Tirsdag 16. mars innleder jeg til en debatt om bibliotekets fremtid i Moss bibliotek, med et panel bestående av byens kulturpolitikere. Spørsmålet er hvordan teknologi og samfunnsutvikling vil påvirke biblioteket det neste tiåret, og som det fremgår av denne artikkelen i Moss Avis har man forhåpninger til undertegnede:

Det er det vi lurer på, da, og som vi satser på at Eirik Newth vil si mye vettugt om. Newth, astrofysiker, forfatter og “danseløve”, sitter i hovedstyret i Norsk Bibliotekforening og er svært godt inne i det som skjer av teknologisk utvikling.


Nok et eksempel på at jeg kommer til å være Danse-Eirik en god stund framover, tydeligvis, men viktigere er det at dette understreker et linjeskifte fra min side. Etter å ha hatt en sterk faglig interesse for produksjonsleddet i bokbransjen det siste tiåret, er mitt fokus i ferd med å flyttes over på distribusjonsleddet. Det er her utviklingen går raskest og mulighetene er størst, og det er også her det er mest å tape om man satser feil.
Bibliotekvesenet spiller en nøkkelrolle som et lokalt basert grensesnitt mot analoge og digitale medier, og dette merkes i det faglige miljøet. Mens forfattere og forlagsfolk fremdeles fremstår som konservative og teknologiredde (for ikke å si dønn uvitende), preges bibliotekfolk i stadig større grad av behovet for tilpasning til den teknologiske utviklingen. Som rimelig kan være: de kommunale bilbliotekene må imøtekomme publikums krav på en helt annen måte enn en oslobasert bokbransje som er statsstøttet opp til gjellene.
Hvorom alt er: dette er et viktig tema for undertegnede, som vil komme til å prege denne bloggen i tiden fremover.