .
02/09/2007 at 14:55
Vidar: Det er fullt mulig å leie ut bøker mot betaling innenfor Åndsverklovens rammer (§2 a). Noen husker kanskje forsøkene som ble gjort med bokutleie i bokhandlere og videregående skoler for noen år siden. Fullstendig lovlige, men visstnok så tungdrevne og lite lønnsomme at de ble skrinlagt. Poenget mitt med å nevne Bibliotekloven er at man ikke kan kalle en utleieinstitusjon for et bibliotek.
02/09/2007 at 15:05
Takk for opplysende svar! Opphavsrettslige spørsmål er både komplekse og interessante.
02/09/2007 at 15:13
Bent Johan: Det kan man trygt si at de er. Som ikke-jurist prøver jeg å holde tunga rett i munnen, men det kan være smart å følge med, for å se om mer kvalifiserte folk avklarer det bedre i kommentarfeltet. Det pleier å skje når jeg blogger slike spørsmål. 🙂
02/09/2007 at 18:00
Det er FrPs rolle og natur å være et vulgært og ukultivert parti. Vi kan kanskje ikke klandre FrP for at de ER FrP.
Vi burde derimot sette store spørsmålstegn ved de partier som har satt FrP til å lede og forvalte kulturpolitikken i hovedstaden.
Det er Høyre, KrF og Venstre.
02/09/2007 at 18:55
Politisk sett står jeg like langt fra FrP som deg, men jeg mener likevel det kan være nyttig å gjøre noe mer enn å avvise partiets kulturpolitikk som vulgær. I dette tilfellet ville jeg simpelthen vise at partiets forslag ikke bare er dypt upraktisk, men sannsynligvis også fører til mer byråkrati og en rekke uforutsette offentlige utgifter. Ellers deler jeg din oppgitthet over de andre borgerlige i dette tilfellet.
02/09/2007 at 23:38
Egentlig hadde det vært et interessant prosjekt å samle sammen alle forslag i lokale valgprogram som enten medfører lovbrudd eller krever omfattende “dispensasjoner”. Jeg har en mistanke om at det er en del.
Ulempen er at noen må lese gjennom alt dette valgflesket. Egentlig burde det vel vært journalistenes oppgave, men de er kanskje opptatt med andre ting.
04/09/2007 at 21:40
Det kan godt tenkes at FrP er klar over det du peker på i posten din, men det kan jo igjen brukes som argument for å legge ned bibliotekene en gang for alle: Det blir for byråkratisk og tungvint (og dyrt), derfor får folk kjøpe bøkene sine selv.
Om jeg manglet grunner til å ikke stemme FrP fikk jeg i hvert fall en god grunn nå.