SF Gate skriver om professor Brent Constantz ved Stanford-universitetet i USA, som ønsker å gjøre noe med de store CO2-utslippene fra sementproduksjonen. For hvert tonn sement som produseres, slippes det ut et tonn med CO2. Årlig produseres det 2,5 milliarder tonn sement og en tilsvarende mengde CO2, hvilket tilsvarer 5 % av verdens samlede utslipp. Det i sin tur gjør sement til en større CO2-kilde enn flytransporten, for eksempel.
Brent Constanz, som har mer enn 60 patenter på medisinsk sement, har patentert en prosess som i utgangspunktet fjerner CO2-utslippene fra sementproduksjonen, og som ved bruk av havvann kan gjøre det mulig å deponere et halvt tonn karbon i hvert tonn med produsert sement. Hvert tonn med sement får altså sin egen negative CO2-kvote på et halvt tonn, som kanskje kan bli en del av den internasjonale handelen med kvoter.
Det er mange hindringer i veien før den “grønne sementen” kommer på markedet. Den viktigste er at den nye sementvarianten må testes og godkjennes før den kan brukes, noe som også betyr at den må bevise at den kan tåle vær og vind i tiår etter tiår. Og det er altså store mengder sement som skal byttes ut med grønn sement: den årlige produksjonen tilsvarer en åtte felts motorvei fra Jorda til Månen og tilbake igjen – to ganger.
03/09/2008 at 14:55
Jeg kommer rett fra miljømessen i Mosjøen hvor du holdt et veldig innspirerende, morsomt og lærerikt foredrag. Vil bare si at du gjør en flott jobb med og innspirere ungdom til og innteressere seg for om teknologi og framtidstenkning. Kepp it up! 🙂
03/09/2008 at 22:52
Takk for det! 🙂