Nettopp hjemkommet fra en svipptur til England, som ikke var mindre svippete enn at jeg rakk å lese åtte bøker. Nedenfor følger de, i rekkefølgen de ble lest. Anbefalte titler har pekere til Amazon. 😉
Kim Stanley Robinson: Forty Signs of Rain. En roman om det som før eller siden kommer til å snu livene våre på hodet, men som få orker å tenke på og knapt noen forfatter har våget å skrive om. Handlingen er lagt til en ubestemt (men nær) fremtid, åstedet er Washington D.C. og National Science Foundation (motstykket til vårt forskningsråd) og hovedpersonene er forskere som forsøker å overbevise politikere om at det haster å gjøre noe med klimaendringene. Som tittelen antyder, spiller regn og flom en viktig rolle i dette første bindet av en planlagt trilogi. Ingen skal beskylde Kim Stanley Robinson for å ha hastverk (isbreaktig tempo er stikkordet her) men så er også emnet og miljøet han tar for seg stort, komplekst og omstendelig.
Douglas Kennedy: State of the Union. Avslappende, uforpliktende popcornlitteratur om en lærerinne som er fanget i et kjedelig ekteskap, som begår et feiltrinn i de radikale 70-åra og som blir hjemsøkt av dette mer enn 30 år senere.
Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner: Freakonomics. Mine forventninger til denne boka ble ikke helt innfridd. Stoffet er for anekdotisk og vidtfavnende, og teksten bærer preg av at begrepet “freakonomics” ikke blir klart nok definert. Eksempel: historien om Stetson Kennedy, mannen som nærmest egenhendig knekket Ku Klux Klan, er fabelaktig på sitt vis, men hadde passet langt bedre i Malcolm Gladwells The Tipping Point.
Gabrielle Zevin: Elsewhere. En tenåringsskildring med en original vri: vi følger femten år gamle Liz’ opplevelser i dødsriket. Livet i det hinsidige har vært skildret mange ganger, men sjelden så originalt og med så stor følelsesmessig innlevelse som her (jeg vet hva jeg snakker om). Boka markedsføres som ungdomsbok i Storbritannia, men er i høyeste grad lesverdig for voksne.
Olaug Nilssen: Få meg på, for faen. Turens utvilsomme bomkjøp. Rotete, poengløst pludder, skrevet på den skoleflinke, skrivekunstakademiaktige måten (i dette tilfellet: gjentakelser, perspektivskifter, kreativ oppstilling av bokstaver på sidene) som vanligvis garanterer en forfatter en lang karriere i Norge.
Kim Stanley Robinson: Fifty Degrees below. Oppfølgeren til Forty Signs of rain. Flommen som rammet Washington D.C. i forrige bok, etterfølges av en ekstremt kald vinter når Golfstrømmen “skrus av” som følge av nedsmelting av innlandsisen på Grønland (et langt fra utenkelig scenario).
Lisa Tuttle: Writing Fantasy & Science Fiction. En av mange “how-to”bøker innen genren, med nyttige definisjoner av undergenre, praktiske skrivetips og fakta om den britiske/amerikanske bokbransjen. Det siste virker kanskje ikke så relevant for norske skribenter, men med tanke på utviklingen i Norge skader det ikke med innblikk i et system som i stadig større grad baserer seg på litterære agenter. Feriens lille element av “busman’s holiday“, dette. 🙂
Niall Ferguson: Colossus – The Rise and Fall of the American Empire. Fergusons bok har med rette vakt stor debatt. Hans hovedtese er at imperier er normaltilstanden i historien, at de kan være av det gode for de koloniserte og verden forøvrig, og at USA bør innta rollen som liberal, demokratisk imperiebygger. Men ny-imperialisten Ferguson er ingen optimist: han påpeker (og dokumenterer grundig) hvor lite villige amerikanerne er til å tre inn i denne rollen. USA er et motvillig imperium, noe som nærmest naturnødvendig fører landet ut i hengemyrer som Vietnam og Irak. Det er ikke vanskelig for en som er rimelig vel bevandret udi historielitteraturen å finne hull i Fergusons argumentasjon, men tankevekkende er boka utvilsomt.
11/07/2006 at 11:21
Nå har jeg ikke lest noen av Olaugs bøker, så jeg uttaler meg på generelt grunnlag:
Det virker som om det finnes to måter en forfatter kan sikres “en lang karriere i Norge” på.
Enten ved å skrive bredt anlagt litteratur som blir hovedbok i Bokklubben, og som “alle” kjøper. Dette fører riktignok til at forfatteren risikerer å bli angrepet for kommersialisme og det som verre er, men han har i det minste råd til hytte på Sørlandet.
Eller ved å skrive smal, pludrende, skoleflink litteratur (gjerne på nynorsk) som nesten ikke selger, men som innbringer forfatteren en rekke priser og stipender og diverse lønnede verv som gjør det mulig for ham å leve av å være forfatter.
Jeg tror det siste er temmelig vanlig nettopp i Norge, hvor diverse støtteordninger sørger for å holde forlagsregnskapet i balanse uansett utgivelsespolitikk.
11/07/2006 at 11:32
Stian, jeg kunne ikke sagt det mer presist selv. Men som du sikkert også vet: “Them’s fightin’ words”. Tøft at du som debutant sier det så tydelig. 😉
20/07/2006 at 22:09
Hvordan klarer du å lese hele 8 bøker (de fleste tilogmed på engelsk) i løpet av en svipptur??
20/07/2006 at 23:51
Og de fleste av dem tjukke, vel å merke. Man kan trygt si at jeg er en typisk boksluker. Men det har sikkert også litt med saken å gjøre at det ikke ble overlag mye uteliv om kvelden – Worcester og Oxford er ikke så veldig befordrende for slike tildragelser. 😉
28/07/2006 at 11:49
Trenger du noen anbefalinger på videre lesning, så rop ut. 😉