En spørreundersøkelse gjennomført av U.S. Bureau of the Census i 2002 kalt “Reading at Risk” konstaterer at dagliglesingen av bøker faller dramatisk i USA. Ifølge The Chronicle er tendensen de siste tyve årene så tydelig at “literary reading as a leisure activity will virtually disappear in half a century.” Det som får forskerne til å trekke denne konklusjonen er ikke minst nedgangen blant unge lesere. I USA ser man minsanten ikke store Harry Potter-effekten: fra 1982 til 2002 sank andelen unge som anga at de leste skjønnlitteratur fra 60 til 43 prosent – større enn i noen annen gruppe. Den som liker forstemmende grafikk kan ta en titt på side 39 i rapporten (PDF). Dana Gioia fra National Endowment for the Arts sier det best: “This is the visual trend of an activity that is going out of existence.”
Som enkelte påpeker innebærer ikke dette at lesing som aktivitet er i ferd med å dø ut, men eventuelt at den tradisjonelle skjønnlitteraturens dominans er truet. Situasjonen er selvsagt ikke så dramatisk i Norge. Her er dagliglesingen av bøker stadig konstant og relativt høy, som tidligere blogget. Det kan nok sees i lys av andre lesetradisjoner (amerikanerne har f.eks. lavere dagliglesing av aviser og en mindre homogen befolkning) og de mange offentlige støttetiltakene for litteraturen. Men undersøkelsen viser at det ikke er noen grunn til å ta dagens norske tall for gitt i fremtiden. Dette området er ikke implisitt mer immunt mot “amerikanisering” enn andre aspekter ved hverdagen vår. (Via Arts and Letters)
03/08/2004 at 14:52
Det er jo mange måter å lese statistikken på – for meg så ser det ut som om bokklubb-generasjonen (68’ere og andre, som startet og ble formet i sin kulturkonsumpsjon før walkman og PC) er på vei oppover i alder, rett og slett. Samt at lesing er omvendt korrelert med hva man ellers kan finne på. Og så gleder det meg at langt flere leser enn går på sportsarrangementer, som man ikke skulle tro ut fra alle reportasjer om amerikanernes sportsfanatisme (for ikke å snakke om hvordan det er i Norge).
Så jeg er ikke så bekymret egentlig – tror det kommer til å bli en økende polarisering mellom de som leser mye og de som ikke leser i det hele tatt, men i stedet tar inn sin kultur elektronisk, gjennom tegneserier (som øker), osv. Men jeg tror mange av de som har sluttet å lese har sluttet fordi de ikke lenger kjøper Morgan Kane, men i stedet spiller Sims. Og om det er så fryktelig farlig rent kulturmessig, er jeg ikke sikker på.
Dessuten har USA fremdeles glitrende bokhandeler og meget aktive litterære miljøer. Og kommer til å fortsette å ha det. Dessuten har de kampklare biblioteker….
03/08/2004 at 17:26
Sant nok. Men langsiktige mediebrukstrender av dette slaget vil antagelig få stor innvirkning på måten man driver det litterære systemet på. Redefineringen av bibliotekets rolle (i retning av mindre kulturformidling på papir, b.la.) er baré en av mange prosesser som vil følge dersom trenden vedvarer.
03/08/2004 at 20:39
Tror amerikanerne sliter med litt av hvert når det gjelder kunnskapserhvervelsen både som barn, ungdommer, og voksne. Tenke seg til å bo i Kansas, der kreasjonisme er mer eller mindre lovfestet, med symmetrisk forbud mot undervisning om evolusjon. Grøss. =:-\
En kompis fortalte meg tilfeldigvis på telefonen i dag at et amerikansk ektepar hadde klaget til turistforeningen i Bergen etter å ha vært på rundtur med Hurtigruten (B.-Kirkenes-B., inkl. Nordkapp, forstås). Paret mente reklamen for midnattssolen var å regne som utilbørlig markedsføring, da det jo var snakk om den samme gamle solen de var vant til (sikkert over Kansas), men her altså synlig hele døgnet. Outrageous! De fremholdt at reklamen indikerte at det nord for polarsirkelen var snakk om en helt annen observerbar sol, dvs fysisk distinkt fra den -eh- vanlige. -Hva byr dere meg 🙂
{liten skrift} med forbehold om urban myth el.tilsv. {/liten skrift}
03/08/2004 at 21:35
Selv om jeg er enig i hovedtrekkene i Espens posting – http://www.espen.com/norskblogg/arkiv/000141.html – her om dagen (en av de flotteste bokhandlene jeg noensinne har sett var den nå nedlagte “Hungry Mind” i Minneapolis/St. Paul) har jo min halvt anglosaksiske bakgrunn bragt meg i kontakt med amerikanere av det ignorante slaget fra tidlig av. Jeg har alltid mistenkt at de mer ekstreme utslagene kan tilskrives geografi. Vi snakker tross alt om et veldig digert og avsidesliggende land… 🙂
10/08/2004 at 10:24
Norge kan skilte med nokså sære lesevaner, selv i nordisk sammenheng. Det er tilsynelatende mange av oss som leser flere aviser. Med den tykkelsen helgeavisene har betyr det at mange nordmenn kaster seg over en avisbunke med et sidetall som er en roman verdig, hver helg.
Hva er det disse avisene har som mange ser ut til å mene at god litteratur mangler?
10/08/2004 at 10:35
Matoppskrifter, kjendisstoff, interiørtips, motereportasjer?