Oppsummering: For en som har vært på flere møter om bokbransjens fremtid enn jeg liker å tenke på de siste tiårene, ble dette møtet det mest virkelighetsorienterte og konkrete så langt. Kanskje var det sammensetningen av panelet, eller rett og slett den konkrete og krystallklare utfordringen fra Kindle – uansett skal Fritt Ord og NFF ha takk for at de tok seg bryderiet med å samle såpass mange viktige aktører på ett sted.
Kortversjonen: NRK lanserer sin ebokhandel på nrkbutikken.no i november, og det kommer en stor norsk eboksatsing (i første omgang rundt 1000 nyere titler fra en rekke forlag) i første kvartal av neste år. Kindle blir ikke plattform for denne satsingen, da Amazons vilkår (de krever bl.a. 65 % av salgssummen) ikke er godtagbare for forfattere og forlag.
Det blir problematisk å få god økonomi i dette, gitt de svært knappe marginene i bransjen, men både forlag og bokhandlere er rede til å omstille seg. Vanskeligst kan dette bli for forfatterne – hvis ikke boksalget øker kraftig samtidig som prisene ventelig faller, kan deres inntekter reduseres.


Trond Andreassen, generalsekretær i NFF: Ebøker handler om norsk språk og norsk kultur. Når historien om norske ebøker skal skrives, er det to viktige datoer som vil stå igjen: 14. desember 2004 – da lanserte Google sitt bokdigitaliseringsprosjekt, noe som i sin tur fikk EU til å reagere. På kort tid lanserte EU en plan for å digitalisere europeiske bibliotek.
Europeana-prosjektet ble lansert med 2 millioner digitaliserte verk. Halvparten av verkene i Europeana var franskspråklige – digitaliseringen er også kulturpolitikk. Samtidig har Google hatt store juridiske problemer, bl.a. med søksmål fra amerikanske forfatterorganisasjoner.
Det norske svaret ble startet på initiativ av NFF, og resulterte i Nasjonalbibliotekets Nordområdesatsing. Det utviklet seg etterhvert til dagens bokhylla.no. Per idag er det digitalisert 15.000 verk, det skal etterhvert digitaliseres 50.000 verk. Prosjektet er en suksess – det er mange treff per dag, og folk bruker det til å oppdage den lange halen.
19. oktober 2009 er den andre viktige datoen – da ble Kindle lansert i 100 land, inkludert Norge. Andreassen er blitt overbevist, han laster ned og leser – og glemmer til og med av og til at det ikke er en papirbok. Det er mange problemer, mye som må løses – ikke minst prisspørsmålet. Noe må gjøres med ebokmomsen, og DRM må tenkes gjennom.
Andreassen problematiserer dette på en bra måte – ser paradokset i at folk som kjøper lovlig får mye dårligere bruksvilkår enn dem som laster ned ulovlig.
Gisle Hannemyr: Den enkleste løsningen på momsproblemet er å selge via en utenlandsk nettbokhandel – da slipper man momsen.  Skal snakke om konkurranseperspektivet med utgangspunkt i nettverkseksternaliteter – verdiskapning som følger av hvordan en aktør posisjonerer seg i et nettverk.
Gilette, Microsoft og Apple er eksempler på hvordan aktører posisjonerer seg slik i verdinettverket at de får tilnærmet dominans. Artistene og produsentene har ikke gode tider under et sånt regime. Det gode med Kindle er prisen og leseopplevelsen. Det dårlige: kun en bokhandel og et begrenset utvalg.
Alternative kilder ikke alltid mulig med mindre man henter PDFer fra piratmarkedet. Det onde: hele boksamlingen går fløyten om man ønsker å bytte leverandør. Navet i et verdinettverk kan lett få tilgang til uproporsjonal makt. Forbrukere og skapere kan bli tapere, mens utgiverne får kontroll over innholdet.
Paneldebatt:
Fredrik Nissen, Gyldendal: Enorme muligheter, men også enorme problemer om man håndterer ebøker feil. Det norske økonomiske boksystemet er skjørt, med 2-3 prosent av omsetningen i margin, og små endringer kan velte hele systemet. Alle i forlagsbransjen ønsker å være kreative, men noen ganger er det ganske dumt.  Tre hovedutfordringer:

  1. Forhold til engelsk litteratur. Amazon blir en utfordring i et land hvor folk heller leser engelsk enn nynorsk, og hvor Harry Potter selger 70 000 ex på engelsk. Det mest alvorlige angrepet på norsk bokbransje og språk noensinne. Flyttes 20 % av leserne over til engelsk, har vi et enormt problem.
  2. Ulovlig fildeling. Ikke bekymret for smalere titler, men norske bestselgere derimot… Vi er ekstremt avhengig av bestselgere – tre bøker står for over 30 % av inntektene. Tap via ulovlig fildeling kan bli avgjørende. DRM er bra, om det fungerer som fartsdumper og ikke et fullstendig hinder. Hvordan skal det skje? Giskes utredning kan gi oss et svar.
  3. Mange tror eboka vil øke markedet, det tror jeg er naivt. Norge er et unikt land i boksammenheng, med stort salg via en rekke ulike kanaler. Å tro at man skal øke antall lesere på denne måten, er ikke realistisk. En solgt ebok tilsvarer en papirbok mindre solgt.

Mye uavklart: Pris, lanseringstidspunkt, fastprisspørsmålet og DRM. Tror ikke man får større inntekter, tvert imot kan likt boksalg føre til mindre inntekter. Noen i verdikjeden må blø. De som må gi fra seg mest i denne situasjonen er forhandlerleddet. Ebøker i februar/mars 2010 ble antydet.
Jørgen Klafstad, NRK Aktivum: Det snakkes alt for lite om de som skal kjøpe ebøkene, lydbøkene eller film. Opptatt av å jobbe multimedialt i forhold til forhandlerne. Bokbransjen må se at kundeperspektivet må være tilstede om man skal satse bredt på ebøker. Man vil se ulike modeller, og ulike måter å håndtere kundeperspektivet på.
Riktig pris for ebøker: 199 kroner uten moms, 249 med moms, som er realistisk. For barnebøker blir det en prisreduksjon på 30-40%. NRK Aktivum er annerledes enn andre forlag, da mange av forfatterne kommer fra NRK-systemet. Det gjør prisen lavere.
NRK Aktivum ønsker å være der publikum er. Den beste måten å beskytte vårt innhold på, er å være best. Piratvirksomheten vil alltid være der, og er en del av markedet. Ønsker derfor ingen kopisperre på hørespill eller ebøker. Det er fremtiden, det er det forbrukerne forventer. Eboka er Aktivums billigbok.
nrkbutikken.no åpnes i november, med blant annet ebøker, hørespill og annet. Geir Helljesens valgskole var pilotprosjekt, et samarbeid med skoleverket som var ment å øke valginteressen. Mye brukt i og utenfor skolen, blant annet fordi kopisperren var moderat. Det sentrale er kundene – bransjen har godt av å bli mer utenfra-og-inn-styrt, mer kundedrevet.
Randi Øgrey, Bokhandlerforeningen: Videreføre dagens vellykkede litteraturpolitikk inn i en digital fremtid – en bok er en bok. Bransjen har bedt om et møte med kulturministeren for å få satt spørsmålet om eboka og fastprisavtalen og ebokmomsen på dagsorden.
Viktig å jobbe med digital markedsføring. Man må erkjenne at vi har et lite marked, viktig å se på investeringer de enkelte må ta. Lite informasjonsdeling i bransjen – viktig info ligger spredt på mange nettsteder.
De tre store i ebokmarkedet: Amazon, Google og Apple. Google inviterte bokhandlerne til samarbeid på Frankfurt-messen nylig, men på Googles premisser (ville at man skulle bruke Googles cloud-løsning, bl.a.) Nook er interessant, med forbindelsen mellom det fysiske og virtuelle. Bokhandlerforeningen skal skaffe seg en Nook. Bokhandelen har en rolle, men må også ta en rolle.
Jobber aktivt med Bokdatabasen, vil at den skal være samlestedet for ebøker slik den idag katalogiserer alle fysiske bøker i Norge. Bruker allerede ebøker i et internt prosjekt hvor ansatte kan forhåndslese bøker som skal lanseres, på leseplater.
Anne Oterholm, Forfatterforeningen: Vil bare snakke om penger. Forfatterforeningene er enige med resten av bransjen: momsfritak for bøker er avgjørende. Det er innholdet som har momsfritaket (skrivebøker har ikke fritak), så det må også gjelde ebøker.
Har regnet på hvor mye forfatteren får i royalty. Med Amazon som utgangspunkt er det forlagenes nettoinntekt som er grunnlag for royalty, ikke bokhandlerprisen som for bøker på papir.

Forlagenes nettoinntekt = utsalgspris – moms – forhandlerrabatt

Om eboka koster 200 kroner momsen at man sitter igjen med 160 kroner. Med 65 % bokhandlerandel gir det 56 kroner, som er grunnlaget for forfattere og forlag. 50 % royaltysats gir 28 kroner per ebok til forfatteren. Sammenlignet med papirbøker (56 kroner i snitt) blir inntektstapet på 50 %. Ingen venter at bokmarkedet vil vokse så voldsomt med ebøker. Inntekten kan gå kraftig ned, altså.
Om boka selges gjennom en norsk bokhandel og ikke Amazon, kan det tenkes at  bokhandlerandelen blir lavere, anta for eksempel 30 % (idag er prosentandelen mye høyere). Da blir forfatterandelen 56 kroner, altså omtrent det en forfatter får for en ny roman idag. Men spørsmålet er hvor mange som mener det er rimelig å betale 200 kroner for en ebok.
Kanskje er det forfatterne som skal blø økonomisk i dette regnestykket, det må i så fall aktørene gjøre klart.
Ivar Tronsmo (kommentar): Avansen i forhandlerleddet vil nærme seg 5 (fem) %. Det er fordi så mye av utgiftene blir borte ved eboksalg.
John Einar Sandvand, Aftenposten: Tror at bøker vil drive salget av leseplater. Folk leser aviser på Kindle selv om det er et mindreverdig produkt. Kanskje vil kundene være villig til å betale for tilgang til innhold i helt nye situasjoner.
Utfordringen: å være tilgjengelig der brukeren er, men også å ha gode forretningsmodeller. Brukerbetaling i praksis. Spørsmålet er om man får med seg abonnementsmodellen over til leseplater. Imorgen starter et prosjekt for å finne en felles plattform for distribusjon av norsk innhold. Kindle er foreløpig ikke aktuell her, av forretningsmessige årsaker.
Ønsker å selge alle norske e-aviser (eviser? min. anm.) på samme sted, felles plattform. Vil ha en dialog med Bokdatabasen. Vil samarbeide med alle som har norskspråklig innhold, se på fellestjenester. DRM er mindre viktig for avisbransjen enn for bokbransjen – produktet har for kort levetid til at det er avgjørende.
Vi må handle nå. Nå etableres brukervanene, takket være Kindle. Musikkbransjens feil bør vi lære av. Det kommer til å komme norsk aktører på Amazon. Vi får et press på oss om mange nordmenn har leseplaten. Toget  kan fort gå fra oss. Skal vi håpe at den første leseplate-avisen er klar for leveranse mot  slutten av første kvartal 2010?
Folk betaler ikke for innholdet, men for innpakningen. Dårlige bøker koster det samme som gode.
Hans Marius Graasvold, Forbrukerrådet: Jobber med avtaler mellom forlag og lesere. For første gang har vi fått en situasjon hvor vi som lesere må inngå en avtale med dem som selger boka. Burde skremme oss, fordi avtalene ligner dem man finner på Facebook og Gmail. Veldig forskjellige fra dem vi er vant til å den analoge verden.
Urimelige og faktisk ulovlige. iTunes/Apple ble for tre år siden klaget inn for Forbrukerombudet, fordi bindingen mellom innhold og fysisk produkt var ulovlig. Det tok tid, blant annet fordi Apple signaliserte at de ville fjerne dette selv etter press fra EU-kommisjonen.
Binding mellom leseutstyr og innhold: forlagene bør styre langt unna slike systemer. Forbrukerrådet kommer til å følge nøye med på dette, kan ikke begripe at Amazon tør med tanke på det som skjedde med Apple. Amazon vil bli klaget inn om de ikke gjør noe.
Noen punkter i Kindle-avtalen: Amazon forbeholder seg retten til ensidig å endre vilkårene i avtalen som inngås. Ingen ville funnet seg i det i den fysisk verden. Vi som forbrukere må ikke venne oss til slike vilkår. Det kommer til å utløse reaksjoner, blant annet fra EU, som er utålmodig med hele underholdningsindustrien.
Amazon sier at hvis du som forbruker gjør noe ulovlig med innholdet ditt, vil du bli sperret ute fra Amazon. Amazon har knapt noe forhold til personvern: alt du kan gjøre med en Kindle, lagres også sentralt på servere i USA. Bokmerking, notater osv. Som leser bør du vite at informasjon om det du leser og det du gjør med det du leser blir samlet i en database.
Er det en ting som irriterer forbrukere når de kjøper digitalt innhold er det ikke prisen, men DRM, viser bl.a. Forbrukerrådets undersøkelser.  Betalingsviljen er der – ingen forbrukerorganisasjoner snakker nå om at innhold skal være gratis fremfor noe annet. Men forlagene henstilles til å ta hensyn til forbrukernes ønsker.
Ib Thomsen, Fremskrittspartiet: Lite kunnskap blant politikere flest på dette området, har lært nye ord idag. Eboken er kommet for å bli, det digitale kommer til å vøre der det er idag og kanskje utvikle seg enda mer. Leseplaten er brukervennlig, mange flere kan bruke det. Leseplaten bør inn i skoleverket. Monopol er en uting her, det viktigste er at man får konkurranse på dette. Nøkkelen ligger der, nøkkelen ligger hvis forfatterne er med på dette og stiller krav til hvordan deres åndsverk skal distribueres.
Fildelingspolitikken har vært diskutert. Ofte diskutert innen musikk, ganske stor enighet om fildeling – at det må være forbudt, det må være mulig å kontrollere det. Kontrollen må prioriteres – hvilke måter kan man kontrollere det som lastes ned på. Bokbransjen må være på offensiven – dette er kommet for å bli.
Kristenn Einarsson (kommentar): Amazons markesandel utgjør ca 15 % av det norske markedet for nettbokkjøp, som er ca 15 % av totalen. Bokbransjen skal klare dette.