Sendte nedenstående til Stortinget idag. Som Snurre Sprett sier… 🙂
__________________________________________________
Til medlemmene av Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité,
Mitt navn er Eirik Newth, og jeg er faglitterær forfatter og medlem av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) siden 1991. Jeg har hatt en rekke tillitsverv i NFF (styreverv fra 1995 til 1998), og er for tiden valgt forfatterrepresentant i Norsk bibliotekforenings styre. Som aktiv frilansforfatter er jeg både skuffet og overrasket over tonefallet i og nivået på argumentasjonen til min interesseorganisasjon. Sammen med en rekke andre aktører har NFF søkt å gi et inntrykk av at rettighetshavere står mot komiteflertallet i dette spørsmålet, men som vanlig er virkelighetsbildet mer nyansert.
Når alle udokumenterte påstander og skrekkscenarier er skrelt vekk, har NFF til gode å forklare meg som medlem nøyaktig hvordan flertallets forslag til endring av punktet om eksemplarfremstilling i arkiv, bibliotek og museer truer min virksomhet som forfatter, eller – som det ble hevdet i foreningens epostaksjon forleden – frata meg insentivet til å skrive nye bøker. Om noe skulle frata en forfatter lysten til å skrive, måtte det være realisasjonen av at de aller fleste bøker som ikke blir bestselgere (dvs det overveldende flertallet av utgitte titler), forsvinner fra det offentlige rom etter noen år.
Sett mot denne bakgrunnen er bibliotekenes utvidete mulighet til å digitalisere utilgjengelige verker ikke en trussel, men tvert imot et privilegium for forfattere. Heldig er den forfatter som får forlenget sitt forhold til leseren, heldig er den leser som får lese det som ellers ville være glemt, ganske enkelt fordi et bibliotek påtar seg bryderiet og kostnadene ved å digitalisere.
Min lesing av forslaget gir meg intet grunnlag for å tro på NFFs påstander om massespredning av kopier, og jeg er heller ikke i stand til å se at muligheten til å skrive ut på papir i vesentlig grad vil forringe forfatternes økonomi. Det kan faktisk argumenteres med at det å tilgjengeliggjøre verk på denne måten synliggjør forfatteren og verket, noe som i sin tur kan styrke forfatterøkonomien.
Som en av de mest aktive norske forfatterne på nettet, og bidragsyter til en rekke nettbaserte undervisningsprosjekter siden 1996, er jeg også en tilhenger av forslaget om implisitt samtykke. Det er en viktig rammebetingelse for min private virksomhet som nettpublisist (mitt nettsted har ingen bruksbetingelser av denne grunn), liksom som det er en forutsetning for nettbruk i sin alminnelighet. I den grad det er et lovforslag som stadfester gjeldende praksis, handler det altså om en praksis som har medvirket sterkt til å gjøre nettet til den viktigste kultur- og kunnskapssprederen siden fjernsynet. Som utdannet akademiker ser jeg den åpenbare verdien av implisitt samtykke for universitets- og høyskolesektoren, og jeg slutter meg derfor til Universitets- og høgskolerådets uttalelse i dette spørsmålet.
Etter gjentatte gjennomlesinger av de aktuelle tekstene føler jeg meg trygg på at den nye åndsverkloven, med komiteflertallets forslag til endringer, ivaretar mine rettigheter som opphavsmann, samtidig som den skaper rom for fremtidens tekstbaserte publikasjonsformer. Jeg har også tillit til at mange av mine forfatterkolleger vil slutte seg til dette synet, når støvet har lagt seg og de har fått tid til å sette seg ordentlig inn i saken.
Med hilsen,
Eirik Newth
Brevet er også publisert på www.newth.net/eirik, og kopier er sendt til NFF og NBF.
02/06/2005 at 15:50
Tiltredes!
02/06/2005 at 17:06
Det blir interessant å høre om du får noen kommentar fra NFF.
For øvrig er vi nok ikke enige om synet på kulturkomiteens innstilling, men jeg vet ikke om jeg skal bruke tid på å ha en offentlig mening nå eller vente til etter at lovforslaget er behandlet. Jeg tror vi trygt kan regne med at diskusjonen ikke stopper med det første.
02/06/2005 at 17:33
Har ingen problemer med saklig, begrunnet uenighet (det er som sagt et komplisert emne, dette), men jeg har et problem med det hissige tonefallet i debatten som går for tiden. Jeg mistenker at vi kunne ha fått en lov flere var fornøyde med, hvis ikke det var gått slik prestisje i saken. I tilfellet NFF er jo saken at generalsekretæren har kommet med usanne påstander om bl.a. undertegnede, og som han foreløpig ikke har vist vilje til å beklage. Vi får se hva som skjer.
03/06/2005 at 15:39
Jeg er også mangeåring medlem av NFF.
Jeg er særdeles skuffet og opprørt over hvordan “min” forening har valgt å takle denne saken, og ikke minst det nivået foreningen har lagt seg på i den offentlige debatten.
Det er komplett umulig å kjenne igjen det skrekkscenario for faglitterære forfattere som NFF har hisset opp medlemsmassen til å protestere i mot, i den teksten som blir lagt fram for Stortinget i dag. NFF har rett og slett ført sine egne medlemmer bak lyset.
Takk for velformulært brev til Stortingets kulturkomitee, Eirik. Jeg slutter meg til på absolutt alle punkter.
03/06/2005 at 18:38
BREV TIL TROND GISKE
Jeg har sympati med alle som synes at opphavsretten er komplisert.
Mange følelser er i sving. Og det er viktig å holde kommunikasjonen i gang.
Kanskje kan noen ha interesse av å lese mitt brev til medlem av Kulturkomiteen Trond Giske? Les
Balansert åndsverklov i fare, på
http://www.kopinor.no/
03/06/2005 at 18:49
Takker for dette bidraget. Mye hadde vært vunnet i denne saken om kommunikasjonen var kommet i gang tidligere, i mer ordnede former, og med lavere temperaturnivå. Det hadde gjort det mye lettere å skille mellom skinnuenighet som bunner i ulik fortolkning av en uklar lovtekst, og reell og prinsippbasert uenighet (mitt syn på implisitt samtykke er f.eks. ikke av ny dato, men er basert på et tiårs erfaring som nettpublisist).
04/06/2005 at 13:32
Omkamp i oktober…
Jeg har ikke helt bestemt meg for hvor mye og hvor sterkt jeg skal mene noe om de siste dagers skittkasting i debatten om Ånsdverkloven – jeg får nøye meg med å være enig med Jon på JonblOGG og Eirik…
04/06/2005 at 23:12
Jeg er enig i alt du skriver, og har sjøl gitt uttrykk for liknende synspunkter i flere sammenhenger.
Det er forskrekkelig å se hvor fort bøker nå “dør” og forsvinner… Jeg tror at for enhver forfatter er det en ting som overskygger alt, og det er trangen til å se sine verk ha en fortsatt eksistens, uansett i hvilken form. Bare de blir lest og brukt!
Ingar Knudtsen, medlem i NF og NBU