Det har lenge vært hevdet at Linux er spesielt velegnet for brukere i den 3. verden, ikke bare fordi de kan unngå “Microsoft-skatten”, men også fordi Linux kan skreddersys til å kjøre på gamle maskiner. Nå har en sørafrikansk brukergruppe med det (sikkert ikke utilsiktet) artige navnet GLUG sørget for å lage kontinentets første Linux-versjon (eller distro). Navnet er Impi Linux, og den er basert på den tyske Knoppix-distroen (som jeg kjører på min bærbare).
Gruppen bak Impi har også en klar politisk begrunnelse:“Africa is not for sissies” as the saying goes, epitomises the challenges on the continent. Many parts of Africa are still suffering from crushing poverty and the negative effects of colonialism. Just as we have liberated ourselves from European colonialism, we now need to liberate ourselves from “digital colonialism”. Høyt på prioriteringslista står oversettelse av distroen til Sørafrikas elleve (!) offisielle språk. (Via allAfrica.com.)
Logoen er forøvrig veldig kul, bare synd man ikke brukte anledningen til å avbilde en av de lokale pingvinene som er i ferd med å invadere den lille byen Simonstown noen mil sør for Cape Town. Har en gang gått på stranda som er avbildet her, og kan derfor bekrefte at pingviner kan være mye mer pågående og tøffe i trynet enn størrelsen skulle tilsi. Simonstown-pingvinene er dermed en glimrende metafor for Linux… 🙂
28/11/2003 at 07:25
Frisyren til pingvinen fikk meg til å tenke på den fuglen som plaget Donald Duck i jungelen!?
Ellers virker dette som en distro vel verdt å prøve, spesielt for en som har et par maskiner fra forrige årtusen. Nedlasting er satt i gang … for tredje gang 😉
28/11/2003 at 08:02
Noe av det som gjør at denne distroen skiller seg ut er Cubit, regnskapsprogrammet som følger med. Har jeg forstått det rett, har Sørafrikas regjering vært med på å sprøyte penger inn i et Open Source-prosjekt som skal gjøre det så rimelig som mulig for landets egne innbyggere å starte nye virksomheter. Dermed er OS med på å hjelpe et afrikansk land ut av den ulykkelige og nedverdigende uhjelpsspiralen.
Ser forresten hva du mener med nedlasting av Impi-isoen. Akkurat nå viser Opera at det vil ta halvannen dag å hente ned fila. Det har sannsynligvis med den dårlige kabelforbindelsen til det sørlige Afrika å gjøre – av samme grunn får jeg ikke hørt ordentlig på nettradio fra Channel Afrika. Isteden må jeg laste ned MP3-filer.
30/11/2003 at 16:54
Kanskje ZuluNux ville vært et like greit navn på distroen etter lokalisert pingvin-logo å dømme? 🙂
30/11/2003 at 17:06
Tror faktisk GLUG har gått langt som det er ved å bruke zulu-ordet “impi”, med tanke på at det sørafrikanske samfunnet er sterkt preget av spenningen mellom de to største folkegruppene, xhosaene og zuluene (Mandela tilhører førstnevnte, forresten).
01/12/2003 at 08:35
Nedlasting tok litt over et døgn. Installasjon gikk derimot ikke så bra: http://rhj.weblogg.no/011203083239_impi_afrikansk_linux.html
01/12/2003 at 08:54
Vel, som jeg har sagt i din blogg (og som jeg delvis gjentar her grunnet manglende trackback-funksjon hos weblogg.no 🙂 hender det at det oppstår skjermdriverproblemer med eldre skjermer. Jeg klarte ikke å installere Knoppix (som Impi i stor grad er basert på) på min nå avdøde Toshiba bærbare før jeg hadde tastet inn noen skjermdata ved boot-prompten. Såvidt jeg husker taster du F2 ved oppstart, så føler du instruksjonene.
03/12/2003 at 13:08
Goey! Jeg tok sjansen paa aa kjoere Live CD paa min baerbare maskin. Vips, var jeg oppe og paa nettet. (Hvilket denne meldingen beviser.) Eneste problemer er at midtre knapp paa musepadden ikke virker, og at jeg ikke helt har skjoent hvordan jeg faar til norsk tastatur. (Det siste har vel leserne allerede skjoent?!) Faar bare haape jeg klarer aa komme tilbake til Win-2000 igjen etterpaa …
03/12/2003 at 21:58
Det å kjøre et OS rett fra CD _er_ faktisk ganske gøy, og etterhvert stadig mer realistisk etterhvert som CD-spillere blir kjappere og maskiner får mer minne. Pleier nå å ha med meg en Knoppix-CD for moros skyld, bare for å vise folk hva som er mulig. Putt den i en hvilken som helst Windows-CD, og vis hva brukeren går glipp av! 🙂