Medianalderen er definert som alderen som deler en befolkning inn i to numerisk like store grupper. I statistikken kan medianen være et nyttig utgangspunkt når man vil skildre hovedtendensen i et materiale uten å skjele for mye til ekstremverdiene. NationMaster har samlet tall fra CIA World Factbook (alltid en god kilde) i en kolonne som sorterer verdens land etter medianalder – fra øverst til nederst.
Rangeringen er i seg selv ikke veldig overraskende: eldrebølgens Japan ligger helt i toppen (bare slått av Monaco), med en medianalder på 43,8. Deretter følger land i det rike nord som perler på en snor, med Norge på en delt 36. plass med en medianalder på 39 år (23 % av vår befolkning var barn/unge i 2009). Likeledes havner mange av verdens aller fattigste land, som gjerne også er landene med høyest vekst i folketallet, nederst på listen.
Det nederste landet er Uganda, med en medianalder på 15 år, altså 30,5 år lavere enn Monaco. Tallet vitner om et land der halvparten av folket er 15 eller yngre, noe som i sin tur påvirker svært mange aspekter ved dagliglivet i Uganda: skole, helsevesen, arbeidsmarked, konfliktnivå og kriminalitet (unge mennesker står for mye kriminalitet, og rekrutteres ofte som soldater i fattige land).
I en henvendelse til undertegnede påpeker Håkon Styri, som blant mye annet blogger interessant om solteknologi beregnet på utviklingsland, om en konsekvens av lav medianalder vi sjelden tenker på: teknologi som er ment å forandre livet til folk på i den tredje verden, bør også være barnevennlig fordi det med stor sannsynlighet er barn eller unge tenåringer som skal bruke den.
Medianalderen sier også endel om et lands demografiske framtid. Lav medianalder er et varsel om fortsatt høy befolkningsvekst i lang tid fremover: selv om fødselstallene også har begynt å falle i de fattige landene nederst på listen, vil det likevel være så mange unge som kommer til å stifte familie at en kraftig økning de kommende tiårene knapt er til å unngå.
I fattige land med knapphet på dyrkbar mark og få arbeidsplasser utenfor jordbruket, blir emigrasjon ofte eneste alternativ under slike forhold (slik det var for hundretusener av nordmenn i det jordfattige og uindustrialiserte Norge på 1800-tallet). Derfor er det ikke vanskelig å spå at vi vil se enda flere unge afrikanere som er villige til å risikere livet i forsøket på å kommet seg til Europa i de kommende tiårene.
20/05/2009 at 18:09
Du har ‘glemt’ å nevne den viktigste demografiske faktoren for Uganda – 5% av befolkningen er HIV-smittet.
Rundt halvparten av Ugandas kvinner er analfabeter.
Stor flyktningebelastning og konfliktfylte naboland.
Som går tydelig fram av kilden du skryter av 😉
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ug.html
Det viktigste resten av verden kan gjøre for å hjelpe land med en slik demografisk utvikling er å stimulere til utdanning og bruk av prevensjonsmidler, begge disse faller kontroversiellt nok inn under sjangeren “undervisning av landets kvinner”.
Ellers må man ikke undervurdere hvor skadelig Vatikanets politikk om prevensjon er for land i ‘sør’ med store katolske befolkningsgrupper.
20/05/2009 at 18:35
AIDS påvirker ikke postingens hovedkonklusjon (du må huske på at regjeringen i Uganda har en langt mer aktiv holdning til AIDS-bekjempelse enn regjeringen i Sør-Afrika, f.eks.), men takk for påpekningen.