Komiteen som president Obama nedsatte for å se på strategier for USAs fremtidige bemannede romprogram, er i ferd med å avslutte sitt arbeide før den endelige rapporten presenteres i slutten av august. Mye tyder på at konklusjonene ikke blir oppmuntrende lesning for NASAs ledelse og romentusiaster verden over. Det kommer neppe som en overraskelse på dem som har fulgt USAs romprogram en stund.
Fra et av Human Space Flight Plans Comittees mange offentlige møter. Kilde: Flickr.
Lenge før president Bush i 2004 tok til orde for et nytt måneprogram, slet NASA med høye driftskostnader på de aldrende romfergene og romstasjonen. Bevilgningene etter 2004 har ikke holdt tritt med ambisjonene – NASA har faktisk måttet tåle kutt på 10 milliarder dollar siden den gang. Og Obama-administrasjonens første bidrag var å kutte budsjettet med ytterligere 3 milliarder dollar.
Resultatet er at NASA nå ikke har noen sjanse til å utvikle erstatningen for romfergen (den Apollo-liknende romkapselen Orion) eller materiellet som trengs for å lande på Månen i tide til det opprinnelige målet i 2019. Ut fra dagens budsjettrammer vil NASA ikke få romferge-erstatningen opp i rommet før slutten av neste tiår, mens den første måneferden tidligst kommer i 2028.
Om Obama viderefører Bush-programmet eller går for en av de alternative løsningene komiteen er pålagt å foreslå, vil han måtte øke NASAs bevilgninger betraktelig for å bevare USAs bemannede romkapasitet etter at romfergen pensjoneres. Valgene presidenten gjør i løpet av det neste året, kan komme til å avgjøre det amerikanske romprogrammets skjebne i minst et tiår fremover.
31/12/1969 at 15:59
Strålende, og akkurat det jeg prøver å fortelle folk når de blir litt skyldbetynget av å høre om yrket mitt (bibliotekar). For ikke å snakke om egen dårlige samvittighet for alt jeg skulle ha lest! Tror det aller beste er å lese mye forskjellig, så finner man etter hvert styrke til å legge fra seg det som ikke fenger og glede seg desto mer over de man bare må lese ferdig 🙂 Selv har jeg lagt fra meg både Bjørneboe og Perec. Trøster meg selv med at jeg prøvde i hvert fall!
31/12/1969 at 15:59
Rangahathan sa noe om rett bok til rett person til rett tid…
Og da handler det vel også om å gi seg selv rett til å legge fra seg boka når den blir et ork å lese? Det er flott at Hornby (og andre) skriver om lystlesing! Det er allikevel altfor mye pliktlesing.
21/08/2009 at 12:04
Det som skjer nå er fullstendig tragisk, men ikke særlig uventet. Det politiske USA har ikke hatt noen visjoner om romfart på lang tid. Helt siden Reagan forlot det Hvite Hus har NASA måttet tåle årlige budsjettkutt. Hva skal til for at noe skal skje? Kanskje vil de asiatiske nasjonenes romprogram vekke amerikanerne til live?
Politikerne kan vel kanskje ikke lastes for mye. Det er folket som avgjør, i hvert fall i demokratiske land som USA. Her hjemme får forskning null interesse i valgkampen, hvilket er like trist som NASAs budsjettproblemer.
21/08/2009 at 12:10
@Sven Anders: Jepp, dette er en trist utvikling. Som du er inne på, kan en kraftig satsing fra Kina utløse et nytt romkappløp, men så langt er det lite som tyder på at vi får en repetisjon av 1960-tallet. Snarere tvert imot: det har jo vært foreslått å kjøpe plass for amerikanske astronauter ombord i kinesiske Shenzhou-kapsler for å dekke “hullet” etter romfergen. Det var ikke aktuelt under den kalde krigen…
En annen mulighet er at en privat aktør får til et gjennombrudd. SpaceX, Google, Virgin – om noen av disse klarer å presse prisen på ferder opp i lav jordbane, er det kanskje håp i hangande snøre likevel. Men lyst ser det ikke ut, akkurat nå…
21/08/2009 at 13:32
Nei, det er ikke særlig realistisk, bare et tynt håp 🙂
Ellers får vi bare skrive om kinesiske overmenn fremover (http://www.spacedaily.com/reports/Chinese_Astronauts_Must_Be_Super_Human_999.html)
22/08/2009 at 10:06
Hørte for en tid tilbake at Virgin skulle hjelpe NASA i en tid fremover med Spaceship One, men tør ikke si dette for sikkert med tanke på hvordan pengepolitikken er i USA for tiden.
22/08/2009 at 10:17
@Bjarne: Interessant. Men det kan neppe ha vært Spaceship One/Two i så fall, da ingen av disse er konstruert for å gå opp i jordbane. Topphastigheten til Virgins romfly ligger rundt 6000 km/t, dvs en femdel av det som trengs for å nå opp til f.eks. romstasjonen. Som følge av dette har de heller ikke varmeskjold for å tåle den mye høyere hastigheten som f.eks. Sojuzkapslene og romfergen får ved gjeninntreden.
08/09/2009 at 21:47
Jeg er ikke så sikker på at dette er en så forferdelig trist utvikling. Dette åpner rommet for den private sektor og rimeligere løsninger, se bare på SpaceX og deres Dragon som er utviklet med en brøkdel av summene til Ares og på kortere tid.
Gigantselskapene Lockheed Martin og Boeing er så vant med å melke den kua NASA har blitt at de har helt glemt å gjøre noe virkelig innovativt, enda begge selskaper fullt ut kunne gjort som lille SpaceX og Virgin Galactic.
NASA burde etter min mening holde seg til det som den siste A-en i forkortelsen deres står for: administrere, og overlate utskytningssteder, teknologisentra etc til private. A la ESA og Arianespace. Eller Norsk Romsenter og Andøya Rakettskytefelt.
Pengemangelen er vel i ferd med å få det til å skje nå.