Cory Doctorow er en av de mest nytenkende forfatterne jeg vet om, men med ideen om en wiki hvor leserne kan rette feil i den siste boka hans før billigutgaven går i trykken, overgår han seg selv. Dette tiltaket vil være mest relevant for det mindretallet av forfattere som opplever at bøker kommer ut i ny versjon eller nytt opplag (for undertegnede vil det neppe være bryderiet verdt, for eksempel), og ikke minst er det lett å tenke seg nytteverdien for faglitterære titler (for ikke å snakke om hvor overbelastet en wiki for Karsten Alnæs’ populærhistorie ville bli).
14/07/2004 at 12:13
Tja, hvorfor vente til reviderte oppgaver står for tur. JD Lassica la manuset til sin siste bok ut som wiki før det gikk til forlagets korrektur for førsteutgaven. Selv om jeg har lest, kommentert og til og med diskutert boka med forfatteren er jeg nysgjerrig nok på hvordan den endelige utgaven blir til at jeg kommer til å kjøpe den, eller få et bibliotek til å kjøpe den.
Om slike ting kunne fått forlagene til å gjøre en bedre jobb med fagkonsulenter ville det virkelig blitt spennende. (Når store norske forlag har prestert å gi ut fagbøker tilsynelatende uten korrektur gjør det vondt å tenke på de faglige feilene.)
14/07/2004 at 12:26
Godt forslag i prinsippet, men det krever så store endringer i forlagenes praksis at det ikke er realistisk i de fleste tilfelle. Dels skyldes det frykten for å legge ut tekst på nettet, dels forlagenes syn på potensielle bestselgere som forretningshemmeligheter. Mao: de bøkene som forventes å få størst spredning (og som følgelig har et særlig behov for å faktagranskes) er også de som man vil være minst villig til å legge ut.
Her spiller det nok også en viss rolle at Doctorow (ennå) ikke er en bestselgende forfatter, og at hans utgiver (Tor Books) har en usedvanlig liberal politikk på området. Doctorow selv anslår at det lastes ned minst 20 ganger flere gratiseksemplarer av bøkene hans enn det som selges – et forholdstall som ville få de fleste papirforleggere til å gå helt i baklås.
14/07/2004 at 18:32
Det er forståelig for skjønnlitteratur. For faglitteratur er det noe annet, men jeg vet godt hva forlagene sier.
Med hensyn til Doctorows nedlastningsstatistikk er det kanskje relevant å spørre om hvor mange som ville kjøpt et nytt bokeksemplar, og hvor mange som ville kjøpt brukt eller lånt på bibliotek.
(Om noen lurer så har jeg faktisk kjøpt bruktbøker hos Amazon.com og er strålende fornøyd.)
14/07/2004 at 20:46
Du definerer nok “faglitteratur” for snevert. I praksis utvikles og markedsføres svært mange faglitterære titler (ikke minst innen biografi- og historiegenren) som skjønnlitteratur. Nye og overraskende synsvinkler spiller en viktig rolle i lanseringen av “generell litteratur”, og sett fra et slikt perspektiv er det forsåvidt forståelig at teksten ikke legges ut lenge før den er trykkeklar. Forlagenes markedsavdelinger ønsker å bevare en viss grad av “spin control” når det stunder til bokhøst, for å si det slik.
Doctorow selv støtter seg selvsagt til samme argumentasjon som deg angående fri nedlasting. Selv har jeg også stor sympati for argumentasjonsrekken. Men jeg innser at det finnes svært liten dokumentasjon for den, og ville derfor neppe bruke den i en fagpolitisk sammenheng.