Tord Høivik skriver klokt og interessant om kunsten å kaste bøker, en akk så nødvendig del av det å forvalte en stor boksamling. Omtrent samtidig omtaler Washington Post en metode som – såvidt jeg vet – ikke har fått gjennomslag i Norge foreløpig. I Fairfax County, Virginia, kasserer man bøker som ikke har vært utlånt de siste 24 månedene:

Like Borders and Barnes & Noble, Fairfax is responding aggressively to market preferences, calculating the system’s return on its investment by each foot of space on the library shelves — and figuring out which products will generate the biggest buzz. So books that people actually want are easy to find, but many books that no one is reading are gone — even if they are classics.

Man beholder et eksemplar til fjernlån, så bøkene forsvinner ikke ut av systemet (for lånerne innebærer det i praksis at de må vente noen ekstra dager). Men metoden har møtt kritikk, fordi noen av bøkene som er blitt “stemt ut” av brukerne er klassikere av forfattere som Emily Dickinson og Eugene O’Neill. Ideen om at biblioteket alltid skal ha tilgjengelige klassiske verker, rett og slett fordi vi har godt av å lese dem, står sentralt i folkeopplysningstanken. Eller som Leslie Burger, leder i American Library Association og sjef for Princeton Public Library sier det:

“I think the days of libraries saying, ‘We must have that, because it’s good for people,’ are beyond us. There is a sense in many public libraries that popular materials are what most of our communities desire. Everybody’s got a favorite book they’re trying to promote.”

Selv om bestselgerne er vinnerne med dette systemet, er det ikke bestselgerkulturen (alene) som driver denne utviklingen. Bokbransjen har i høyeste grad laget ris til egen bak. Det utgis årlig så mange nye titler (et sted mellom 100 000 og 200 000 i USA, rundt 5000 i Norge) at det ikke er til å unngå at eldre titler blir fortrengt. Den åpenbare løsningen på dette er digitalisering, men det er en prosess som kommer til å kreve lange og omstendelige forhandlinger. Og mens norske forfattere venter på at Google skal betale for boksøk, fortsetter bibliotekene å kaste…
Til sjuende og sist handler dette om teknologiutvikling, og nye brukervaner og -forventninger. Utlånet av andre medier enn bøker (som CDer og DVDer) øker stadig, og vil om få år overgå utlånet av bøker. Disse mediene krever (i alle fall inntil videre) hylleplass. Folk forventer å finne noe mer enn rekke på rekke med bokhyller når de besøker biblioteket nå til dags, som datamaskiner med nettilgang, sittegrupper, studierom og kanskje til og med en kaffeautomat. Wifi er blitt viktigere enn Wergeland for folket. Det er en skattefinanisert institusjon med ordet “folk” i navnet nødt til å ta på alvor.