Deepcold viser konsepttegninger av seks kansellerte romprosjekter fra det akk så kreative 60-tallet, inkusive Dyna-Soar (et eksempel på at den mest fremtidsrettede teknologien ikke alltid vinner) og det hemmelige sovjetiske månelandingsfartøyet.
Wired har en langt mer jordnær sak om bysykler med innovativ plassering av kranken, konstruert for å dra nytte av en fornyet interesse for sykler i kjølvannet av Lance Armstrongs suksess, oljeprisøkning og terrorfrykt. Koblingen mellom disse to sakene burde forøvrig være åpenbar… 😉
14/02/2006 at 14:26
Mens teknofriker av nesten alle avskygninger tror at den eneste teknologi som utvikles er den elektroniske, er det deilig at du trekker frem ingeniørkunst.
Sykkel”nyvinningen” virker på meg som å være gode gamle apache.
Månefartøyer er alltid fascinerende- og når man leser om deres historie og alle de mislykkede eller uprøvede designene- hvem vet hva Kineserene kunne funnet på hvis de ikke hadde stoppet etter å ha blåst sin månefarer til himmels (ja, jeg tenker på den uforglemmelige Mythbusters-episoden nå)…
Vel, her er et par nyvinninger fra agrarfronten:
kverneland har utviklet en lettplog som etter deres sigende kombinerer det beste med redusert jordarbeiding og tradisjonell jordarebiding
(link, lang som et vondt år: http://www.kverneland.com/irj/servlet/prt/portal/prteventname/HtmlbEvent/prtroot/pcd!3aportal_content!2fKVG!2fcom.kverneland.www!2fcom.kverneland.iviews!2fcom.kverneland.kvLaunch )
Mens Pyrolyse nå ser ut til å kunne være en fungerende metode som kan egne seg for å fremskaffe forskjellige energifraksjoner fra først og fremst fibervirke (kull, olje, gass), og det er under oppstart ett forsøk på dette på Notodden. Før ville jeg trodd at energikravet til å gjøre dette var for høyt, men det ser ut til å bedre seg. Og så var det link, da- finner ikke igjen artikkelen, men her er SINTEF’s fremstilling av forskjellig bruk av energi fra biomasse: http://www.sintef.no/content/page1____2040.aspx
KEE
14/02/2006 at 14:31
Takk for tipsene, som jeg tar med meg videre til et visst radioprogram… Ellers er jeg etterhvert blitt så gammel at jeg faktisk husker tiden før alle de elektroniske dippeduttene gjorde sitt inntog. Den gang jeg vokste opp var det jo nye flytyper, romskip, bilmotorer (noen som husker Wankelmotoren?) og skipsteknologi som var tingen. Jeg mener å huske at det fantes samlekort med supertankere – eller er jeg helt på villspor nå?
14/02/2006 at 21:30
Husker wankelmotoren ja- et fullstendig sinnsykt trøkk fra Mazda RX7 fra en knøttliten motor. Ikke den mest bensingjerrige per hestekraft eller kilometer akkurat, men likevel en enorm kraftpakke, paket veldig veldig smått…
En annen gammel motor har igjen kommet til heder og verdighet- Stirlingmotoren brukes nå til kombinert elproduksjon og varmeproduksjon (tar varme fra kjølevannet, dette gir kombinert høy virkningsgrad). De 2 mest fascinerende tingene med en stirlingmotor er selve virkemåten (utfordring til deg på radioprogrammet det der, forklare hvordan dette går an) og det at den i prinsippet kan bruke en hvilken som helst varmekilde til å lage bevegelsesenergi.
Kom over denne siden når jeg så etter ting om stirling: hvordan motorer virker animert.
http://www.keveney.com/Engines.html
KEE
24/08/2006 at 09:27
hei.. bare lurte på èn ting, du hakke en genial side med god presentasjon av wankelmotoren?
24/08/2006 at 09:32
http://www.keveney.com/Wankel.html viser hvordan Wankelmotoren fungerer med animerte GIFer. Og Wikipedia er selvsagt en ypperlig kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Wankel_engine