Det siste halve året har jeg virkelig begynte å kjenne at alderen tynger meg litt. I fjor høst klarte jeg å pådra meg en skulderstrekk som etter hvert utviklet seg til en permanent og smertefull tilstand. De siste månedene har jeg gått til fysioterapi for å få orden på skulderen min igjen, og selv om vi begynner å gjøre gode fremskritt er det langt igjen til jeg er helt funksjonsdyktig.
Skulderen i fråga er den høyre, og sannsynligvis henger dette sammen med skrivejobben – at jeg fort kan bli sittende for lenge i feil stilling. Jeg vet at mange av mine kolleger har fått tilsvarende problemer, ja en del av dem har fått verre plager. En kollega ble rammet av “frozen shoulder”, ifølge min fysioterapeut noe man absolutt ikke har lyst på.
Heldigvis er jeg i den heldige situasjonen at min viktigste inntektskilde ikke er avhengig av at jeg bruker høyre arm. Forelesninger er faktisk direkte terapeutiske, med bevegelse på scenen og svinging med armene. Men så har det seg slik da at jeg fremdeles har lyst til å skrive, og det å sette seg ned med tastaturet er noe som fort blir smertefullt.
Derfor kom jeg på tanken om å prøve dikteringsprogramvare. Jeg husker at det var mye snakk om slikt for en del år siden, at selskaper som IBM for eksempel regnet med at de fleste brev og e-poster i fremtiden ville bli diktert direkte til PC. Det skjedde åpenbart ikke. Tvert imot havnet vi i den litt underlige situasjonen at vi skriver mer tekst enn noensinne på små glassplater (i mine øyne det verste tastaturet man kan tenke seg).
Men likevel, tenkte jeg: Det må da finnes noe der ute? Jeg husket at jeg hadde sett noen menyvalg i Google Drive, som er mitt foretrukne arbeidsmiljø, og som tydet på at det ville være lett å komme i gang med talediktering. Det viste seg å stemme. Googles system er helt web-basert, man går rett og slett inn i en meny som heter Verktøy i et Google-dokument og velger stemmestyrt skriving.
Har man en fungerende mikrofon er det bare å snakke teksten rett inn i dokumentet. Så hvordan fungerer det i praksis? Til vanlig dagligtale fungerer det i grunnen svært bra. Systemet får med seg de aller fleste ordene om man ikke snakker altfor fort. Problemet oppstår når talehastigheten øker – og det gjør det gjerne når jeg blir engasjert – eller når man bruker et vokabular litt utenom det vanlige (og der har man jo virkelig meg!)
Det virker ikke som om systemet er lærende, det gjør de samme feilene om og om igjen. Det sliter også med forkortelser, for eksempel insisterte Google på at IBM var “i VM” (på den annen side har det ingen problemer med å gjenkjenne Google så kanskje det er noe der…) Dessverre er det også slik at den norske utgaven ikke støtter punktum, komma og andre skilletegn. Tross disse svakhetene spares så mye tasting på denne måten at det er verdt bryderiet.
Helt konkret: denne postingen ble i sin helhet talt inn i Google Drive og rettet i etterkant. Jeg brukte ca 5 minutter på å rette opp småfeil. Så inntil videre til skulderen min er blitt bra igjen, kommer jeg nok til å skrive mye på denne måten. Når det er sagt er jeg alltid på jakt etter tips til nye og bedre løsninger. Så om du vet om et godt taledikteringssystem er det bare å legge inn en kommentar under denne postingen.
14/06/2017 at 19:42
https://www.youtube.com/watch?v=8SkdfdXWYaI bruker Dragon Naturally Speaking med Emacs for å koda (og bygger opp eit eige språk av stemmekommandoar til det)
14/06/2017 at 21:39
Hehe, det foredraget. Had me at “The entire talk is going to be inside of Emacs.” 🙂 Men først og fremst: Takk for tips om Dragon. Jeg brukte det en gang i steinalderen og gikk rett og slett ut fra at det ikke lenger ble støttet. Men det gjør det jo! Absolutt interessert i et system som er lærende, ikke minst med tanke på fagtekster med ord som Google-dikteringen verken kan eller er istand til å lære.
13/09/2018 at 10:26
Så leit å høre med skulderen din! Går det bedre nå?
Jeg er i en lignende situasjon, og jeg har meget gode erfaringer med to-tre programmer.
Det ene er det norske Tuva, som lages av Max Manus, og som Hjelpemiddelsentralen på NAV formidler til oss som har fått lignende plager og symptomer som du (og i hvert fall jeg) har fått. Du trenger en attest/henvisning fra lege til NAV om skulder/arm/nakke-skader (belastning, og andre smerter).
Det andre er Drafts 5, som må brukes på iPhone eller iPad. Det har en vanvittig god talegjenkjenningsfunksjon, basert på Siri, men med adskillig lengre opptakstid enn Siris 45-60 sekunder om gangen. (De som har laget app-en, har omgått Siris begrensninger på dette punktet, og resultatet er faktisk meget bra.)
Det tredje er et dansk talegjenkjenningsprogram som heter Mirsk, og som også har en norsk variant. Til høsten vil den norske versjonen også få tegnsetting og “nytt avsnitt”-kommandoer osv. Og slike ting er jo helt nødvendige for at det skal lønne seg å bruke diktering med talegjenkjenning til tekst.
Jeg på min side lurer på om du har et godt tips når det gjelder en god og enkel mikrofon (ikke så stor og ikke bord-mikrofon) til PC?
Lykke til! Talegjenkjenning via diktering kan uansett helsesituasjon være en foretrukket måte å få tekst inn på en PC/MAC på. Men jeg er dessverre av helsemessige årsaker tvunget til å bruke Tuva, men etter hvert som man blir kjent med programmet (og det blir kjent med deg!), så går det faktisk utrolig bra, og det er jo en helt ufattelig flott løsning for oss som er helt avhengige av å “mate inn” mye tekst (skrive) hver bidige dag for å klare jobben, og som faktisk kan få løst dette problemet på en så god måte! Det er både samfunnsøkonomisk lønnsomt og en personlig overlevelsesmuliget mht arbeidslivet.