Jeg har brukt Google Now (er en del av oppgraderingen til Android 4.1 “Jelly Bean”) på brettet noen uker nå, for å gjøre meg kjent med konseptet. Google har hele tiden lovet meg at jeg etterhvert ville få mer presise varsler i Now-feltet, basert på søkeresultater og annen atferd. Og imorges slo det til til gagns, da jeg plutselig fikk meldingen “44 minutter til La Sosta Adamstuen” opp på skjermen.
44 minutter er et ganske godt estimat på tiden det tar å komme fra mitt bosted på Tøyen til den lille kaffebaren La Sosta i Brageveien på Adamstuen når jeg reiser kollektivt, så den er grei. Det som er mer ubegripelig – og som gir grunn til ettertanke – er at Google Now kommer med dette “varselet” uten at jeg har lagt inn La Sosta i kalenderen på denne dagen.
Jeg faktisk ikke lagt inn besøk på La Sosta på lørdager i Google Calendar hele denne høsten. Det jeg derimot har gjort, er å stikke innom det som er blitt min stamcafé (selv om den ligger på motsatt side av byen) spontant en god del for å treffe venner og hyggelige stamgjester. Og majoriteten av disse besøkene har vært i helgene, det er så.
Men hvordan “vet” Google det? Vel, det som skiller Now fra røkla – og som får Robert Scoble til å snakke om The Age of Context – er bredden i datatilfanget Google kan jobbe med. Ikke bare kan Now bruke kalenderdata, systemet har også tilgang til mine Google-søk, GMail-meldinger og GPS-data, for å nevne noe. Så samkjøres det med rutetider og trafikkinformasjon, hvorpå man plotter inn en rute i Google Maps.
Joda, det er utvilsomt ganske creepy, dette. Men samtidig skal jeg ikke nekte for at det også er nyttig. Det er ikke vanskelig å se for seg hva Google Now kan bli om noen år: En time manager på syre, der Big Data-algoritmer brukes til å analysere et hav av personlige og ikke-personlige data til å gi oss det vi trenger der og da – inklusive ting vi ikke visste at vi ønsket å gjøre.
Ja, for det som virkelig friker meg ut litt er at jeg absolutt kunne ha tenkt meg en tur på La Sosta idag, når jeg tenker etter. Now foregriper altså mitt eget ønske. Hadde det ikke vært for det faktum at jeg skal på kino med niåringen, da. Det har jeg ikke lagt inn i kalenderen eller googlet, så det vet Google Now ikke om. Ikke ennå, i alle fall… 🙂
Interessant lesning: Google Now Gets Even Creepier and That’s a Good Thing
08/12/2012 at 17:39
Eirik: Det der var creepy så det holdt !!! Nå leser jeg mye sci-fi, så jeg burde jo ha vent meg til tanken… men det er noe helt annet å lese ei bok fra “en gang i fremtiden” til å få dette servert midt i panna… Me no like :-/
08/12/2012 at 19:56
Den var litt creepy, ja. Men ikke mer enn at jeg må sjekke ut tjenesten. Og La Sosta. Noen retter du anbefaler? 😉
08/12/2012 at 19:59
@Nessie: La Sosta er nok mest en typisk kaffebar. Kaffen er til gjengjeld nydelig, og miljøet veldig koselig 🙂
11/12/2012 at 12:07
Den store Google-konspirasjonen:
http://teknologibloggen.no/2012/10/den-store-google-konspirasjonen/
11/12/2012 at 17:30
Glad jeg har iPhone uten Google Maps. Så slipper jeg at alle som jobber i et stoooort selskap i USA vet alt om meg og hva jeg bruker livet mitt på.
30/12/2012 at 15:00
@ Julius Vil tro at Apple også har en big-brother-app, selv om den ikke er på nett. i dag.
@Alle Creepy? Ja, men ikke verre enn at den kan omgås.Ser jo på Fjæsboka at NN er nær Harestua for eksempel. Da vet jeg at NN har brukt smartphonen sin der, med GPS-en påslått. Da vet Google også at NN er på/ved Harestua da. Og husker det. Blir da bare for Google å vente på neste oppdatering, så har de ruta til NN. Over tid og med nok plass på harddiskene, kan man både kartlegge og forutse.
Google watches you heter det i dag. I 1948 sa George Orwell “Big brother watches you”.
Sci-fi er på mange måter samfunnsforskning på høyt nivå.