Jeg var i Trondheim på lørdag og foreleste om det jeg kaller den digitale persona, i betydningen rollene vi påtar oss på nettet. Min forelesning kom rett etter en halvtime med nettskumlifisering fra Datatilsynet, og jeg valgte derfor det motsatte perspektivet, dvs hvilke rasjonelle motiver folk har for å eksponere seg på nettet. Datatilsynet snakket om viktigheten av å slette spor, jeg snakket om verdien av å sette spor. Dagsavisen har snakket med medieforsker Marika Lüders, som også er positiv til sosiale nettsteder, og faktisk mener at Facebook forander ungdoms væremåte:
Ungdommene sier rett ut at de har blitt mer utadvendte og fått større selvsikkerhet av å uttrykke seg gjennom slike medier. For dem som i utgangspunktet er sjenerte og innesluttede, kan det kjennes tryggere å uttrykke seg i slike sammenhenger, hvor de har større kontroll over hvordan de vil framstå.
Morsomt å få bekreftet noe jeg har mistenkt lenge: det er nå engang slik at grensen mellom virtuelt og reelt liv viskes ut. Derfor kan det være vel så skadelig å ikke gi treff når en potensiell arbeidsgiver googler navnet ditt. For en under tretti kan manglende treff fungere som det uforklarlige hullet i CVen ingen ønsker seg. Løsningen er ikke å gjemme seg, slik Datatilsynet ser ut til å tilrå, men å ha et bevisst forhold til hvordan man fremstår i offentligheten. I fremtiden er strategisk kommunikasjon et skolefag, og vi er alle våre egne spinndoktorer.
14/05/2007 at 10:22
Setter spor… og støtter ditt syn om strategisk kommunikasjon – som fag allerede i ungdomsskolen før russetid!
15/05/2007 at 14:20
Jeg synes det er ganske kult å google meg selv å få treff bl. a. på en artikkel jeg har skrevet for Bibliotekforum. 😀
15/05/2007 at 15:24
Nå, for eksempel, googlet jeg meg selv, jeg gjør det innimellom.
Jeg tror du har rett Eirik, det er absolutt ikke slik at det å være totalt fraværende på nett er veldig bra i jobbsøkersammenheng. For et par uker siden eller tre ble jeg kontaktet av et “employer branding” selskap. De ville at jeg skulle komme å snakke om hvordan man skal gå frem for å rekruttere attraktive jobbsøkere, for eksempel gjennom sosiale nettverkstjenester. Jeg hadde ikke tid til å si ja, og uansett er jeg mer interessert i de sosiale og personlige aspektene omkring bruk av medierte kommunikasjonsformer.
Jeg synes Datatilsynet gjør en viktig jobb i forhold til dette, og jeg synes personvern er viktig. Men det å ha en synlig tilstedeværelse på nett har blitt så viktig for så mange, og det man får igjen for denne tilstedeværelsen ser ut til å veie opp for de mer diffuse (men like fullt reelle) farene i forhold til personvern.
15/05/2007 at 17:58
Marika: Takk for en informativ kommentar – det skal bli morsomt å snakkes nærmere. 🙂 Klart at personvern er viktig, problemet oppstår når alle er så enige om at det er viktig at Datatilsynet slipper unna med en for negativ virkelighetsbeskrivelse. I likhet med andre negative kampanjer kan det fort bli møtt med apati eller motreaksjoner hos målgruppen, og _det_ ønsker jo ingen.
15/05/2007 at 23:46
Hei og takk for et flott og inspirerende foredrag! Godt at noen klarer å samle tankene og løfte blikket over pekefingeren.
Positiv synlighet på nettet kommer til å bli mer viktig for alle!
Klikk på lenken og “spol” til ca. 54. min om du gikk glipp av foredraget!
http://multimedie.adm.ntnu.no/mediasite/Viewer/Viewers/Viewer320TL.aspx?mode=Default&peid=ddf145dc-cb9e-4e88-96da-1230ced882cd&playerType=WM7&mode=Default&shouldResize=true&pid=09856aef-52c4-4c4e-9665-2e82e0f2708e&playerType=WM7#
19/05/2007 at 02:35
Hei Eirik. Har ingen spesiell kommentar egentlig, bare synes at du virker så fin som person. Liker at du er opptatt av kattene dine og at du er en sammensatt person med mange ulike kvaliteter.