Ordet går igjen i et intervju med Kristin Clemet i Aftenposten hvor utdanningsministeren tar opp problemet med norske elevers og studenters lave motivasjon. Clemets forklaring på dette er bl.a.: “Man kan jo tenke seg at det skyldes “oljedopet”. Vi har det godt, har nok penger og ser ingen grunn til ekstra anstrengelser. Det er ikke uten grunn det sies at kriser er alle fremskritts mor.” Nærmest en tautologi for de av oss som har fulgt feltet en stund, det får så være, men like fullt gjør det godt at en minister sier det rett ut.
24/06/2004 at 16:40
Jeg er ikke helt enig i ministerens framstilling. At “oljedopet” er svært skadelig for det norske samfunnet er jeg helt enig i, men jeg vil påstå at de største oljedopmisbrukerne finnes i politikernes rekker. Deretter kommer antagelig deler av offentlig sektor.
Jeg har for det meste jobbet i det private næringsliv og kjenner ikke helt igjen utsagnet: “Vi har det godt, har nok penger og ser ingen grunn til ekstra anstrengelser.” Jeg har langt mer erfaring fra omorganisering, nedbemanning og ansettelsesstopp. Siden jeg også jobber for universitet og høgskoler møter jeg mange nok studenter som ser fram til møtet med arbeidslivet med en alt annet enn likeglad holdning.
24/06/2004 at 17:51
>de største oljedopmisbrukerne finnes i politikernes rekker
…som vel – øh – er valgt av oss? Det blir meningsløst å skyve ansvaret over på politikerne i et demokratisk samfunn som har vært en oljeøkonomi i flere tiår. Hadde det norske folket ønsket seg en annen utvikling enn den vi har i dag, har de hatt rikelig med anledninger til å gjøre noe med det.
Ellers kan jeg ikke si annet enn at jeg selv har relativt bred erfaring fra ulike områder av samfunnslivet, og jeg tolker det jeg opplever der annerledes enn deg. Men slikt avhenger selvsagt av øynene som ser…