…og ikke bare fordi jeg kommer til å være i Leipzig på det aktuelle tidspunktet, er den som ble varslet i en pressemelding jeg nettopp fikk tilsendt (skrivefeil ikke rettet):
NEI TIL KONKURRANSEUTSETTING AV NORSKE SKRIFTKULTUR!
Den norske Forfatterforening protesterer mot den sittende regjeringens bestrebelser på å redusere norsk bokpolitikk til konkurransepolitikk utformet av Konkurransetilsynet og Moderniseringsdepartementet. Norske forfattere, oversettere, dramatikere, kritikere, forleggere og bokhandlere inviteres herved til å slutte opp om en demonstrasjon MOT deregulering og offentlig ansvarsfraskrivelse og FOR en offentlig, langsiktig og ansvarlig bokpolitikk.
Tid og sted: Regjeringsbygget, ved inngangen fra Johan Nygaardsvolds plass (Akersgaten), torsdag 17. mars kl. 11.30.
Dels fordi teksten er misvisende (verken Konkurransetilsynet eller departementene rører ved selve bærebjelkene i det litterære systemet, som er innkjøps- og vederlagsordningene), og dels fordi Forfatterforeningen i invitasjonen så tydelig demonstrerer at den ikke har fætta pointet. Det var den stadig økende konsentrasjonen av markedsmakt i forlagsbransjen (med ditto økende bokpriser) som i fjor ga Morten Meyer påskuddet til å gripe inn i bransjeforhandlingene. Dermed blir det å invitere alle bransjeaktører til felles kamp mot myndighetene et eklatant eksempel på fornektelse i praksis. I og for seg en øvelse Forfatterforeningen har lang trening i, det… 😉
17/03/2005 at 22:23
Hørte om demonstrasjonen på P4 for tjue minutter siden. Litt patetisk var det å høre kommentaren til Linn Ullman. Hun presiserte at bøker var ikke vanlige forbruksartikler som kjoler og sånt.
Skulle likt å visst hva hun da mener bøker er for noe? Noe man ikke kjøper i butikker? Noe som forfatterne i stedet legger ut på nettet gratis i stedet for å tjene penger på dem?
21/03/2005 at 11:32
Det er nedfelt i Romatraktaten (om enn indirekte) og bekreftet av EU-parlamentet i 1999 at bøker er et annerledes produkt og derfor trenger spesiell beskyttelse. Begrunnelsen er den høyst diskutable forestillingen om boka som særlig viktig for bevaring av språk og kultur (jeg har lenge undret meg over hvordan et medium som i snitt brukes 12 minutter hver dag her til lands, kan være så mye viktigere enn TV, som brukes i to og en halv time).
Ulike varianter av dette argumentet vil du finne i mange av høringsuttalelsene til den nye forskriften for bokbransjen – se http://www.odin.no/mod/norsk/dok/hoeringer/under_behandling/050001-990067/ram004-bn.html#ram4 . Vidar Ringstad fra Telemarksforskning, som er en av ytterst få her til lands som faktisk har forsket på området, har en interessant vinkling i sin uttalelse: http://www.odin.no/filarkiv/241889/Horing_bokunntak_ringstad.pdf
25/04/2005 at 23:40
Fikk du med deg annonsen som “ble rykket inn i Aftenposten torsdag 14.4., på vegne av skribentorganisasjonene, bokhandlerne og forleggerne”?
Morsomt å se hvem som hadde skrevet under. Bl.a. var det vel to Newth-er der … ?
26/04/2005 at 00:01
La meg si det slik: i dette spørsmålet er vi i familien blitt enige om å være uenige. Jeg lot være å underskrive oppropet ikke bare fordi jeg faktisk støtter Konkurransetilsynets forslag om kortere fastprisperiode, men også fordi jeg mener skribenter, forlag og bokhandlere bærer en stor del av ansvaret for uføret bransjen har havnet i. Et mindre selvgodt og sutrete budskap kunne jeg kanskje ha stilt meg bak… 😉