16. mars ble lenge nevnt som en mulig dato for en bred lansering av ebøker i Norge. Idag er selve dagen, og ingenting har skjedd. Den umiddelbare årsaken er regjeringens klønete håndtering av momsspørsmålet. Jeg har selv uttrykt forståelse for at norske forlag kvier seg for eboksalg når tekst på papir er momsfri, mens tekst på skjerm ikke er det, og de utenlandske ebøkene man konkurrerer med er svært billige i utgangspunktet.
Nå snakkes det om en kortvarig utsettelse for noen forlags del. Det det snakkes mindre om, er det faktum at forfattere flest langt fra er klar for ebokmarkedet – og deres godkjennelse er altså nødvendig for å utgi ebøker på norsk. Klassekampen har en interessant oppsummering fra et seminar om ebøker på Forfatterforeningens årsmøte i helgen, der listen over spørsmål fra tilhørerne illustrerer hvor kort man er kommet i prosessen:
Hvordan skal royalty kunne regnes ut fra et produkt man foreløpig ikke vet prisen på? Hvordan få forbrukerne til å la være å benytte seg av piratmuligheter? Trond Davidsen var redd for at forlagenes eboksatsing kun vil dreie seg om bestselgerne, mens Bjørn Ingvaldsen priset papirbokas styrker og ble fulgt opp av en som spurte om streaming etter musikkens Spotify-modell kunne være en like så sannsynlig digital bokframtid.
Dette bekrefter inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha jobbet med ebøker, forfattere, forlag og bibliotek i en årrekke: med unntak av Torgrim Eggen og en håndfull andre entusiaster, er kunnskapen om ebøker liten og usikkerheten stor på forfattersiden. Når man i tillegg sliter med å komme til enighet med forlagene om ebokkontrakter, er det kanskje ikke så rart at Kulturrådets mann på ebokfeltet, Morten Harry Olsen, på Forfatterforeningens nettsted tar til orde for at Forfatterforeningen sier nei til ebøker i denne omgang.
For oss som faktisk kjøper ebøker bør dette også få konsekvenser. Jeg har for eksempel lenge sagt og skrevet at folk som ønsker å lese norske ebøker bør holde seg til lesebrett som støtter Adobe Digital Editions (ADE), som f.eks. Sony Reader. Nå er jeg mer tilbøyelig til å si: glem det. Ønsker du først og fremst å lese på norsk, er sjansen for at du vil finner en ny ebok av din favorittforfatter i overskuelig framtid ganske liten.
Inkompatibilitet med ADE har vært et argument mot Amazon Kindle. Men oppriktig talt: før vi ser en norsk ebokhandel som kan måle seg med det man har over dammen, har teknologien antagelig gått så mange omdreininger at spørsmålet kan ha blitt overflødig. Så igjen: dropp det. Kjøp din Kindle eller Sony eller Nook eller en av de mange andre spennende løsningene som nå dukker opp i markedet, kos deg med den og vinn erfaring med amerikanske ebøker.
Når den tid måtte komme, kan du jo alltids skaffe deg et lesebrett/tavle/padde som er kompatibel med eboksystemet man ender opp med å bruke i Norge i fremtiden.
17/03/2010 at 09:35
Merkelig at svenskene har kommet så mye lenger. Har i det siste kjøpt tre “deckare” på elib.se, Liza Marklund og senest Roslund och Hellstrøm. Veldig bra saker. Du kan kjøpe i en rekke formater, jeg velger epub med navnet mitt inskribert. (Som jeg lett fjerner med søk og erstatt – bare fordi det er i veien når jeg leser… Hadde det alltid vært nederst på siden hadde det vært OK, men på Stanza er det jo ikke noe fast “nederst på siden”). Så leser jeg det på Stanza på iPod… Genialt.
Nå sitter jeg på Shanghai flyplass, ble ferdig med den siste boka litt for fort, så jeg skal kjøpe en ny en før flyturen. De nye bøkene koster 80-90 kr, men bøker som er et par år gamle koster 40-50 kr. (De hadde jo ikke tjent noe på det ellers, så hva taper de?). Er ikke villig til å betale særlig mye mer for tidstrøyte i et par timer. Ville gjerne kjøpt en norsk bok, men ADE funker ikke på iPod ennå, så.
17/03/2010 at 11:41
Overrasket over at Kindle 2 kom høyest i Wired’s roundup selv om jeg er godfornøyd med min Kindle med unntak av håpløs PDF. Men slikt fikses på Stanza til iPhone så jeg klager ikke. Har gitt opp å vente på noen god norsk plattform, og innen vi er der får jeg heller lese mine norske favoritter i hardcover – så får det heller være at jeg leser enda færre norske bøker.
17/03/2010 at 12:29
At norsk forlagsbransje skal kunne konkurrere på pris, i kamp mot engelskspråklig litteratur, er vel lite trolig – selv med momsfritak. Norske ebøker har derimot et annet, åpenbart konkurransefortrinn: språket!
Etter mitt syn er det alt for mye mas om prisnivå, særlig hvis vi tar i betraktning alle de andre fordelene ved plattformnøytrale ebøker: rask og enkel tilgang, mulighet for individuell tilpassing, hele bokhylla med på påskefjellet, osv. (Her kan sikkert du fylle på med punkter, Eirik!) Bortsett fra at lave priser vil kunne være nyttig (nødvendig?)i etableringsfasen av et ebokmarked, synes jeg det er vanskelig å se gode argumenter for at ebøker skal være så mye billigere enn pbøker. Det er vel ingen grunn til å anta at potensielle ebok-kunder tilhører en mindre kjøpesterk gruppe enn pbok-kjøpere? Og det at mange ville velge å kjøpe pboka dersom prisen er den samme, er vel knapt et argument: det sier vel i så fall kun noe om den enkelte kundens preferanser? Eller ser man det for seg at eboka er et nytt “massemarkedprodukt”, en slags digital billigbokutgave?
Jeg mener fokuset bør rettes mot brukervennlighet i et utvidet perspektiv, og at det i den forbindelse bør stilles en del krav til ebokutgaven av norskprodusert litteratur: hvis ebøkene er “universelt utformet” (det vil si i et formatnøytralt format, med fornuftig navigasjonsstruktur og god, semantisk oppmerking), så synes det vanskelig å bortdefinere ebøkene som en momspliktig “IT-tjeneste”: Selv finansdepartementet vil vel slite med å forklare hvorfor dyslektikere eller svaksynte skal belastes med merverdiavgift for å få tilgang til allerede statssubsidiert litteratur?
17/03/2010 at 12:48
@eirik
Så derfor, la oss åpne løsningen. La dem som vil bli med. Vi vil på denne måten gjøre oss erfaringer som er verdifulle å ta med seg videre i utviklingen.
Kanskje bøkene er for dyre til å begynne med (ink mva), men la oss for all del ikke vente lenger..
17/03/2010 at 13:14
@Magnus: Hjertens enig. Denne postingen er mer ment som et hjertesukk enn noe annet: kan vi ikke bare komme igang med dette markedet, så vi som er opptatt av ebøker i Norge kan slutte å synse og istedet begynne å forholde oss til konkrete tall og erfaringer? Nok seminarer nå.
17/03/2010 at 22:50
Det kom jo ikke som noen overraskelse at forfatterforeningen sier det de sier, men jeg velger å oppfatte dette som en del av den norske mentalitet; at vi er noen rævdiltere mht. det meste som er nytt. Skeptisisme ligger til oss her på berget, men det betyr også at vi sjelden leder an med å innføre nye ting. Når vi først kommer på banen, så er det gjerne med solide velprøvde saker, så med tålmodighet så får vi nok e-bøker vi også.
Jeg reiser rundt i Europa ukentlig og det skal sies at det virker som at det ikke er hverdagskost å se ei leseplate på noen flyplass. Jeg får stadig spørsmål fra folk som henvender seg til meg når jeg sitter med plata mi, det være seg i Belgia, Danmark, Sveits eller Spania. Folk er virkelig nysgjerrige. Man får inntrykk av at ei leseplate er hverdagskost når Kindle omtales, men selv om det er solgt mange eksemplarer så vises de ikke i hverdagsbildet ennå. Det er en del gode nettsider som selger e-bøker i mange land, men Norge er ikke de eneste som strever med å lage gode avtaler. Selv har jeg anledning til å vente, men det må da snart foreligge noen evalueringer fra forfatterforeninger og foreleggere i andre land som man kan trekke lærdom av? Jeg skal gjøre noen søk nå og se hva som finnes. Problemet er jo at det norske markedet er lite slik at volumet av solgte bøker speiler dette. Sammenligningen med engelsk, spansk, fransk og tyskspråklige bøker blir derfor litt urettferdig. Det norske markedet er jo også ca. det halve av det svenske, så det er vel de små europeiske landene vi kan sammenligne oss med. Vi har en relativt høy kjøpekraft her på berget, slik at prisene nok vil måtte reflektere reduserte volum. Når det skal sies så er kanskje 250 kroner for ei 300 siders roman (vel 700 sider på en Sony reader) ikke noe stort problem. En kinobillett koster jo en hundrelapp, så jeg støtter det siste kommentaren til Eirik om at det å komme igang må være det viktigste nå.
19/03/2010 at 14:27
Jeg ville absolutt vært villig til å betale noen kroner for norske ebøker, men jeg er svært skeptisk til å betale stort for bøker med masse DRM-begrensninger. Da føler jeg at mange av fordelene med å ha bøker i digital form forsvinner. Jeg må kunne lese boka på lesebrettet mitt, mobilen min, alle de tre stasjonære pcene jeg bruker innimellom, og de tre bærbare som pt. er i bruk i husholdningen. Helst også uten å måtte installere masse spesialprogramvare. Og jeg må kunne skrive ut deler eller hele ved behov – helt enkelt – jeg må kunne ha de fordelene jeg har vent meg til å ha med digitale dokumenter.
Problemet er nok for min del større med faglitteratur enn skjønnlitteratur, men jeg frykter at det blir litt som med DRM innen musikk: “Piratbøker” vil bli både enklere å anskaffe seg og enklere å bruke i tillegg til at de selvsagt er billigere. Da blir det bare det moralske ønsket om å støtte opp om norsk tekstproduksjon som blir insentivet til å kjøpe.
Jeg tror løsningen før eller senere må bli en styrket offentlig digital “biblioteksordning” som sørger for kompensasjon til forfatterne.