Egentlig er det intet teknisk i veien med min gamle billig-Kindle, den jeg kjøpte for halvannet år siden og som jeg fortsatt er like fornøyd med. Men etter å ha lest begeistrede uttalelser fra brukere av nye Kindle Paperwhite, falt jeg for dingsefristelsen. For seks dager siden ble den levert på døra, bare to dager etter bestilling. Jeg gikk for øvrig for den biligere wifi-varianten istedenfor 3G – trenger jeg bøker på reise kan jeg alltid bare sette opp en wifi-hotspot på Samsungen og koble meg på via den.
Som jeg dokumenterer her, er det like lett som alltid (det vil si veldig lett) å pakke ut og komme igang med Kindle. Er den bestilt fra samme konto som du kjøper ebøker fra, er det bare å koble den til et trådløst nettverk, og så laste inn boksamlingen din. I det hele tatt er Paperwhite svært lik forrige modell, noe bildet under burde vise. Dimensjonene er omtrent de samme, skjermen like stor (men oppløsningen er høyere på Paperwhite til venstre) og det er heller ikke lett å se forskjell på skjermkontrasten i fullt sollys.
Det som virkelig skiller Paperwhite fra forgjengeren er touch-grensesnittet og den innebygde bakgrunnsbelysningen. Jeg har tidligere vært en helhjertet tilhenger av fysiske grensesnitt på det meste, det være seg mobiltelefontastaturer eller blaknappene på lesebrett. Men i det siste har jeg kapitulert og innsett at fordelene ved touch oppveier ulempene. Amazon har bestrebet seg på å lage et enkelt og intuitivt grensesnitt – alt er lagt til rette for at de to tingene du gjør med Kindle (kjøpe og lese bøker) skjer med et minimum av bryderi.
Hvis du som jeg tidvis leser med Kindle-appen på brett, vil du også nyte godt av en ganske lik brukeropplevelse. Ikke nødvendig å omstille seg fra klikk til swipe for å bla om en side, med andre ord. Når det er sagt, er det viktig å huske på at Paperwhite ikke er et nettbrett. Skjemen er av typen elektronisk blekk, hvilket vil si at den er langt tregere til å oppdatere enn enn en konvensjonell brettskjerm. I tillegg til at den kun viser gråtoner, selvsagt.
Når man holder Paperwhite i hånden virker den noe kraftigere enn en vanlig Kindle, og det bekreftes da også av vekten: 210 versus 165 gram. Vektforskjellen er imidlertid ikke merkbar i daglig bruk, og det plasserer fremdeles Paperwhite i samme klasse som en typisk billigbok – og gjør den langt lettere enn en innbundet bok. I rettferdighetens navn må det også sies at tallene lyver, da en vanlig Kindle trenger en ytre lyskilde i tillegg. Det kan selvsagt være en lampe ved sengen, men svært mange kjøper et deksel med innebygd lys – med tilsvarende høyere vekt.
I daglig bruk fungerer bakgrunnsbelysningen svært godt. Lysene er plassert slik at teksten får en jevnt lysende hvit bakgrunn, som i motsetning til vanlige brettskjermer ikke ser ut til å være slitsom for øynene. Lysstyrken justeres ved å klikke i en sone øverst på siden, og så på lyspæreikonet som kan ses over. Denne løsningen er som skreddersydd for oss som ofte blir liggende lenge og lese ved siden av en sovende partner.
Det eneste som bekymret meg med bakgrunnslyset var en eventuell virkning på batterilevetiden, vant som jeg er til å lade min gamle Kindle med (minst) en måneds mellomrom. Prøveboken var en av de mest omfangsrike (og dyreste) Kindle-bøkene jeg har lest, Inside The Centre: The Life of J. Robert Oppenheimer. Jeg anmelder for tiden boken for Aftenposten, og har derfor lest minst to timer daglig den siste uken for å komme i mål. Jeg har rundt 50% batterikapasitet igjen, hvilket forteller meg at jeg under normale leseomstendigheter kan nøye meg med å lade med tre ukers mellomrom eller så.
Det er altså svært lite negativt å si om dette brettet. Men noen irritasjonsmomenter klarte jeg å finne. For det første skulle jeg gjerne ha hatt muligheten til å autojustere bakgrunnsbelysningen, slik man kan på smarttelefoner. Når omgivelsene skifter raskt fra lyst til mørkt, som når leser på buss eller tog og kjører inn i en tunnell, må jeg justere manuelt for å optimal bakgrunn. Det er unødvendig plundrete.
For det andre savner jeg fremdeles en funksjon på Kindle som jeg stadig brukte da jeg kjørte Sony: en oversikt over tidligere besøkte steder i en tekst. Særlig når jeg leser fagtekster, der jeg titt og ofte hopper frem og tilbake, hadde det vært nyttig å kunne hente fram en slik liste og kjapt gå til et gitt punkt i boken. Også nyttig når barn har lekt med Kindlen og du plutselig er et helt annet sted i teksten. 🙂
Oppdatering: Har nettopp oppdaget at den gummierte ryggen på Paperwhite, som gir et godt og behagelig grep når man leser, også er svært utsatt for riper. La brettet på et underlag der det tilfeldigvis befant seg litt sand, og vips var det en lang rekke små riper i gummibelegget. Kjøp av en eller annen form for beskyttelse bør være obligatorisk ved kjøp av Paperwhite, mao.
15/08/2013 at 12:59
Takk for anmeldelsen, den kom raskere enn jeg håpet. 🙂
15/08/2013 at 14:16
@Martin: Venter spent på din reaksjon på Kindle, regner med at du blogger? 🙂
15/08/2013 at 16:04
Selvsagt! Har bestilt, får på mandag. 🙂
15/08/2013 at 17:54
Satt å telte på fingrene for noen uker siden om jeg skulle bestille denne så jeg slipper å forstyrre kona med leselyset om kveldene. Tror nok det må bli en slik om ikke lenge.
Har lenge lett etter en god bok om Manhattenprosjektet. Er boka om Oppenheimer en god kandidat?
15/08/2013 at 18:24
@Tommy: Oppenheimer-boka dekker en del, men det definitive verket om Manhattan-prosjektet er Richard Rhodes’ “The Making Of The Atomic Bomb.” Like briljant som den er spennende. 🙂
15/08/2013 at 20:56
Takk for tips om Manahtten bok. Sample er herved lastet ned. For lesehester er jaggu lesebrett og internett en liten revolusjon.
15/08/2013 at 22:10
@Tommy: Helt enig. Har aldri lest så mange og bra bøker som etter at jeg fikk Kindle.
15/08/2013 at 22:11
Interessant lesning, merkar meg at du er meir positiv enn denne karen. Sjølv har eg gått for den klassiske Kindle-en.
17/08/2013 at 08:02
@Christoffer: Takk for lenke! Syns han gjør et vel stort nummer av ting jeg ikke plages av i det hele tatt, som litt ujevn belysning nederst på skjermen og “ghosting” hvis du ikke velger oppdatering for hver side. På den annen side: folk har veldig ulik toleransegrense for hva som irriterer dem. Enkelte frikes ut av en liten flekk på aluminiumskanten på telefonen sin, andre lever godt med en stor ripe tvers over skjermen. Jeg befinner meg definitivt nærmest sistnevnte kategori… 🙂
Ellers må jeg jo si at Kindle uten innebygd lys, som min gamle Kindle 3, fremdeles er et utmerket valg. Jeg ser knapt noen forskjell på skjermkvaliteten på 3 og Paperwhite i full belysning, den gir deg nøyaktig de samme ebøkene og er jo langt billigere. Hvis du derimot – som jeg – ofte leser i en situasjon der du ikke vil forstyrre andre med leselyset ditt, ja da kan Paperwhite være verdt investeringen.
17/08/2013 at 23:05
Jeg har vært litt skeptisk til innebygd lys etter at jeg forsøkte med et omslag med en lysplate (“light wedge”). Det lekket så mye lys, spesielt fra siden, at min bedre halvdel protesterte. Nå bruker jeg en liten, påmontert LED-lampe i stedet; mye lettere å rette lyset vekk fra sovende mennesker. Klarer Paperwhite å unngå dette?
Apropos Manhattan-prosjektet, så har jeg lest “Brotherhood of the bomb” av Gregg Herken med stor glede.
18/08/2013 at 09:29
@Lars: Å, jeg husker LightWedge, nerd som jeg er på allslags leseteknologi. Så veldig flott ut i reklamen, var ekstremt irriterende i daglig bruk. Du nevner lyslekkasjen – det var jo nesten som å skru på et søkelys på soverommet. Enda verre var det faktum at man måtte flytte den digre klumpen hver gang man bladde om. Morsomt for oss som leser fort.
Og bare for å understreke det: Paperwhite har INGEN av disse problemene. Jeg sjekket nettopp lyslekkasen fra siden, og den er lik null. Alt lyset holder seg innenfor skjermen, så du forstyrrer kun din sideperson om du retter skjermen rett mot vedkommende. Har prøvd mange ulike varianter av LED-lamper, og selv om noen av dem ga utmerket belysning var lyslekkasjen betydelig større enn den er fra Paperwhite.
18/08/2013 at 13:17
Har gjort akkurat samme bytte fra “billig Kindle” (som jeg var ekstremt fornøyd med) til en Paperwhite som jeg har brukt daglig i sommer. Og konklusjonen er den samme som din når det gjelder touch og lys, de to nyvinningene. Touch er strengt tatt ikke nødvendig, men helt ok i praksis. Jeg pleier å understreke en del tekst i fagbøker når jeg leser. Når man vender seg til måten å gjøre det synes jeg det er veldig praktisk på Paperwhite.
Og helt enig i at den viktige nyvinningen er baklyset. Det å kunne lese på sengen uten å vekke sin bedre halvdel, eller lese i andre mørke og halvmørke situasjoner. Det forsvarer lett hele investeringen.
19/08/2013 at 09:24
«Out for delivery» 🙂
19/08/2013 at 15:11
Takk for en fin og rask anmeldelse!
Etter at jeg klarte å miste mitt hønngamle Sony-brett i gulvet har jeg sittet på gjerdet mellom Kindle og resten av lesebrettverdenen. Sammen med nyheten om at i hvert fall ett norsk forlag nå vil legge til rette for Kindle-brukerne, har denne anmeldelsen dytta meg ned på Kindle-sida.
Jeg vurderer imidlertid sterkt å kjøpe 3G-versjonen. Det virker litt tungvint å måtte sette opp hotspot på mobilen for å kjøpe bøker, og siden jeg kommer til å tilbringe en god del av høsten i relativt grisgrendte strøk, vil god tilgang på bøker også uten WiFi-dekning være et definitivt pluss.
21/08/2013 at 11:45
Jeg kjøpte en Kindle for å slippe å ha så mange bøker å rydde vekk, noe av det fine er at jeg har med meg biblioteket mitt der jeg er. Jeg får tid til å lese mer, jeg kan lese to sider når jeg har litt ledig tid. Jeg kjøper bøker fra både Amazon og norske bokhandlere, ser ikke på det som noe stort heft å konvertere bøkene, noe jeg gjør med god samvittighet til eget bruk.
Nett no er det Gert Nygårdshaug jeg leser, med Michael Palin og Hans Olav Lahlum i kø. Og de roter ikke det minste 🙂
Jeg er jo såpass nerd at jeg ønsker meg Paperwhite, lurer på om den ikke er litegrann kjappere enn min gamle med tastatur? Tror den er generasjon to.
21/08/2013 at 14:50
Takk for nyttig omtale – Paperwhite er bestilt!
(Du burde ha eit affiliate-program, kanskje du har det? 🙂
21/08/2013 at 15:00
@Inger: Paperwhite er utvilsomt kjappere, ja. De siste årene har Amazon benyttet seg av en teknologi som gir raskere omblaing, blant annet. Vel verdt oppgradering fra tastaturversjonen. 🙂
@Svein: Nei du, det har jeg aldri tenkt på før du nevner det. Kanskje jeg burde ha det?
21/11/2013 at 23:21
Min kone har kjøpt en Kindle Paperwithe og foreslår at jeg også gjør det samme. MEN, hvis hun har kjøpt og lastet nmed en bok jeg også vil lese kan jeg gjøre det uten at det koster meg noe? Traff en dame i en bokhandel som sa at jeg bare kunne logge meg på med min kones konto så var det ikke noe problem å laste ned igjen. Stemmer dette? Noen som har mange bøker sa at man kunne dele via sin PC??? og hva er lovelig. Håper noen kan svare meg på dette
22/11/2013 at 09:25
@Thunderwolf: Ja, det går helt greit. Så lenge man deler Amazon-konto, kan man også dele innhold på ulike dingser. Det er grenser for hvor mange dingser som kan ha en ebok samtidig, men så langt har vi aldri nådd den – har to Kindler pluss to nettbrett og mobiltelefoner med Kindle-app. Om du skulle støte på en grense, er det bare å vente til din kone er ferdig med boka, be henne slette og så laste ned til din Kindle.
Det er uansett en god ide, da Kindle synkroniserer bokmerker og hvor langt man har lest osv mot samme konto. Leser dere samtidig, vil Amazon bli veldig forvirret av hvor langt dere er kommet i boken, for å si det slik…
24/01/2014 at 13:01
Hei, tenker å kjøpe Kindle paperwhite, men har aldri eid en Kindle. Er det noen problemer med å få kjøpe bøker fra f.eks. Amazone.uk? Eller kan man kjøpe fra hvilken som helst Amazone? Blir prisen på ebøker dyrere når de bestilles fra en norsk bruker?
25/01/2014 at 16:15
@James: Hei. Dessverre er det store problemer med å kjøpe ebøker fra amazon.co.uk hvis du bestiller Kindle direkte fra Norge. Den “norske” utgaven er nemlig beregnet på å brukes i forhold til amazon.com, og du kan ikke svitsje fra et lands amazon-butikk til et annet. I et tilfelle opplevde en bruker som hadde kjøpt sin Kindle i Storbritannia (der den automatisk er koblet til amazon.co.uk) og så flyttet tilbake til Norge å miste tilgangen til alle sine bøker, da Amazon betraktet det som et brudd på terms of use.
Med andre ord: bor du i Norge, bør du basere deg på amazon.com. Ellers er ebøker dyrere for nordmenn, da det bl.a. skal legges til 25% e-moms.
27/01/2014 at 11:21
Takk for nytting info, skal bestille min første Kindle 🙂
10/04/2014 at 05:37
Hei! Kommer det mye moms og tollavgift på kindle paperwhite hvis jeg bestiller? Ser at en moms blir lagt til i kassen når jeg bestiller. Har derimot kle trykket på “bestill” ennå…
10/04/2014 at 09:13
@Eigil: Ja, det gjør det dessverre. Kindle regnes som elektronisk produkt og ikke som bok (som er momsfri), så endel dyrere blir den dermed. Men du sparer fort inn de pengene, da.
22/07/2014 at 18:51
Hei og takk for anmeldelse. Jeg leste med interesse.
Jeg er ny i gamet, så jeg lurer muligensvis på noe som er dumt. Men jeg lurer på om man kan få tilgang til egne tekster dropbox fra Kindel. Kan man notere og skrive på Kindel?
Blir glad hvis jeg får svar
22/07/2014 at 21:15
Hei Jorunn. Ja, man kan sende egne tekster til Kindle. Det enkleste er å sende det som epost-vedlegg til kindle-epostadressen som Amazon gir deg når du kjøper en Kindle. Word og PDF funker greit, såvidt jeg husker. Amazon har også laget et program som gir deg et ekstra menyvalg når du høyreklikker på en fil i Windows, fex. Det kalles “Send to Kindle”, og du laster det ned her (og her hvis du har en Mac).
Og joda, Kindle har også en “Add Note”-funksjon som gjør det mulig å legge inn “notater” i margen. Samt understreking av viktige avsnitt og bokmerker. Men rett skal være rett: en Kindle er først og fremst et lesebrett, så skrivefunksjonene er ikke veldig brukervennlige.
31/07/2014 at 20:56
Hei Eirik! Min kjære vil gi meg en Kindle Paperwhite i bursdagsgave, noe jeg er kjempeglad for. Men jeg blir litt forvirret mht hva som er “lureste” kjøpested når jeg leser her. Hva hvis jeg kjøper den fra nettbutikk i Norge? Vil jeg da få problemer med å bestille bøker fra Amazon.com og/eller Amazon.co.uk?
07/08/2014 at 09:52
Turid: Kjøp fra Amazon.com. De leverer veldig kjapt, så det er ingen grunn til å kjøpe den via nettbutikk i Norge.
08/08/2014 at 09:15
For å svare Turid: det blir selvsagt ikke problemer med å kjøpe noen steder uansett hvor den kjøpes. Kindle vet hvor du befinner deg ut i fra IP-adresse, og det er ikke hvor du har kjøpt som avgjør. Det kan jo være andre fordeler med å kjøpe i Norge som: Norsk reklamasjonsrett, levering og pris (toll osv.). Hva er nøyaktig pris etter at alt er betalt når man bestiller fra Amazon.com (også inkl. evt. etterskudds gebyrer fra fraktselskap/fortolling)?
11/08/2014 at 19:02
Jeg har tenkt å kjøpe en Kindle Paperwhite fra Amazon.com og fikk først melding om at den ikke kunne leveres til oppgitte adresse. Fant etterhvert riktig versjon. Men jeg finner ikke ut hvordan jeg skal bestille cover. Jeg får også her melding om at det ikke kan leveres til oppgitte adresse og ikke noe click-mulighet for å komme på riktig side.
18/08/2014 at 09:59
Hei, fikk endelig investert i Kindle paperwhite som erstatning for den gamle Kindle keyboard. Synes paperwhite skjermen er bedre å se på. Har dessverre et støvkorn under skjermen som ser ut som en død pixel, men det vises stort sett ikke.
Har nesten blitt ferdig med Rhodes boka nå. Tildels noe tunglest. Tar seg opp nå på slutten. Var veldig mye politikk på begynnelsen av førtitallet. Artig at spill-legenden John Carmack tvitret i sommer at han leste samme boka.
Var forresten på Aukrustsenteret i sommer. Ei bok du har skrevet lå framme som pynt i raketten 🙂