Etter å ha brukt Linux som mitt viktigste arbeids-operativsystem i elleve år, har jeg kastet inn håndklet og gått tilbake til Windows. Nærmere bestemt Windows 7 Professional, på en splitter ny HP Touchsmart-PC. Det er ikke med lett hjerte jeg gjør dette, da jeg har enormt stor sans for prinsippene bak åpen programvare og kan takke Linux-miljøet for mange års trygg og brukervennlig databruk. Men som frilanser med hjemmekontor har jeg hele tiden måttet følge et grunnprinsipp: valget av operativsystem kunne ikke komme i veien for arbeidet mitt.
Svært lenge gjorde det ikke det. Men det siste året har mine problemer med Linux økt, og forleden uke ble de så store at det ikke lenger gikk. Strået som knekket kamelens rygg er en obskur bug i Linux (de hårete detaljene kan spesielt interesserte lese om her) som sørget for å sluke all prosessorkraft i maskinen med to-tre sekunders mellomrom. Vifta jobbet for fullt, det, og alle applikasjoner stoppet opp når buggen krevde sitt. Som Linux-bruker er jeg ant til å håndtere snodig oppførsel, men denne situasjonen fant jeg ingen løsning på.
Hva mer er: jeg oppdaget at den har vært kjent blant brukere i flere år, uten at utviklerne har klart å finne noen tilfredsstillende løsning. Standardsvaret har vært å vente på en oppdatering av operativsystemet. Jeg prøvde å kjøre tidligere Linux-versjoner, men det var først da jeg monterte inn en gammel harddisk med Linux fra våren 2010 at maskinen endelig roet seg. Mens jeg satt der og prøvde å oppgradere applikasjoner til så moderne versjoner som mulig, kom jeg til å tenke på at dette problemet ikke var enestående.
I flere år har jeg for eksempel levd med en velkjent (og fortsatt uløst) bug som fører til at overføring av filer via USB går saktere jo større filene er. Overføringshastigheten går faktisk asymptotisk mot null, noe som i mitt tilfelle betydde at det å kopiere et zippet filarkiv på ti gigabyte kunne ta bortimot et døgn. Siden ifjor vår har jeg også levd med at det ikke er mulig å vise Youtube-videoer i fullskjermformat. En småting, men like fullt irriterende. Og svært symptomatisk.
Legg så til at jeg som så mange andre har brukt mye tid på å tilpasse meg det radikalt endrede grensesnittet som Ubuntu innførte ifjor vår, og som ble oppdatert ifjor høst og som visstnok skal gjennomgå en radikal endring til våren igjen. Det blir rett og slett for mye teknisk tull og dill for en selvstendig næringsdrivende småbarnspappa.
Jeg er stygt redd for at det ikke blir bedre i tiden fremover, med et konstant press fra OS X/iOS og et Microsoft som jobber med å skape et felles operativsystem for PC, brett og mobil. Det som skjer med Ubuntu for tiden er åpenbart et forsøk på å svare på disse endringene i markedet. Jeg skjønner at det er nødvendig å omstille seg, men jeg ble lei av å være prøvekanin.
Når dette er sagt, lever Linux i beste velgående på andre plattformer her i huset. Jeg har fremdeles min Nokia N900, og kjøpte nylig et Asus Transformer Prime nettbrett med Android 4.0. For puristene er Android kanskje ikke fritt nok, men for meg som bruker er det en fryd å bruke et grensesnitt i verdensklasse som allerede har knust konkurrentene i smartfonmarkedet, og som fort kan gjøre det samme i brettmarkedet.
Å ja forresten: hva syns jeg om Windows 7 sammenlignet med Ubuntu 11.10 (som var min siste versjon)? Jeg liker det. Det er lettvint og konfigurerbart på en måte som Ubuntu ikke lenger er (jeg kan for eksempel få et skrivebord som er helt tomt – yay!), og det bare funker med maskinvare og eksterne tjenester på en måte som Linux aldri helt har gjort. Mye er nytt og forbedret, men samtidig har man tatt vare på så mye av det gamle at en som ikke har brukt Windows regelmessig siden 98-utgaven var igang med å jobbe en halvtime etter at den nye PCen sto på bordet.
03/02/2012 at 11:27
Hei! Jeg har noe samme erfaring, og selv har jeg i tillegg et stort behov for CAD-programmer og Adobe pakka, som foreløpig ikke erstattes av frie alternativer samme hvor mange som påstår noe annet. Mitt håp er at nettapps kan øke utbredelsen av linux til det punktet at det ikke spiller noen rolle hvilken platform en kjører.
Å skulle kjøre Adobepakken og spill i nettleseren kan ligge litt unna i tid, men slett ikke så veldig langt.
Antall uløste bugs har en tett sammenheng med utbredelse, så vi kan se en raskere utvikling her framover.
03/02/2012 at 11:35
@Asbjørn: La oss håpe at nettapps kan gi oss en slik utvikling. Tilfellet Android viser oss hvor verdifullt det er for konkurransen det er å ha en tredje aktør i IT-markedet, og jeg tror den gamle pingvinen kan gi opphav til flere innovative produkter i fremtiden.
03/02/2012 at 11:43
En klassisk problemstilling, dette. Skal man velge med hjertet – åpent, fritt og fullt av bugs – eller med hodet – proprietært og velfungerende?
Det blir kanskje ei litt søkt sammenligning, men jeg synes faktisk det minner litt om valget mellom Kindle og Amazons kundeinnlåsingssystem på den enne sida og åpnere men mer tungvinte e-bokløsninger på den andre.
03/02/2012 at 11:54
Synd å høre, Eirik; synd å høre.
Nå bør jeg nevne at kworker-problemet virker som om det IKKE ligger i kernel – vi kjører 11.10 uten problemer i daglig drift. Linus Torvalds nevner i ett innlegg at han har funnet problemer med Intel-drivrutiner for grafikk. Nuvel.
Derimot kan du løse Unity-problemet lett: bytt til noe mer gjennomtenkt, f.eks. ctwm. Null problem de siste 19 årene 😉
Lykke til med w7. Selv holder jeg meg til Linux for mine freelance-behov ….
03/02/2012 at 11:57
@Sungame: Jeg syns ikke sammenligningen din er søkt i det hele tatt – den er spot on. “Convenience is King” undertstreker nettopp viktigheten av å tilby lettvinte løsninger til travle mediebrukere. Lettvintheten har selvsagt en kostnad, som fex i form av streng DRM. Men mange av velger å ta den kostnaden med åpne øyne, jamfør min tidligere posting om saken. 🙂
@Tina: Om kworker-problemet ligger i kernel eller ei (jeg ser folk diskuterer det) er av underordnet for meg. Jeg får ikke skrudd av f**nskapen uansett, og har ikke lenger tid til å gjøre det som gjøres må for å fikse problemet (som det nok finnes en løsning på, det gjør det jo nesten alltid for Linux).
Ellers prøvde jeg ulike grensesnitt da Unity kom, men det løste selvsagt ikke problemene med USB og YouTube/Flash og ville heller ikke ha påvirket kworker-bugen.
03/02/2012 at 11:59
@Sungame: “En klassisk problemstilling, dette. Skal man velge med hjertet – åpent, fritt og fullt av bugs – eller med hodet – proprietært og velfungerende?”
Hva med “Med hodet: velfungerende, åpent, og med få feil”?
Det er ikke enten eller, dette. Selv har jeg kjørt Linux som min primære desktop på stasjonære PCer, laptops og tynne klienter siden 1993, og kommer ikke til å bytte. Valget er ikke mellom pest og kolera; det avhenger av behov. Som jeg never til Eirik i ett annet innlegg: jeg har ikke hatt ett eneste problem med ctwm de siste 19 årene – men ctwm oppfyller alle mine behov for en lettvekt, rask, gjerrig og effektiv wm … og den har få feil, er ikke-proprietær, og velfungerende.
Men den er kanskje ikke for deg.
03/02/2012 at 12:02
Jeg håper vi får se flere bærbare maskiner tilgjengelig i Norge med Linux ferdig installert. Det tror jeg er en av Android og Maemo/MeeGo sine største fordeler. Når maskinvaren er tilpasset og godt testet til operativsystemet slipper man de groveste feilene med grafikk, ytelse og lignende. Det er da ting bare funker.
03/02/2012 at 12:02
Nja, jeg har åpent, fritt og velfungerende. For øyeblikket (men det varierer jo). Men jeg lurer på hvorfor Windows er det første alternativet til Ubuntu, når Unity åpenbart har vært til irritasjon også for Eirik.
03/02/2012 at 12:04
Jeg kjenner meg veldig igjen her, Eirik, med den forskjellen at jeg ikke har vært borti de kroniske bugene du beskriver. Jeg har kanskje vært heldig med valg av hardware de siste årene (så mye Intel som overhodet mulig er løsenet), med unntak av arbeidsstasjonen på jobb som jeg sitter på nå, her har jeg et ATI-skjermkort som nekter å samarbeide med GNOME 3. Heldigvis kommer postmannen straks med et skinnende nytt nVidia-kort som jeg satser på løser det problemet.
Selv har jeg ikke helt tatt steget over til Windows-verdenen igjen, men jeg har i hvert fall gitt opp Ubuntu. De var tidligere best i klassen på velkonfigurert Gnome-miljø, men helt siden Mark begynte å styre skuta mot OSX-lookalike har jeg blitt mer og mer frustrert. Nå har jeg gått over til Fedora, og har fått et nytt knippe særegne småproblemer å hanskes med, men jeg slipper i hvert fall de hårreisende bugsene som Ubuntu har levert de siste årene.
03/02/2012 at 12:12
@Eirik
Jeg forstår meget godt hva du sier – selvom jeg kjører youtube i fullskjerm, kopierer via USB (gb+ filer), og ikke har kworker-problemet med Ubuntu 11.10 hjelper ikke deg det minste. Linux har, og har altid hatt, problemet med viss maskinvare.
Så for deg er løsningen å bytte til w7. Helt ok valg IMHO. Man benytter, rent pragmatisk, det som fungerer for de behov man har.
Men: problemet ligger sansynligvis i en uheldig – og selvsagt uakseptabel – kombinasjon av program- og maskinvare, ikke i kernel.
03/02/2012 at 12:21
@Svenn: Min erfaring med Asus Transformer Prime, et supert nettbrett jeg kommer til å blogge om snart, støtter din konklusjon her. Det bare funker, ut av boksen.
@Kjetil: Jeg vurderte å installere fex Mint, som gjerne anbefales som alternativ. Men det fantes ingen garanti for at ikke den drepende buggen ville dukke opp der også (Unity-greia var for en mygg å regne med sammenlignet med kworker-elefanten), og det ville erfaringsmessig kreve endel tid.
@Einar: Takk for tips om Fedora. Ikke utenkelig at jeg installerer det på min gamle Lenovo, som er backup-maskinen fremdeles etter at sønnen vår fikk overta min Asus-netbook nylig.
@Tina: Meget mulig at din diagnose er riktig, ja.
03/02/2012 at 15:41
Trist. Men hva kan jeg si, jeg bruker jo Mac. I hvert fall på desktop. Linux på server.
Å velge OS blir for mange et valg mellom onder, idealer og praktiske formål. Jeg er uansett overbevist om at valg alltid må være rasjonelt og praktisk begrunnet, aldri utelukkende ideelt.
03/02/2012 at 15:44
@Martin: Og så må vi ikke glemme at det er mange måter å støtte åpen kildekode, åpent innhold, ja åpenhet i sin alminnelighet på. Og det skal jeg selvsagt fortsette med!
03/02/2012 at 16:09
Det vet jeg du vil, Eirik! 🙂 Vi støtter det jo sånn sett begge to, på hver vår måte.
03/02/2012 at 17:39
Jeg har forsøkt og forsøkt – også i jobbsammenheng – å bruke Linux på heltid. Men det har alltid endt med at jeg har bitt i det sure eplet og gått tilbake til Windows eller OSX.
Årsaken er selvsagt at når det er PC-en du livnærer deg av, så er du avhengig av at den fungerer optimalt. Da går det ikke at batterilevetiden er nær halvparten i Linux, eller at du må tilpasse arbeidsmønsteret litt for mye for å kunne bruke Linux.
De fleste av oss er avhengig av bindinger til e-post og annet fra arbeidsgiver. Og noen av oss har i-dingser av ulike slag.
Sist jeg gjorde et forsøk med Linux var med siste Ubuntu-versjon. Som absolutt ikke funket med min PC-bruk. (Ok – PC og Mac = same same)
Det er synd, men Linux har ikke pengene bak seg til å gi oss den sømløse opplevelsen vi i dag har i Windows og Mac. Og når det viktigste arbeidsverktøyet stritter imot, ja, da bytter man verktøy.
En liten gjenstridig bit håper fortsatt at Linux skal slå gjennom. Men per i dag synes det lite sannsynlig.
03/02/2012 at 17:45
Er dette faktisk bugs i Linux, eller i Ubuntu/Debian? Jeg skjønner selvsagt at de er forferdelig irriterende, men hvis det er Ubuntu som er problemet (dit du linker til ihvertfall, og jeg er ikke teknisk nok til å se om det er Ubuntu/Debian-spesifikt eller ikke). Hvis det er Ubuntu spesifikt så skjønner jeg ikke hvorfor du ikke prøver en annen distro. Ikke Mint, for den er jo basert på Ubuntu (som du vet).
Den buggen som var utløsende faktor har jeg aldri vært borti de 5-6 årene jeg har brukt Linux eksklusivt. Som du sier er den obskur, så når du først skulle kjøpe ny datamaskin, hva er sannsynligheten for at du ville få det samme problemet på den?
Jeg har dog lagt merke til at USB-overføringer går treigt. Vet du om den samme buggen gjelder for USB 3?
Og, ja, Unity trenger jeg vel ikke si noe mere om enn det som har blit sagt i kommentarene. Hvis du prøver en ikke-Ubuntu/Debian-distro for å sjekke om CPU/USB-buggen(e) også manifisterer seg der, så slipper du jo unna Unity samtidig.
03/02/2012 at 17:48
Du har gjort et ærlig forsøk Eirik. Det var leit du traff på uoverkommelige bugs til slutt. Jeg regner med du kommer tilbake en gang i fremtiden. Jeg gir meg ikke, selv om jeg også opplever bugs innimellom. Til mitt formål, som stort sett er å drifte nettverk, så fungerer Linux langt bedre enn Windows og OSX.
Har forresten du gjort et skikkelig forsøk på å kjøre friprog på desktop Martin?
03/02/2012 at 18:00
@Kenneth: Enig med deg så lenge vi snakker om Linux på desktopen. På andre plattformer går det jo bra. Ubuntu tror de også¨vil lykkes på nettbrett, men der tror jeg Android har kapret pingvinandelen. Jamfør skjebnen til MeeGo, WebOS og desslike…
@Børge: Utvilsomt en generell Linux-feil. Kworker-buggen er også funnet i OpenSuse og Fedora, fex. Tina mener det ikke er en kernelbug, mens jeg ser andre som sier at det er en kernelmodul som er årsaken – hvilket forklarer hvorfor den dukker opp overalt og er f*kkings umulig å drepe.
Og nettopp dette gjorde det uaktuelt for meg å ta alt styret med å skifte distro – hvis det er noe spesielt med hardwaren min som utløser dette, ville det jo bare dukke opp igjen. Siden dette dukket opp ifm de nyeste kjernene hos meg, hadde jeg også en berettiget frykt for at dette ville dukke opp i en ny maskin. Nok engang: kost/nyttevurderingen falt negativt ut for Linux denne gang.
@Tor Arne: Det er utvilsomt områder hvor Linux skinner, men jeg tror løpet er kjørt for hjemmedesktop-varianten. Så vi får satse på å bruke det der man lykkes, som på servere, telefoner og nettbrett. 🙂
03/02/2012 at 18:00
Sudo apt-get install gnome-shell bytter ut unity med gnome3. Har prøvd å like unity over tid, men har kommet til at det rett og slett er trasig. Gnome shell er utrolig mye mer slik en forventer seg at ubuntu skal fungere.
Har forøvrig aldri hatt problemer med usb på noen av mine etterhvert svært mange maskiner, men særlig skjermkort er en utfordring. Finner vel og merke at windows har andre og oftest betydelig større problemer og mangler enn ubuntu. Har også en transformer av den første typen og selv om den er ganske lekker er den langt fra noen fullverdig maskin for å utføre spesielt mye arbeid.
Så jeg prøver å kjøpe hardware som er godt støttet i linux, og ignorerer småting som ikke fungerer.
Tipper du finner win 7 plagsomt om en stund, når aktivering kommer i veien igjen eller når maskinen blir tregere og tregere, og når den har rebootet for nte gang mens du var på toalettet. Men ingen system er i nærheten av perfekt enda, det kan vi absolutt enes om! 🙂
03/02/2012 at 18:12
@Doc: Gnome3 har jeg installert forlengst, men det gikk som sirup på min T61. Kjørte XFCE en stund, men trivdes dårlig i 1995-grensesnittsland.
USB-problemet er som sagt reellt og dokumentert, og det hjelper dessverre ikke meg at du aldri har opplevd det. Ikke utenkelig at Win7 blir irriterende etter en stund. Men om Windows klarer å toppe den opplevelsen jeg har hatt med Ubuntu de siste ukene, se det tviler jeg meget sterkt på. 🙂
03/02/2012 at 18:26
Løpet er ikke kjørt. Dagens spådom:
Windows kommer til å dø med PCen, og når hybridene (skjermer med løst tastatur og annen maskinvare) kommer vil Linux dominere. Apple kommer til å prøve seg, og ende opp med en viss dedikert markedsandel, men mindre enn Linux. Det kommer til å ta noen år, men mindre enn ti. 😉
04/02/2012 at 12:32
Skuffet.
Jeg drifter flere hundre linuxarbeidsstasjoner og har ikke opplevd problemene du beskriver så det blir helt feil å kalle det en generell feil med Linux. At du opplevde problemet på forrige maskin betyr ikke at problemet ville vedvart på din nye maskin.
Om det er en problemfri hverdag du er ute etter, så er det egentlig bare ett alternativ og det er en Mac Air (eller Pro om du har uvanlige behov (spill, videoredigering e.l.)).
Lykke til med Windows. Kan hende du blir vant til det. Selv opplever jeg det som en tvangstrøye. Det kan hende ett dypdykk i powershell kunne endret dette, men det har jeg egentlig ikke interesse av.
04/02/2012 at 12:43
@ftw: Hvilken del av begrepet “obskur bug” var det du ikke forsto, egentlig?
Forøvrig var vår erfaring med to Mac Proer her i huset at hverdagen langt fra var problemfri, så nei – det var ikke noe alternativ.
04/02/2012 at 13:01
Leste kanskje litt fort. Jeg forsto det slik at du valgte å kjøpe en ny maskin med Windows, ikke at din nye maskin ikke taklet linux.
Det kunne kanskje virket med en annen distro, men jeg kan se at tid-kost-nytte regnskapet kanskje ikke går opp.
Lykke til uansett ;=)
04/02/2012 at 18:33
Det er velkjent at Ubuntu er lagt kraftig om med brukerflaten Unity. Selskapet Canonical sender stadig ut endrede versjoner, noe som kan være irriterende. Spesielt da Unity bygger på Gnome3 som er i kraftig utvikling. Dette passer fint for utviklere, men vanlig folk bør bruke Ubuntu Long Term Support som gis ut hvert annet år.
Man bør også bruke KDE4 som nå er mye mer modent enn Gnome3 og Unity. Høsten 2011 Canonical til rammeverket Qt som standard i Ubuntu, noe som har gitt enda bedre brukeropplevelse med KDE. Dette fordi grunnsystemet blir satt opp med høyere kvalitet som en del av systemet for konfigurering. Videre er Windows 7 på flere områder en ren kopi[1] av KDE4:
1. http://www.zdnet.com.au/is-it-windows-7-or-kde-4-339294810.htm
Beste råd: bruk bedriftsutgaver av Linux som gir stabil støtte over 3-4 år, før du oppgraderer. Bruk stabilt skrivebord, framfor å prøve helt nye brukergrensesnitt. Nye brukergrensesnitt kan man prøve ut for moroskyld, når man leker seg og utforsker. Til daglig bruk, velger man stabil friprog fra Skolelinux, Ubuntu LTS[2] eller et annet veltestet system som er laget for store installasjoner med hundretusener eller millioner av brukere.
2. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ubuntu_releases#Version_timeline
En sammenligning man bør reflektere over. Mange annonserte Vista som noe nytt og fabelaktig. Microsoft kjørte en av sine største evangelist-kampanjer av type “bigger than life”. Maskinprodusenter og partnere satset alt på at Vista skulle utløse gigantsalg av nye maskiner og tjenester. Noe alla det som skjedde ved lanseringen av Windows 95. Dessverre ble lanseringen torpedert etter noen minutters bruk. Folk opplevde solid med venting og trøbbel fra ende til annen. Det var tydelig at Microsoft hadde lansert et testprodukt for produksjon.
Først etter nærmere tre år med reparasjoner og fiksing, fikk Microsoft orden på Windows Vista med Service Pack 3, unnskyld Windows 7. I mellomtiden hadde Microsoft tatt livet av mini-bærbare med å begrense minnebruket til 1 GB kjøreminne, som gjorde Windows ubrukelig på systemet om man hadde oppe en presentasjon og så på en youtube-video i Internet Explorer. Med den forestående Windows 8 vil Microsoft falle tilbake til Unity-nivå i kvalitet. Dette er velkjente ting i bransjen[3][4], og Microsoft må få opp farta:
3. http://www.digi.no/886915/spaar-nettbrett-flopp-for-windows-8
4. http://www.digi.no/887223/ber-microsoft-gjore-jobben-skikkelig
Til slutt ber jeg ta en titt på Plasma Active[5] som er nær forestående på nettbrettet Spark[6]. Her vil det skje mye moro neste 6-12 månedene:
5. http://plasma-active.org/
6. http://www.linuxinsider.com/story/Spark-Tablet-Coming-for-the-FOSS-Crowd-74333.html
04/02/2012 at 19:09
@Knut: Jeg vet ikke i hvilken kategori du vil plassere meg, men det er kanskje “vanlige folk”? Uansett: jeg har stort sett brukt LTS-utgaver av Ubuntu, men den siste (10.04) viste seg å ha så mange problemer på min maskin (dvale funket ikke, endeløse problemer med skjerm osv) at oppgraderinger var tvingende nødvendig. Og i mitt tilfelle hjalp oppgraderingene – en stund.
Ellers må jeg igjen minne om at buggen som fikk meg til å gi opp ikke har med Unity å gjøre (det har heller ikke den svært irriterende USB-buggen). Den er registrert over flere år, på ulike distroer med ulike grensesnitt.
Jeg vet det er folkesport blant FOSS-brukere å disse Windows (jeg har vært der selv, bevares), men mitt valg er faktisk erfaringsbasert. Selv om hovedmaskinen min har kjørt Linux, har vi her i huset hatt to Win7-PCer som har fungert bra i snart to år. I den samme perioden har Ubuntu altså blitt stadig vanskeligere å bruke.
Som flere andre i kommentarfeltet her anbefaler du meg å installere noe annet enn det jeg har nå. Spør du meg, har du en forklaring på Linux’ manglende suksess på desktopen akkurat der. Når selv vi som liker systemet og har investert mye tid i få det til å funke, blir møtt med “dette er din feil, fordi du har valgt feil distro/grensesnitt”, ja så er det ikke til å undres over at det massive flertallet av PC-brukere aldri kommer til å ta Linux i bruk.
04/02/2012 at 19:11
Takk for at du postet denne. Jeg ga opp Ubuntu for snart to år siden, ga den en ny sjanse for noen måneder siden men kommer aldri til å bli noen linux-bruker igjen. Det tok meg to timer å få lydkortet til å fungere da jeg forsøke sist, og det var lesing av et femti-talls forumpostinger før jeg fant feilen, helt tilfeldig.
Det er det som er problemet med Linux. Det er fortsatt for geeks og nerder, og kommer aldri til å bli for hvermannsen, spesielt siden utviklingen ledes av folk som mener det er helt ok å be brukerne skrive ting som wget -q http://packages.medibuntu.org/medibuntu-key.gpg -O- | sudo apt-key add – && sudo apt-get update osv.
Windows 7 er et veldig bra OS. Det er stabilt, og det fungerer. Jeg er også fornøyd med Imacen min, som jeg har i tillegg. Har aldri hatt noen av de samme problemene som jeg har med Ubuntu på Mac-en eller i Windows 7. Du har gjort et fornuftig valg.
04/02/2012 at 19:21
@Hogne: Takk for kommentaren. Jeg kjenner mange med din erfaring, og er ikke i tvil om at Linux har mistet mange potensielle brukere fordi de rett og slett ikke orket å tråle gjennom forumposter for å løse presumptivt enkle problemer (lydkort er en gjenganger, forøvrig). Eller bugtracking-meldinger, slik jeg i økende grad har gjort de siste årene.
05/02/2012 at 00:28
@Knut: Som flere andre i kommentarfeltet her anbefaler du meg å installere noe annet enn det jeg har nå. Spør du meg, har du en forklaring på Linux’ manglende suksess på desktopen akkurat der. Når selv vi som liker systemet og har investert mye tid i få det til å funke, blir møtt med “dette er din feil, fordi du har valgt feil distro/grensesnitt”,
Jeg forstår du er skuffet og lei over Ubuntu de siste halvannet-to årene. Dette er trist og leit for Ubuntu-brukere. Men jeg mener altså at jeg har et kjølig og upersonlig forhold til de aktuelle teknologiene fordi jeg jobber med kryssplattform teknologi som virker like bra på Linux som på Windows, Mac og en rekke mobilsystemer som iOS, Symbian, Android og MeeGo. Denne bredde i erfaring kan du ikke holde imot meg.
Ja, jeg anbefale deg å installere noe som er ferdig som f.eks KDE – framfor noe som er i radikal utvikling som Unity. Nei, du har ikke gjort noe feil. Det er Ubuntu som har gjort feil overfor deg ved å bruke deg som pilotbruker, uten å gi deg som sluttbruker muligheten til å velge ett stabilt system over flere år. Det holder jeg Ubuntu ansvarlig for, ikke deg. Synd for Linux-brukere at Ubuntu har rotet dette til så inderlig, etter at de hadde gjort mye bra fra midten av 2000-tallet fram til 2010. De to siste årene har det vært mye rot fra den kanten, ja.
Linux er stor på skrivebordet i store land andre steder i verden. Dette får ikke du se i amarikanske “meningsmålinger” over PC-salg, da de er sterkt begrenset til den vestlige verden. Stillehavsregionen og land som Brasil har 30-40% av solgte bærbare forhåndsinstallert med Linux. Myndighetene kjører også storstilte digitaliseringsprogram is kolen, der Linux kommer forhåndsinstallert. Bare 5% av brukerne går tilbake til Windows rapporterer skolemyndighetene i Brasil.
Dette har noe med at systemet er forhåndsinstallert på maskinvaren, akkurat som du har fått Windows forhåndsinstallert på din nyanskaffede maskin. Når maskinprodusentene forhåndsinstallerer, så gjør de også en ekstra innsats for at alt skal spille sammen. Akkurat som når man produserer PC-er for Windows. Har du forklaringen på at Linux ikke kjører knirkefritt på maskinen, er det fordi den er laget for Windows. Akkurat som Apple har laget Mac for OS X og Dell lager bærbare for Linux.
Jeg oppfatter det som riktig av deg å holde produsenten av Ubuntu ansvarlig for de ulempene du er påført. Jeg syntes det ikke er riktig av deg å implisere at andre skal ha de problemene du er påført av Ubuntu. Dette er styrket ved Linux. Du kan bytte produsent om man ikke er fornøyd med produsenten man bruker, akkurat som folk bytter mobiltelefonprodusent om de er missfornøyd med den de har. Man kan fortsatt ringe, sende SMS og bruke 1000-vis av apps.
Selv bruker jeg mer stabilt Linux-skrivebord, og har ikke erfart de problemene du peker på. Jeg har også et kritisk forhold til Ubuntu og mener systemet er noe oversolgt og hypet, når det finnes andre mer stabile løsninger. Jeg har også brukt Windows 7 til noen bestemte oppgaver, noe som har ført med seg at jeg måtte bruke systemet profesjonelt over langt tid. Jeg opplever systemet vanskeligere og sette opp og vedlikeholde. Man må tråle solid med forumposter og en rekke andre ting for å få ting til å virke ordentlig. Mange ganger får jeg ikke engang svar. Det ender med at man må ringe Microsoft support, som bekrefter de kjenner feilene. Men rette det, nei. Bedre at dere gjør en omgåelse, framfor at vi fikser vårt er rådet. Lista er langt over slike utfordringer. Dette er ikke diskreditering. Det er kun basert på erfaring ut fra å bruke begge system profesjonelt over lang tid.
05/02/2012 at 00:48
@Knut: Kan du ikke være så snill å lese hva jeg skriver før du svarer? Men OK, vi tar det enda en gang, da. Jeg har ikke anklaget Ubuntu for å stå bak kworker-bugen. Tvert imot understreker jeg at den også er funnet på andre distroer (å sjekke kommentarfeltet er også en god idé). Hvorvidt dette er et kjerneproblem eller ei raker meg midt i ryggen som bruker (men jeg noterer meg at også Linus Torvalds har drøftet problemet på LKML).
Hvorom alt er – og for aller, aller siste gang: JEG SIER IKKE AT DET VAR UBUNTUS FEIL AT JEG MÅTTE GI OPP LINUX. Den oppføkka innføringen av Unity var et ekstra irritasjonsmoment, bevares, men er for blåbær å regne sammenlignet med en maskin som er funksjonelt ubrukelig.
Forøvrig er det fullstendig unødvendig å belære meg om problemene man kan få som Windows-bruker. Det var det som i sin tid motiverte meg til å bytte til Linux. Liksom økende problemer med Ubuntu/Linux har fått meg til å bytte tilbake. I det ligger det en pragmatisme som tydeligvis er vanskelig å akseptere for mange.
05/02/2012 at 01:04
:’-(
05/02/2012 at 01:07
Det er litt søkt å snakke om at folk liker Linux bedre enn Windows i den ikke-vestlige verden. Det er i Vesten vi bor, og grunnen til at Linux er populært andre steder kan være en hel masse ting som ikke er relevante her.
Men snakker jeg med Linux-folk som liker Linux på desktopen, så har de én ting til felles: De jobber med IT, og de bruker Linux på desktop som driftere eller utviklere.
Jeg lever ikke av å få datamaskiner til å virke. For meg er datamaskinen et av flere verktøy for å få utført oppgaver som ikke har med IT å gjøre, i hvert fall ikke IT i snever forstand.
Det virker som om det er en enorm kulturforskjell her, og en enorm motvilje blant Linux-menigheten mot å ta til seg at vi som ikke er IT-folk jobber på helt andre måter enn det vi som ikke er IT-folk gjør.
Jeg vil kunne starte programmet og så glemme at jeg er i et program.
Linux-utviklerne har stort sett skuffet meg stort når det gjelder evne og vilje til å sette seg inn i ting utover snever IT.
«Jeg jobber ikke på samme måte som IT-folk,» sier jeg. Jeg vet endel om hvordan IT-folk jobber i og med at jeg har vært IT-folk (drift, softwareutvikling). «OK, hvilken måte jobber du på da?» får jeg til svar. Det er litt fantastisk at det finnes mennesker som tror det er mulig å svare på det med ei enkel setning. Men svaret begynner vel kanskje med ei setning om at jeg ikke bruker operativsystemer, jeg bruker programmer.
Jeg har jobbet i firmaer som er Windows-dominerte, og har jeg Windows på pulten har jeg pleid å ønske tilgang til Linux. Men har jeg Mac på pulten, har jeg ikke lenger lyst på Linux.
Det virker som om det fortsatt ikke finnes noen enhetlig standard i Linux for å få applikasjoner til å prate sammen. Det finnes noen spede forsøk som er lysår unna det som finnes for Mac (Windows er jeg ikke oppdatert på).
Malen for grensesnitt i Linux er fortsatt Windows. «Vi må ha noe som brukerne kjenner igjen, vi kan ikke være for radikale», sier Linux-utviklerne. Hvilket tydelig viser at
1. Det finnes ingen høyt nok oppe i Linux-hierarkiene som kan noe om brukergrensesnitt eller som hører på de som kan noe om det
2. Linux på pulten har ingen mulighet for noensinne å bli noe annet enn en dårligere Windows enn Windows.
Vel å merke, for utviklerne er det annerledes – slik det også er i Windows. WIndows har fantastiske utviklerverktøy, har jeg latt meg fortelle. Kanskje vil de engang også brukes til å lage bra software. Jeg vet ikke.
05/02/2012 at 07:26
@Roffe: Gid det hadde vært så vel at Windows fremdeles var malen – da hadde vi som brukere i alle fall noe velkjent å forholde oss til. Men med Unity/Gnome3 kom et radikalt brudd med den tradisjonen. Unity ga oss en kimære, en vanskapning som er én del OS X, én del Windows og en solid klunk “vi tror nettbrettet er fremtiden”. Resultat: en storm av brukerprotester, og et år etter lanseringen løper man fra dette designkonseptet til fordel for noe helt nytt og brilliant og unikt. Sukk.
Når det er sagt, har vi et veldig interessant eksempel på hva som kan oppnås når det tas grep fra toppen under utvikling akkurat nå. Jeg prøver i disse dager ut Android 4/Ice Cream Sandwich på Asus-nettbrettet mitt, og syns Google har klart å gi sin Linux-variant en funksjonelt, logisk og estetisk tiltalende grensesnitt.
Mange vil nok si at det er et stykke igjen til iOS, særlig på applikasjonssiden, men med tanke på at Google ikke har vært i forbruker-OS-businessen mer enn fem år, har de kommet imponerende langt. Skal bli interessant å se hva de kan gjøre med Linux i årene som kommer…
05/02/2012 at 08:00
@Rolf: Det et er litt søkt å snakke om at folk liker Linux bedre enn Windows i den ikke-vestlige verden.
Linux i ikke-vestlig verden er helt relevant fordi PC-produsenter i langt større grad har tilpasset Linux til maskinvaren i disse markedene. PC-produsenter bruker uansett tid på å tilpasse maskinvaren til operativsystemet, enten det er Linux, Windows eller Mac. Jeg sitter selv med en bærbar fra ASUS som kommer med både med Linux og Windows installert. Produsenten har gjort litt ekstra for at Linux skal spille bra med maskinvaren. Resultatet har blitt PC-system der alt virker ut av boksen.
I den vestlige verden bryr PC-produsentene seg lite om Linux. Produsentene lever på knappe marginer. De kan spare på testing av maskinvaren ved bare å fokusere på Windows. Man sparer litt på å splippe Linux-testing. Som kunde blir man fort sittende med maskinvare der enkeltdeler ikke spiller med Linux. Situasjonen kan være motsatt i ikke-vestlige. Der får man maskiner som fungerer utmerket med Linux, uten at de er godt testet og kanske feiler med Windows.
Når man også vet at det bare er at fåtall som gidder å bytte operativsystem som man får med PC-en sin, så er det enkelt å forstå hvorfor Linux ikke får noe gjennombrudd i vesten. Det blir en slags nullsum-situasjon med dobbel ulempe. Hva kommer først: høna eller egget? Dette vet Microsoft å utnytte.
@Eirik: Forøvrig er det fullstendig unødvendig å belære meg om problemene man kan få som Windows-bruker.
Beklager. Det kom ikke fram at jeg svarte Hogne, og hans bruk av Linux-forum for å få lydkortet til å fungere. Som svar til Hogne trakk jeg fram min erfaring med bruk av Windows-forum og Microsoft sin brukerstøtte. Bare for å finne ut at Microsoft ikke ville feilrette solide feil i sine produkter. Dette for å få litt nyanse inn i debatten.
@Rolf: Det er helt riktig at mange bruker Linux til drift eller utvikling. Mange av disse teknisk kyndige personene klarer ikke å sette seg inn i den vanlig databruken til folk flest. De har heller ingen interesse for det. Egentlig er det slik i mange yrker. Maskinisten på et cruiseskip vet lite eller ingenting om hvordan gjestene opplever servicen ombord. Selgeren i sportsbutikken vet lite om hvordan sykklene de selger lages osv. Samfunn og arbeidsliv er på mange måter blitt mer og mer spesialisert og komplekst. Folk er eksperter på sine områder uten rekke overalt. Derfor blir det feil å bruke eksperter på drift eller utvikling som relevant målestokk på om Linux har fremgang eller ikke. Det er like lite relevant som å gi maskinisten ansvaret for om folk er fornøyd med servicen på et cruiseskip.
La meg ta de to påstandene (les: hypotesene):
Andre punkt går på om Linux noen gang vil bli noe annet enn en dårlig Windows-kopi. Linux har idag fire-fem reelle og fullt funksjonelle grensesnitt som brukes av millioner. Det er Gnome som har OS X fra Apple som forbilde. Det er KDE som er laget i samme grenesnitt-tradisjon som Windows. Det er Android eller MeeGo som er laget for håndholdte system med berøringsskjerm, fortrinnsvis smartmobiler. Jeg regner ikke med Unity da systemet er i kraftig utvikling. Det samme gjelder Plasma Active. Sistnevnte skiller seg kraftig fra Unity, da den er laget for nettbrett, uten å rote det til med tastatur og mus slik Unity prøver. Grunnen til at jeg hopper elegant over andre system, er at de har lite å vise til med tanke på vanlige sluttbrukere.
Mener man at Linux er en dårlig Windows-kopi, så blir dette slått ihjel av at Gnome er en dårlig kopi av OS X. Anklaget i fra enkelte i Linux-miljøet er også at WIndows 7 er en dårlig KDE4-kopi. Det er derfor jeg syntes det er enklere å bruke f.eks. Windows 7 enn Mac. Windows 7 ligner mye mer på KDE4.
Men egentlig handler dette om hva brukere får tildelt eller har mulighet til å kjøpe i butikken, pluss økosystemet rundt. Også Apple har slitt seg gjennom nøyaktig de samme utfordringene som Linux. Svært få benyttet systemet for 10 år siden. Det var først når Apple fikk gjennomslag med iPod og senere iPhone at Mac-salget fikk en solid energiinnsprøytning. Når man er i den positive spiralen, leder det ene til det andre, og man får en selvforsterkende effekt. Linux kan ikke vise til samme vekst på skrivebordet som Apple de siste 2-3 årene, men LInux-bruken er doblet på skrivebordet på to år. Dette i prissegmenter som domineres helt av Windows. Ikke rart Steve Ballmer ser på Linux som en større trussel enn Apple.
Din første påstand (les: hypotese) går på en oppfatning om at lederskap på området bør skje høyt oppe i et påstått hirearki. Kanskje etter modell etter Apple med Steve Jobs som et dyktig forbilde. Faktum er at det mangfoldet Linux og friprog tilbyr fremmer vinnerprodukter. Det er bare å se på hvordan det Linux-baserte Android fullstendig har parkert konkurrentene på smartmobiler[1]. Prognosen er at salget av Android-system vil passere Windows i løpet av året[2].
1. http://articles.businessinsider.com/2011-11-15/tech/30400572_1_smartphone-android-ios
2. http://www.digi.no/887653/android-passerer-windows-i-aar
På smartmobiler så blir Android fullsendig tilpasset maskinvaren. Det er et helt økosystem med apps, tjenester og apparatprodusenter. Ja, det er fortsatt en del småting som svikter i Android. Forbedringene kommer fortløpende. Prognosene med Android på nettbrett ser også lovende ut. Dette viser at Linux-system kan oppnå fullstendig markedsdominans der alle trodde det var Apple med iPhone som ville være vinneren framover, og dette for bare to-tre år siden.
Spørsmålet nå er ikke om Linux vil øke markedsandelen på skrivebordet. Spørsmålet er om Microsoft vil klare å konkurrere med Linux og Apple på nettbrett, telefoner og andre Internett-enheter. Morgan Stanley Research har anslått at det vil være 10 milliarder mobile Internett-enheter mot 2020. Dette er ti ganger mer enheter enn PC-systemer. I dette bildet blir vår diskusjon som en kuriositet å regne. Dette fordi diskusjonen du trekker opp var interessant i 2005. Vi er på full fart til 2015. Nå er det mobilt Internett, uavhengig av operativsystem som har blitt det mest vanlige for folk flest. Folk gir blanke i om det er Linux, Microsoft, Apple, Google, KDE eller hva det neste blir. Fok vil ha Internett og apps der de er, uten å tenke på om det virker eller ikke.
I dette må PC-produsentene omstille og i en helt annen grad tilpasse seg Linux, om de skal være spillere de neste 10 årene. Dette grunnet Linux på nettbrett, smartmobiler, Internett-tv-er, bildatamaskiner, navigasjon osv. Her er Linux markedsleder. Produsentene sender inn feilrettinger til Linux, enten det er USB-drivere, grafikkdrivere og alt mulig annet. Dette mens PC-produsentene har sovet i timen. Slik Eirik er behandlet av maskinprodusenten og delvis Ubuntu, så er det ikke synd på de. Det blir bare tøffere for PC-produsentene …
3. http://salaro.com/Portals/6/webtrends/morganstanley.gif
05/02/2012 at 15:40
@Eirik,
dette høres jo veldig ut som om utviklerne fortsatt forholder seg til sin egen hverdag (softwareutvikling) som metafor, og at brukergrensesnittutviklinga ikke drives av forståelse for brukerens hverdag, men en opplevelse av hva en sjøl synes er kult.
Det smaker veldig av cargo cult. Gjør sånn som de gjør. Hvorfor det gjør det er ikke interessant.
05/02/2012 at 16:18
@Rolf,
Jeg skulle ønske du diskuterte saken Rolf framfor å anklage personer som er ekstremt dyktige på brukergrensesnitt-utvikling med brukerne, på brukernes premisser, for å drive med religiøs overtro[1].
1. http://en.wikipedia.org/wiki/Cargo_cult
Er det slik at du ønsker å dra Eirik til inntekt din avsporing av diskusjonen Rolf?
05/02/2012 at 16:54
@Knut,
jeg setter pris på at du av og til kan fatte deg i korthet.
Utviklingen av grensesnitt til Linux er ikke skjedd på brukernes premisser. Det er helt fantastisk at du kan påstå noe annet.
05/02/2012 at 23:02
@Rolf,
Hele verktøykjeden på Linux fra utviklerverktøy som Qt til skrivebordsmiljø med KDE utvikles på brukernes premisser. For Qt sin del er dette institusjonalisert med åpen forvaltning der brukerne selv kommer med innspill og direkte forbedringer. Utvikling og produktivisering skjer på brukernes premisser.
For sluttbrukerprogram i KDE-prosjektet skjer direkte brukermedvirkningen gjennom brukerkvalitet-laget. Det er utviklet designveiledninger i samarbeide med vanlige brukere og designere. Videre gjennomføres stadig arbeidsmøter i brukerkvalitet der sluttbrukere, designere og utviklere jobber seg gjennom forbedringer som må til. Brukerkvalitet-ekspert Celeste Lyn Paul har ledet dette arbeidet årevis. Utvikling og produktivisering skjer på brukernes premisser.
Ja for 10-15 år siden ble ikke brukergrensesnittet utviklet på brukernes premisser. Dette har endret seg drastisk siste 7-8 årene. Brukerkvalitet har blitt mote i fri programvare. Man innser at programvaren må være nyttig og vakker og bruke. Utvikling og design skjer med brukermedvirkning. Dette er dokumentert i de endringene som er gjort i KDE4, i en rekke forskningsbaserte foredrag, både før, under og etter lansering av nye programutgaver. Dette er et pågående arbeide som ikke tar slutt. Her er ett av foredragene der Celeste veileder KDE-utviklere i design:
http://www.youtube.com/watch?v=j9fn3jty1T8
En viktig presisering. Det å utvikle på brukernes premisser betyr ikke at man skal gi brukerne det de vil ha. Hvis du hadde spurt skrivemaskindamer på 1970-tallet hva de ville ha, ville de svart rettetast. De ville aldri kommet opp med ideen om PC. Utfordringen til designere og utviklere er å tenke ut hva brukerne vil ha, før brukerne selv gjør det.
06/02/2012 at 03:27
Hvis noen andre som sliter med YouTube fullskjerm i Linux leser dette: Gå til http://youtube.com/html5 for å se YT-videoer uten Flash. Da funker det fint i fullskjerm for meg ihvertfall.
06/02/2012 at 07:43
@Børge: Godt tips. Prøvde det selv for en tid tilbake, og kom til at det funker fint for endel videoer men absolutt ikke alle.
12/02/2012 at 11:52
@Eirik: Jeg er ikke overrasket over at en pragmatisk innstilt bruker som deg tar et slikt valg. Linux desktopen hadde etter min mening sin foreløpige topp når Gnome2 endelig ble skikkelig modent og standarden i bl.a. Ubuntu. Etter det har dessverre ikke utviklingen gått i retning av å polere produktet, men å hige etter en stadig brukergrensesnittsinnovasjon, med sluttbrukere som prøvekaniner.
Jeg jobber sammen med folk jeg anser for å ha langt over gjennomsnittets erfaring og ferdigheter på Linux, og selv på jobben er det frustrasjon over særlig utviklingen med Ubuntu og Unity, samt manglende evne til “å bare virke”. At ting bare virker er jo en prosess man er nødt til å jobbe med. Ny hardware kommer, og drivere (kjernemoduler) må utvikles, kvalitetssikres osv. Denne jobben trodde ihvertfall jeg at kom til å være et viktig fokus for Ubuntu. “Skrivebordskrigen” på Linux var jo pent i hendene på KDE/Qt og Gnome/GTK uansett, så hvorfor bruke en masse tid og krefter på dette?
Nettopp problemer som den du beskriver med CPU-bruk og USB-overføring er jo konkrete saker man kunne håpet at Canonical ville sette fokus på å eliminere, istedenfor å skulle lage enda en ny variasjon over “Linux skrivebord”.
På jobben er det ikke noe særlig valg, så der har trenden gått mot å kaste ut Ubuntu, til fordel for f.eks. Arch Linux eller Fedora. Ingen av disse to vil jeg karakterisere som distribusjoner egnet for “vanlige folk” (en litt håpløs term kanskje i denne sammenhengen), så hvor skal disse vanlige folkene finne en brukbar, moderne og stabil distribusjon? Så godt som ingen på jobben bruker Unity på desktop, men enkelte liker det på sin Netbook/Laptop med liten skjerm.
For min egen del (på privaten) har alltid behovet for endel proprietær kreativ programvare gjort det umulig å styre unna enten Windows eller OSX. Etter å i jobbsammenheng å ha hoppet på OSX bølgen en gang rundt Leopard har jeg ikke sett meg tilbake. Mine MacBook Proer og MacBook Air har opp gjennom årene gitt meg mye konstruktiv arbeidstid og svært få tekniske problemer. Hvis du får Windows til å virke for deg på samme måten så er det vanskelig å si noe annet enn at det er bra for deg.
Litt lys i tunellen er det for min del i jobbsammenheng med nyeste versjon av Ubuntu. Der har faktisk Unity kommet til et modenhetsnivå som gjør at det ikke konstant føles som om noen spenner bein på meg når jeg forsøker å få ting gjort. (Inntil nå har jeg kun holdt meg til Gnome2 / Gnome3 “Classic”).
Så får vi bare håpe at Canonical eller noen andre igjen kan sette fokus på det som teller i en brukersammenheng; den totale brukeropplevelsen. Med det mener jeg helheten i installasjon, bruk, stabilitet og maskinvarkompatibilitet.
12/02/2012 at 12:00
@DenisB: Enig med deg i at Ubuntu/Gnome-komboen hadde en “sweet spot” for to-tre år siden, da det meste var modent og polert og fungerte som det skulle, og hovedutfordreren på Windows-siden var XP/Vista. Vi får håpe på at man kommer tilbake i riktig spor igjen, men jeg frykter det verste…
12/02/2012 at 22:43
Har nettopp kjøpt min første Windows PC noensinne. Skulle til å kaste meg over linux-installeringen da en tanke slo meg – bortimot all programvaren jeg bruker under linux støttes etterhvert også under Windows.
Rent bortsett fra at det er speilbildet av et ellers ofte hørt argument, må det da være et tegn på at de skarpe frontene mellom åpen og lukket kildekode begynner å bli utvisket. Eksempelvis at hver gang jeg åpner installasjonsprogrammet i Ubuntu blir jeg bombardert med tilbud som programvare som skal betales for.
Kanskje det til og med kan være lov å erklære den store kildekodekrigen over? Microsoft sitt hegemoni ser ut til å være på hell; åpne og lukkede løsninger konkurrerer (og blandes) fritt, you pays your moneys (or not), and you makes your choices?
12/02/2012 at 22:53
@Lars: Amen! Jeg sitter jo her med Windows-burken full av fri og åpen programvare, samtidig som jeg kjøper apper til Androidbrettet mitt. Deal with it, lizm. 🙂
12/02/2012 at 23:03
@Eirik: Hvem er lizm? Mener du ikke “deal with it RMS” 😉
16/02/2012 at 04:53
Velkommen etter, Eirik! Skal katten din heretter hete Bill?
17/02/2012 at 21:21
Forstår deg veldig godt!
Jeg er også pragmatisk til dette, og liker som deg prinsippet om fri programvare.
I praksis viser det seg imidlertid ofte at fri programvare skaper problemer. Man mangler den styrte utviklingen som er der når kommersielle krefter står bak. Utvikling av åpne løsninger går ofte mye senere enn de proprietære. Les f.eks. denne saken på bloggen min:
http://bunners.no/2012/01/20/dystre-utsikter-for-apples-skolebok-revolusjon-i-norge/
Veldig mange av initiativene til å ta i bruk fri programvare kommer fra ildsjeler. Ideologien er det jo ingenting i veien med, men støtten i resten av organisasjonen kan være svak. Når ildsjelene bytter jobb, kommer det gjerne nye koster inn som forkaster hele greia. Et søk på computerworld.no og Digi gir mange eksempler.
Linux har aldri vært så langt unna et gjennombrudd på skrivebordet som det er i dag.
Og det er ikke bare innen desktop-OS at Linux sliter. Se på hva som er i ferd med å skje med Firefox. Utviklerne sliter med å henge med i den ekstreme konkurransen, og gjør attpåtil et slags selvmordsforsøk i bedriftsmarkedet ved å endre Firefox-versjonsnumre i et tempo som ingen bedrifter kan henge med på.
Det virker som en del av utviklerne av fri programvare kunne hatt stort behov for å snakke med vanlige brukere….
22/02/2012 at 08:10
Har akkurat lagt tilside min gode gamle “selvmoddede” Acer Aspire One 150 (linuxversjonen) til fordel for en flunkende ny Asus Ultrabook. Det er utrolig å kunne slå på maskinen, vente 10 sekunder, så er man på nett. Likeledes at den våkner etter 2 sekunder etter dvale.
Det er likevel slik at jeg til stadighet stirrer bort på den aldrende AA1 maskinen med et anstrøk av nostalgi og savn av Linux Mint Debian. RIP AA1!
18/03/2012 at 05:48
Jeg prøvde Linux men fikk aldri til Google Earth på den. Og butikkpersonalet hadde en tendens til ikke å kunne hjelpe meg med noe ved å svare: Å, er det Linux, det kan jeg ikke noe særlig om.
Men bare vent nå: Den neste versjonen av Windows skal visst være totalt annerledes enn det vi har vennet oss til. Vi har bare å grue oss!
19/03/2012 at 15:33
@Lasse P: Heh, spørs om det blir litt som med Vista/W7 kontra XP, da, at _mange_ brukere blir sittende med en helt greit virkende forrige versjon, helt til the bitter end, altså at MS tvinger folk over pga end-of-life avslutning av (særlig sikkerhets-)oppdateringer? Mange bruker vel XP ennå, så vidt jeg vet, og for mange andre har det vel dreid seg om oppgradering direkte fra XP til W7 uten å ta steget om Vista.
21/03/2012 at 23:12
Her er forresten en lenke til en interessant (syntes jeg) slashdot-posting om hvorvidt Linux har noen framtid på skrivebordet:
Why Linux Can’t ‘Sell’ On the Desktop
http://linux.slashdot.org/story/12/03/21/0341218/why-linux-cant-sell-on-the-desktop
Mange innsiktsfulle kommentarer, og noen humoristiske, bl.a. denne av brukeren “Ihmhi”, med forslag til hvordan man skal få flere ikke-geeks til å bruke Linux, i den grad det har noe for seg:
“OSX? Windows? Nah, those are too mainstream for me. Oh, what do I use? Linux.
You’ve probably never heard of it before, though. It’s really underground.”
And thus, by hitting the hipster buzz word trifecta (“mainstream”, “you’ve never heard of it”,
and “underground”), we will get millions of trendy Starbucks loiterers to use it out of spite.
Klassisk “omvendt psykologi” :-)))
22/03/2012 at 22:52
@Eirik Et eller annet sted i denne sinnsykt lange kommentarfeltet skriver du at du har hatt to macbooker i huset, men det har vært problemer med de og. Når hadde du de og hvilke problemer hadde du?
23/03/2012 at 11:21
@Helene: Det var Jorunn som eide Macene, men jeg så jo og erfarte problemene på nært hold. Som blant annet inkluderte wifiproblemer (på den første hun eide var det til tider så ille at det nesten var en lettelse da den ble stjålet), programkræsj, eksterndisker som ikke lot seg koble til, overoppheting og ditto ekstrem viftestøy. Kontrasten til Win7/Lenovo-komboen hun kjører nå kunne neppe vært større.
I tillegg var vi dumme nok til å kjøpe en Apple-router. Med unntak av det pene eksteriøret er det i grunnen bedre for alle involverte, jo mindre vi sier om den. 🙂
20/05/2012 at 19:45
Jeg har vært litt av og på med Linux selv, men foreløpig kjører de to hjemmemaskinene Xubuntu av siste versjon – uten at jeg opplever problemer slik du beskriver. Xfce gir også et godt, klassisk brukergrensesnitt slik at man slipper Unity-tullet. (Linus Torvalds har visstnok også gått over til Xfce etter at Unity ble lansert.)
Hovedårsaken til at jeg tror Linux vil leve greit parallellt med Windows er at mer og mer skjer i nettleseren – både epost, kalender og dokumentbehandling kan skje med web-baserte applikasjoner. Må man bruke en Office-applikasjon, er LibreOffice fullt på høyde med MS-alternativene.
Det som er irriterende med å bruke Linux er fortsatt de Windows-proprietære formatene som brukes på multimediesiden, særlig Silverlight, der det ikke er kommet en velfungerende Linux-løsning ennå.
Jeg skal jo ikke si at livet med Linux har vært uproblematisk, og det har hendt jeg har ønsket hele OSet pokkerivold når jeg har slitt med ett eller annet uforståelig problem – men jeg har alltid vendt tibake til folden, og kan ikke tenke meg å bruke noe annet nå, i alle fall ikke på mine egne maskiner.
20/05/2012 at 19:54
@Ole: Problemet jeg ble rammet av skal være kjernerelatert, så det hadde ikke hjulpet meg å skifte til Xubuntu (jeg prøvde XFCE uten hell). Nå har jeg oppgradert til 12.04 på den angjeldende maskinen, og så langt har jeg ikke sett tegn til lignende problemer. Så kanskje de fikk fiksa buggen til slutt? Eller kanskje jeg bare var heldig denne gangen. 🙂
19/08/2012 at 12:24
Eg hadde meir eller mindre samme problemet, men utover helikoptervolum på vifta, gjekk det relativt greit. Eg trudde at problemet eksisterte lenger for meg enn det sannsynlegvis gjorde, for i neste omgang fekk eg eit grafikkkortproblem i samme gate. Laptopen vart no altfor varm, og krasja. Men no er det meste fint, kjerna er god og ATI-drivarane er bra.
Er elles einig i at ein kanskje må kontrollere desktopvalget sjølv. Eg har vore Kubuntu-brukar i alle år, og det har vore konsistent og flott på ein måte som Windows iallfall aldri har vore. Unntaket var ei kort periode i overgangen frå KDE 3 til 4.
Det har vore både Windows Vista og Windows 7 på fleire laptopar her i huset, og mi fullstendig objektive meining (som Nils Arne Eggen sa om ein Rosenborgkamp ein gong) er at Windows er fullstendig ubrukeleg, sjølv til ting som er meininga å fungere greit. Berre det med oppdateringar er åleine nok til å ødelegge alt som er produktivt.
Så generelt sett, det einaste reelle problemet eg har hatt med Linux er ikkje det som er der, men det som ikkje er der – dvs applikasjonar og drivarar, men Ubuntu er ein av dei betre distibusjonane på dette i så måte.