Wired og BBC kan melde at Jimmy Wales, mannen bak Wikipedia, nå vil innføre tvungen registrering for den som vil opprette nye artikler. Begrunnelsen er dels å begrense antall nye artikler som legges inn hver dag, men først og fremst ønsker han å imøtekomme noe av kritikken fra John Seigenthaler Sr. Seigenthaler (som i sin tid arbeidet for justisminister Robert Kennedy) oppdaget at biografien om ham på Wikipedia inntil nylig var et sammensurium av løgner – inklusive at han skulle være innblandet i Kennedy-drapene og ha bodd i Sovjetunionen.
Denne saken kan lære oss to ting om den åpne publikasjonsmodellen: den vil alltid være sårbar for hærverk og desinformasjon, og den krever at leserne har et bevisst forhold til retting av feil. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen: oppdager man en feil i Wikipedia retter man den der og da, før man eventuelt sender et brev til redaktøren (eller tar en telefon til grunnleggeren, slik Seigenthaler gjorde). Seigenthaler klager sin nød over at løgnartikkelen ble stående urettet i 132 dager. Det betyr at han må ha lest den gjentatte ganger med en nettleser, og dermed ikke kan ha unngått å se “Edit this page” oppe til høyre. Vel nærmer han seg de åtti, men det får være måte på sløvhet.
En rekke av argumentene for og imot den nåværende Wikipedia-modellen legges fram i debattråden på /. For egen del har jeg få problemer med en noe striksere registreringsprosedyre på Wikipedia, om det kan redusere antall tilfeller av spontant hærverk og ondsinnede guttestreker. Jeg har fått flere småfnisende henvendelser om Stoltenberg-saken i ettertid, og mitt standardsvar har vært: hvorfor rettet du det ikke da du leste det – du visste jo at det åpenbart var galt?
Oppdatering: Seigenthaler har svart på kritikere som har påpekt at han burde ha rettet, ved å uttale at han ville avsløre “uhelbredelige feil” ved leksikonet ved å la teksten stå etter at han ble gjort kjent med den. Akkurat, nei. Han vil altså vise at reglene som styrer Wikipedia er grunnleggende gale, ved å bryte de samme reglene. Han har dermed klart det kunststykke å bevise at regler kan brytes. Man lærer noe nytt hver dag.