Inhabitat skriver om sivilingeinører ved eliteuniversitetet MIT som utvikler en betongtype som skal være istand til å vare i 16 000 år. Hensikten er ikke i utgangspunktet å bygge hus som kan overleve neste istid, men å redusere nyproduksjonen av betong. Betong er det mest brukte byggematerialet på Jorda (årlig produseres det 20 milliarder tonn) og en hovedkilde til CO2-utslipp (opptil 10 % globalt, dvs langt mer enn flyindustrien), og derfor er det mye å vinne på et slikt produkt ifølge MIT-forskerne.
Betongkuppelen på Pantheon i Roma. Kilde: Wikipedia
Sterkere og mer holdbar betong krever mindre byggemateriale, og langt mindre vedlikehold over tid – som begge gir viktige bidrag til å kutte CO2-utslipp og redusere kostnader. At betong har lang levetid viser de mange betongkonstruksjonene fra romertiden som fremdeles kan sees i f.eks. Roma. Kuppelen til Pantheon i Roma kan nesten se ut som om den ble designet på 1960-tallet, men består altså av betong som ble blandet sammen for over 1800 år siden.
19/06/2009 at 11:11
Det spørs om man ikke – parallelt med dette arbeidet – bør vurdere strengere estetiske kriterier for oppføring av nye bygg? 🙂
15/07/2009 at 00:00
Dette er det mest meininsfyllte prosjektet eg har sett på lenge. Det vil gjere bruer og andre konstruksjonar tilnærma varige.
22/07/2009 at 08:17
Frode: Absolutt. Med tanke på at det fremdeles finnes konstruksjoner fra romertiden som er brukbare (jeg har selv gått langs brolagte romerveier i Italia), er det definitivt verdt å tenke i mangetusenårs-perspektivet.